|
התייקרות מצטברת גבוהה בכ-12% מהמדד הכללי [צילום: יח"צ]
|
|
|
|
|
הפער בין מחירי הירקות והפירות הטריים ברמה הקמעונאית, לבין המחירים לצרכן, עמד בחודש אוקטובר על כ-56.8% לעומת פער של 53.6% בחודש ספטמבר ולעומת פער של 50.5% בממוצע לשנת 2010. כך עולה (יום ה', 24.11.11) מנתונים שפרסם משרד החקלאות.
משמעות הפער היא שהמחיר אותו נדרש הצרכן לשלם בחודש זה גבוה ב-56.8% ביחס למחיר אותו משלם הקמעונאי. פער התיווך בירקות טריים בחודש זה עלה לכ-55.5% בהשוואה ל 52.2% בחודש ספטמבר. במקביל, עלה פער התיווך בפירות טריים ל-58% בהשוואה ל-54.6% בחודש ספטמבר ול-39.6% בחודש אוגוסט.
בחודש אוקטובר בלטו הפערים בעיקר במחיר האפרסקים (86.2%), הפלפל הירוק (83%), העגבניות (81.7%), המלונים (75.5%), פירות הדר שונים (73.6%) ובננות (72.5%).
מאז 2008: התייקרות המזון נמוכה מקצב האינפלציה הכולל
מינואר 2006 ועד אוקטובר 2011 הסתכמה ההתייקרות המצטברת של התוצרת החקלאית הטרייה בכ-28.8% בהשוואה להתייקרות מקבילה של 17% בלבד במדד המחירים הכללי - גידול של פי 1.69. ההתייקרות בסעיף המזון (ללא ירקות ופירות) הסתכמה בכ-27.1%.
לעומת זאת, בתקופה המתייחסת לחודשים ינואר 2008 עד אוקטובר 2011, הסתכמה ההתייקרות המצטברת של מדד התוצרת החקלאית הטרייה בכ-6%, הנמוכה מהתייקרות המדד הכללי, שעלה בתקופה זו בכ-13.3%. ההתייקרות בסעיף מזון (ללא ירקות ופירות) הסתכמה בתקופה זו בכ-14%.
מדד החקלאות מורכב משני מדדים שונים: מדד פערי מחירים בין המחירים לצרכן והמחירים הסיטונאיים ומדד תרומת מוצרי חקלאות טריים להתייקרות המדד הכללי.
מדד פערי המחירים בודק כמה אנו, הצרכנים, משלמים על פירות וירקות לעומת המחיר אותו משלמים הקמעונאיים, ומדד תרומת מוצרי חקלאות טריים להתייקרות המדד הכללי בודק כיצד משפיעים מחירי מוצרים אלה, המהווים את סעיף המזון הבסיסי בכל משק-בית, על כלל הוצאותיו.
פער התיווך הקמעונאי מוגדר כהפרש בין המחיר לצרכן לבין המחיר הסיטונאי, מחולק בערך לסיטונאי. ערך לצרכן מבטא מכפלת מחיר לצרכן במשקל הסעיף במדד המחירים לצרכן, לפי נתוני הלמ"ס, בעוד שערך סיטונאי מבטא מכפלת מחיר סיטונאי (לפי נתוני היחידה לשיווק תוצרת חקלאית במשרד החקלאות) במשקל הסעיף במדד המחירים לצרכן.