|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
פלמינגו ספא: יום כיף זוגי בלתי נשכח בחיפה
כתיבת המומחים
ברלין בלוז - המלצה לבינג'
אסד. לא משלם תמורה כלשהי [צילום: AP]

סוריה מודל 2023: סמים, הפגנות והפצצות

בעוד מעמדה האזורי של סוריה זוכה לעדנה מחודשת, בחינת מצבה הפנימי חושפת מדינה מפורקת בראשותו של משטר סמכותני ועתיר פשעים המשבר הכלכלי והעיצומים הבינלאומיים העצימו את תופעת הייצור והסחר בסמים בחסות המשטר ויחידות בצבא
23/09/2023  |   כרמית ולנסי   |   כתבות   |   העולם הערבי   |   תגובות

ב-19 במאי השנה נאם בשאר אסד על בימת הליגה הערבית בכינוסה בסעודיה, יותר מעשור לאחר שסוריה הושעתה ממנה בעקבות הדיכוי האלים של המחאות העממיות, שהתפתחו למלחמה מדממת וממושכת. הופעתו של אסד בכינוס הליגה היא תוצאה של נורמליזציה אזורית עימו המתנהלת בשנתיים האחרונות.

תהליך השבתה של סוריה לחיק העולם הערבי, שצבר תאוצה בסוף 2021 עם חידוש היחסים בין משטר אסד לבין ירדן, התחזק בעקבות רעידת האדמה שפקדה את המדינה בפברואר 2023, אז הגישו לה מדינות האזור סיוע הומניטרי נרחב, ושיאו בחידוש היחסים בין סוריה לסעודיה חודש לאחר מכן. את תהליך הנורמליזציה מנחה עסקה ערבית בהובלה ירדנית, שנועדה להתוות את הדרך לסיום הסכסוך בסוריה. עיקריה הם הכרה בשלטון אסד והזרמתם של כספים ממדינות המפרץ לשיקום המדינה ההרוסה, בתמורה להשבת הפליטים לסוריה, בלימתה של תעשיית הסמים שאסד מנהל ומציפה את המזרח התיכון בכדורי קפטגון, והצאת הכוחות הזרים משטח המדינה.

עם זאת, עד כה ובאופן לא מפתיע, המשטר לא הביע התחייבות למלא אחר אי-אלו מהתנאים שהוצגו לו, ובשלב זה ואסד נהנה ממתנת הלגיטימציה בלא לשלם תמורה. יתר על כן: בראיון שהעניק לאחרונה לרשת סקיי ניוז בערבית, אסד לא חסך ביקורת מהמדינות הערביות וטען, כי חזרת סוריה לחיק העולם הערבי היא בעיקר פורמלית, ללא קשרים מהותיים בין המשטר למרביתן. זאת, כיוון שלדבריו הליגה הערבית אינה באמת מוסד אמיתי. מנגד, לגבי יחסיו עם רוסיה ואירן הוא ציין, כי הם מוכיחים שהמשטר יודע היטב לבחור את חבריו.

בעוד מעמדה האזורי של סוריה זוכה לעדנה מחודשת, משל מדובר במדינה ריבונית ומתפקדת, בחינת מצבה הפנימי חושפת תמונה עגומה של המשך שלטון סמכותני המאופיין בתפקוד לקוי ויכולת חלקית בלבד לספק משילות וביטחון ולאכוף סדר. עשור של מלחמת אזרחים ודיכוי צבאי אלים הותירו מדינה כושלת ומפורקת ללא נכונות לשיקום או לשיפור המצב מצד מנהיגה. למעשה, מאז אותו נאום, מצבה הכלכלי והביטחוני של סוריה רק אך מידרדר.

מדינה רעבה. הלירה הסורית צנחה בחודש אוגוסט לשפל חדש וערכה הוא למעלה מ-15,000 לירות לדולר (לעומת 47 לירות טרם המלחמה). התייקרות של מעל 70% במוצרי יסוד ותשתיות לא מתפקדות, הניעו המונים למחות נגד המשטר בשבועות האחרונים. ההפגנות החלו זמן קצר לאחר החלטת אסד להכפיל את השכר והפנסיה לעובדי המגזר הציבורי, בעוד שמרבית העם סובל מעוני ומרעב.

המחאות החלו בקרב הדרוזים בדרום סוריה, אזור הנמצא בשליטת המשטר, והתרחבו לאזורים שבשליטת האופוזיציה. המפגינים תובעים שיפור במצב הכלכלי, חידוש הסובסידיות ללחם ודלק, ואספקת חשמל סדירה. אולם עד מהרה התרחבו הדרישות הכלכליות לתביעות פוליטיות, שבמרכזן קריאות להפלת המשטר, שחרור עצורים וסילוק הנוכחות האירנית והרוסית מהמדינה. המחאות לא מציבות בשלב זה איום ממשי על המשטר, אך קיים פוטנציאל להסלמתן ולהתרחבותן עקב מצבם הנואש של האזרחים.

כאוס בדרום, פיגועים בצפון
קפטגון בדמשק. ענף ייצוא פורח [צילום: AP]

הסמים של אסד. המשבר הכלכלי בסוריה והעיצומים הבינלאומיים המוטלות על המדינה העצימו את תופעת הייצור והסחר בסמים, בעיקר של סם הקפטגון, בחסות המשטר ויחידות בצבא הנהנות מהרווחים העצומים שתעשיה זו מניבה. כדורי הקפטגון מציפים בשנים האחרונות את המזרח התיכון ובעיקר את ירדן, סעודיה ומדינות נוספות במפרץ. מומחים מעריכים שמאז אפריל נתפסו כדורי קפטגון בשווי של יותר ממיליארד דולר באזור. השאיפה שאסד יחדל מהפצת הסם, תופעה שהוא אחראי לה, הייתה בין המניעים לחידוש היחסים עם משטרו.

ירדן, המוטרדת מאוד מתפוצת הסם בשטחה, אימצה מדיניות כפולה מול המשטר הסורי: מצד אחד היא מגבירה עימו את שיתוף הפעולה המודיעיני והמבצעי כדי להיאבק יחד עימו בתופעה. מצד שני, על בסיס הבנה מפוכחת שהמשטר אינו מתכוון באמת לבלום את ייצור הסם והסחר בו, היא נוקטת מהלכים תקיפים וחריגים, ביניהם תקיפות אוויריות של מעבדות סמים (האחרונה בהן בתחילת ספטמבר), סיכול ממוקד של סוחר סמים בדרום סוריה (בחודש מאי), ויירוטים של רחפנים נושאי סמים ונשק לשטח הממלכה. הסם הסורי לא מוגבל למזרח התיכון ולאחרונה דווח שבגרמניה נחשפו מעבדת סמים סורית וכדורי קפטגון בשווי של 20 מיליון דולר. מוערך שהיקף חדירת הסם לאירופה צפוי לגדול בשל הרצון הסורי לגרוף רווחים.

גלי אלימות וטרור. חיסולים פנימיים ועימותים אלימים בין קבוצות שונות בסוריה הם תופעה שבשגרה ובחודשים האחרונים נראה שהגיעו לשיאים חדשים. דרום המדינה נותר אזור כאוטי, המהווה זירת התגוששות בין כוחות המשטר למתנגדיו. בצפון-מערב התגברו תקיפות המשטר והכוחות הרוסיים נגד ארגוני אופוזיציה וחודשו ההפצצות חסרות ההבחנה, כולל מתקפה הרסנית על שוק ירקות במחוז אדליב ב-25 ביוני, שהותירה עשרות פצועים ולפחות 13 הרוגים. באותו אזור, ולראשונה מזה שנים, ארגון ג'יהאדיסטי בשם "אנצאר אל-תוחיד", המזוהה עם אל-קאעידה, פוצץ מנהרת תופת מתחת למוצב צבאי סורי והרג חיילים.

במזרח המדינה ובאזור דמשק, דאעש ביצע לאחרונה רצף פיגועים קטלני שלא נראה כמותו מאז 2018, וגבה אבדות רבות מכוחות הצבא הסורי. הבולט ביניהם היה בתחילת אוגוסט: מארב ירי לאוטובוס צבאי באזור דיר א-זור, שהוביל ליותר מ-30 הרוגים. בתחילת ספטמבר התגברו חילופי אש בין מיליציות שבטיות לבין לוחמים כורדים על-רקע מאבקי שליטה בדיר א-זור. התפתחות זו, אם תתעצם, עלולה לערער את יציבותה של הברית בין הכורדים (בהובלת ארגון הכוחות הסורים הדמוקרטיים) לבין השבטים הערביים, הנאבקים יחד בדאעש בחסות אמריקנית. כל אלה מעידים על השליטה הרעועה של אסד במדינתו, כולל בשטחים הנמצאים לכאורה תחת שליטתו, וממחישים את הפער בין מעמדו האזורי לחולשתו הפנימית.


אירן מתבססת, ישראל תוקפת
המחירים של מוצרי היסוד זינקו ב-70% [צילום: חסן עמר, AP]

ריבוי המתיחויות וההיתקלויות הצבאיות לא מוגבלים לכוחות המקומיים בסוריה, אלא זולגים כעת גם ליחסים בין רוסיה לארה"ב הפועלות בזירה. האמריקנים מלינים בחודשים האחרונים על הטרדות בלתי פוסקות של מטוסים רוסיים, המפרים את המרחב האווירי שבו פועלים כוחותיהם נגד דאעש. בסוף יולי מטוס קרב רוסי גרם נזק למל"ט אמריקני שהיה במשימה נגד הארגון. לטענת ארה"ב, היה זה חלק ממזימה משותפת של מוסקבה וטהרן להתיש את הכוחות ולהביא לנסיגתם מסוריה.

מציאות כאוטית זו מאפשרת לאירן ושלוחיה לפעול באופן חופשי כמעט בסוריה ולהעמיק את אחיזתם בצבא, ששיקומו ותפקודו תלויים בסיוע מטהרן. גם ההתמקדות הרוסית במלחמה באוקראינה מקלה על אירן להרחיב את פעילותה ולהעמיק את שיתופי הפעולה הכלכליים והצבאיים שלה עם המשטר.

המכון האמריקני לחקר המלחמה (Institute of War) ציין בדוח שפורסם ביוני השנה, כי כוח קודס של משמרות המהפכה וחיזבאללה הקימו מפקדות ובסיסים צבאיים נוספים במזרח המדינה, ובהם מחסני נשק, מחנה אימונים ומבני מגורים. זאת, במסגרת מאמציה של אירן לאבטח נתיבי תחבורה ברחבי סוריה, כולל לרמת הגולן וללבנון.

אל מול מאמצי ההתבססות והמשך העברות הנשק מאירן, ישראל ממשיכה במערכה שבין המלחמות (מב"ם) ותחזקת את התקיפות בסוריה, בדגש על יעדי משטר, שלרוב מזוהים עם פעילות אירנית. הארגון הסורי לזכויות אדם פרסם בחודש אוגוסט דוח ולפיו ישראל תקפה בשטח סוריה 26 פעמים מאז תחילת השנה.

בתקיפה ב-28 באוגוסט בשדה התעופה הבינלאומי של חלב הושמד משלוח צבאי אירני, שהכיל ציוד רגיש (ייתכן כזה הקשור להגנה אווירית). כפי שאירע בשל הנזקים שנגרמו בתקיפות קודמות, גם הפעם נסגר שדה התעופה לפעילות ושב לפעילות לאחר מספר ימים. ב-13 בספטמבר אירעו שתי תקיפות במערב סוריה: בשדה התעופה הצבאי אל-שועיראת וקודם לכן בטרטוס, ככל הנראה נגד עמדות הגנה אווירית.

על-רקע הנורמליזציה האזורית עם אסד, שעה שכאוס פנימי מתחולל בסוריה ואירן מתעקשת לשמר אחיזה במדינה, ראוי שהמדינות הערביות יציבו דרישות תקיפות יותר כלפי אסד ויַתנו את העמקת הנורמליזציה עם סוריה והסיוע הכלכלי לה בנקיטת צעדים מוחשיים על-ידי המשטר. במרכזם אמורים להיות בלימתה של תעשיית הקפטגון, מאבק בדאעש, הגברת המשילות בדרום וביתר האזורים שבשליטת המשטר וצמצום הנוכחות האירנית בשטח סוריה.

בנוגע לישראל, מעמדו האזורי המתחזק של אסד וביטחונו העצמי הגובר עלולים לצמצם את נכונותו להכיל את התקיפות הישראליות ולהאיץ בו להגיב, מה גם שתקיפות ישראליות במהלך עשור לא בלמו את מאמצי ההתעצמות הצבאית של אירן ושלוחיה בסוריה. מכאן מתבקש, שלצד שכלול ועידכון המערכה הצבאית של צה"ל בסוריה, ישראל תרחיב את מדיניותה למערכה דיפלומטית, ותעמיק את השיח ואת שיתופי הפעולה עם המדינות הערביות החולקות עימה אינטרס משותף ביחס לסוריה. שילוב מאמץ צבאי ומאמץ דיפלומטי עשוי לשפר את המענה לאתגרים הביטחוניים הנשקפים לישראל בזירה זו.

הכותבת היא חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  23/09/2023   |   עודכן:  23/09/2023
כרמית ולנסי
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
סוריה מודל 2023: סמים, הפגנות והפצצות
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  העולם הערבי
האם יו"ר הרשות הפלשתינית מחמוד עבאס מכין הפתעה גדולה לבכירי תנועת פתח המתמודדים בקרב הירושה לאחר ירידתו מהבמה הפוליטית הפלשתינית? זוהי השאלה המעסיקה כעת את צמרת פתח.
בחודשים האחרונים מנהל הממשל האמריקני שיח הדוק עם סעודיה שתכליתו "עסקה גדולה", אשר כהגדרתו של היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן, שאף ביקר בריאד בחודש שעבר, להביא יציבות למזרח התיכון. מדובר בעסקה בין סעודיה לארה"ב, שיכולה לכלול גם מרכיב נורמליזציה בין ירושלים לריאד. סעודיה מצידה הביעה עניין בחתימה על הסכם הגנה עם ארה"ב.
אשמים רבים נושאים באחריות לאסון השטפונות בלוב בשבוע שעבר, בו נספו 20,000 בני אדם ואלפים נעדרים. הסערה בים התיכון מוטטה שורה של סכרים ליד עיר החוף דֶרְנָה, וחלקים ניכרים ממנה עודם מוצפים. אלפי גופות נערמות ברחובות ויוצרות סכנת מגיפות. רבבות בני אדם איבדו את בתיהם. האסון מן השמים הוכפל בשל המחדלים על הארץ, מצטט וושינגטון פוסט את התושבים המקומיים.
18/09/2023  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
נג'יב מיקאתי ראש הממשלה הזמני של לבנון התקשר בסוף השבוע שעבר ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ודן עמו בהתפתחויות האחרונות במחנה הפליטים עין אלחילווה בלבנון הסמוך לעיר צידון בעקבות הקרבות המרים שהתחדשו בימים האחרונים במחנה. מיקאתי אמר למחמוד עבאס כי מה שקורה במחנה הפליטים איננו משרת את הבעיה הפלשתינית וגורם נזק גדול ללבנון ובמיוחד לעיר צידון, הוא הדגיש כי הפלשתינים חייבים לנהוג על-פי החוקים הנהוגים בלבנון ולשמור על שלום אזרחיה.
מלחמת הברחות הסמים בגבול סוריה ירדן נמשכת, למרות השיפור ביחסי ירדן עם סוריה שחל בשנה האחרונה, אבל סבלנותו של עבדאללה מלך ירדן עומדת לפקוע והוא מתכוון להורות לצבא ירדן להקים אזור חיץ ביטחוני בגבול סוריה ירדן, כך מסרו גורמים ירדנים בכירים. שר החוץ הירדני אימן א-צפדי הודיע בסוף השבוע על כוונת ירדן "להביס את מבריחי הסמים". כלומר, ירדן תפעל בנחרצות כדי להרתיע אותם בכל האמצעים הדרושים מבחינה צבאית.
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
מהתרשמות שלי ומהבנה בנושאי איכות סביבה השיקום האקולוגי והנופי של מקטע הנחל בפ"ת רחוק מלהיות מספק ומוקדם לדבר על "שיקום הנחל
דן מרגלית
דן מרגלית
ההפרעות האלה של אנשי המשטרה יובילו במוקדם או במאוחר למלחמה אלימה בין הציבור הדמוקרטי לבינם    איני בעד, אבל יודע שזה יגיע, ורק באשמת בנימין נתניהו ואיתמר בן-גביר
אורי מילשטיין
אורי מילשטיין
גודריאן מלמד את היטלר ורומל את תורת לוחמת השריון בחזית; גודריאן מפר פקודה אסטרטגית; הפולנים לא ניצלו הזדמנות אסטרטגית; "התגברות על מכשול מים בלתי עביר"; חידוש הלחימה הגרמנית; שיתוף...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il