חוקרים מבית החולים ברוד איילנד חקרו את ההשפעות של היין האדום והוודקה על חזירים עם כולסטרול גבוה וגילו כי החזירים עם ה"משיכה לפינו נואר" היו במצב טוב יותר מאלו ש"העדיפו" את הוודקה.
הממצאים פורסמו בכתב העת Circulation.
מחקרים שנעשו בעבר בחנו את יתרונות הצריכה המתונה של היין אך החוקרים רצו לבדוק את ההשפעות הן של היין והן של הוודקה בשילוב עם כולסטרול גבוה, משום שאלו הנמצאים בסיכון גבוה בדרך כלל סובלים גם מבעיות רפואיות אחרות.
הם גילו כי צריכה מתונה של שני סוגי האלכוהול יכולה להוריד את הסיכון הקרדיווסקולרי (של הלב וכלי הדם) אך היין האדום מספק הגנה רבה יותר בשל התכונות האנטי-חמצוניות שלו.
המחקר כלל שלוש קבוצות חזירים שהוזנו בתזונה עתירת שומן. קבוצה אחת המשיכה בתזונה זו לאורך המחקר, השנייה קיבלה תוספות יומיות של יין אדום, וקבוצת החזירים השלישית קיבלה תוספות של וודקה. היין והוודקה עורבבו עם מזון החזירים, והמינון היה כזה שהיה שווה בשתי קבוצות החזירים.
חומרים אנטי-חמצוניים
לאחר שבעה שבועות, החוקרים זיהו כי אצל החזירים שקיבלו אלכוהול הייתה עלייה משמעותית בזרימת הדם ללב. אצל החזירים שקיבלו יין אדום היתרון הקרדיווסקולרי היה גדול יותר. בנוסף, רמות ה-HDL, הכולסטרול ה"טוב", עלו בצורה משמעותית בשתי קבוצות החזירים שקיבלו את האלכוהול. רמות הכולסטרול הכללי לא הושפעו. הכולסטרול HDL מעביר את הכולסטרול LDL ("הרע") לכבד, היכן שהוא עובר חילוף חומרים, וכך מונע את התקשות העורקים ובעיות כלי דם אחרות.
לאורך כל המחקר, החוקרים גילו כי הן היין האדום והן הוודקה יכולים להועיל ללב, למרות שהם עושים זאת בצורה שונה. היין האדום מרחיב את כלי הדם, והוודקה גורמת להתפתחות כלי דם צדדיים.
הממצאים שופכים אור על המנגנונים דרכם צריכת אלכוהול מתונה מורידה את הסיכון הקרדיווסקולרי. חשוב להדגיש כי עדיין יש לחקור אם ההשפעות המועילות הללו קיימות גם אצל בני אדם.
מחקרים קודמים הראו כי בירה, יין ומשקאות אלכוהוליים אחרים קשורים לירידה בסיכון הקרדיווסקולרי. במיוחד, מספר חומרים הייחודים ליין אדום נמצאו מועילים בשל התכונות האנטי-חמצוניות שלהם, העובדה שהם מעודדים ייצור כלי דם חדשים ונוגדי דלקתיות. הידוע מכולם הוא הרזברטרול.
חשוב לציין כי גם בין היינות האדומים, ישנם סוגים רבים השונים האחד מהשני בתכולת הרזברטרול שלהם.