אם אתם אוהבים אגוזים - וממש לא חשוב איזה סוג אגוזים אתם מעדיפים - הרי שאתם מורידים את הסיכון שלכם למוות בטרם עת אם אתם נהנים מחופן אגוזים בכל יום.
מחקר חדש מגלה שלאנשים שאכלו מנה של 30 גרם אגוזים בכל יום היה סיכון נמוך ב-20% למוות מכל גורם שהוא לאורך תקופה של שלושה עשורים, זאת בהשוואה לאלו שלא נהנו מהחטיף הבריא.
החוקרים בדקו צריכת אגוזים בקרב 119,000 אמריקנים לאורך 30 שנה וגילו כי אלו שנהגו לאכול אגוזים על בסיס קבוע היו בסיכון נמוך במידה משמעותית למות מכל סיבה שהיא.
יש לציין כי מדובר במחקר תצפיתי, ולכן לא אבסולוטי במונחים של הוכחה, אך גם מחקרים מוקדמים יותר הצביעו על יתרונות בריאותיים כמו הורדת הסיכון למחלות לב ולסוכרת מסוג 2 והורדת רמות הכולסטרול, בין יתר ההשלכות הבריאותיות.
המחקר מומן על-ידי המוסד האמריקני הלאומי לבריאות ועל-ידי הקרן למחקר תזונתי וחינוך של המועצה הבינלאומית לעצי אגוז, המייצגת תשע תעשיות אגוזים שונות.
הממצאים פורסמו בכתב העת הרפואי המכובד New England Journal of Medicine.
תוחלת חיים ארוכה
אגוזים הם מזון עשיר בחומרים מזינים. הם מכילים חומצות שומן לא רווי, סיבים, ויטמינים, מינרלים וחומרים נוגדי חמצון. מחקרים קודמים גילו כבר את הקשר בין צריכת אגוזים לסיכון נמוך יותר למחלות לב, כמו גם לשיפור גורמי הסיכון למחלות לב כמו לחץ דם גבוה ורמות כולסטרול.
החוקרים בחנו למעשה את הדרך בה צריכת אגוזים יכולה להשפיע על כל הגורמים למוות, כמו גם אם האגוזים קשורים לסיכון למוות ממצבים ספציפיים, כגון מחלות לב.
המחקר כלל יותר מ-76,000 נשים שהשתתפו במחקר בריאות אחיות ויותר מ-42,000 גברים שהשתתפו במחקר אנשי רפואה. משתתפים שהיו עם היסטוריה של מחלות לב, שבץ או סרטן לא נכללו במחקר. צריכת אגוזים אומתה בתחילת המחקר, ואז שוב כל שנתיים-ארבע שנים לאורך המחקר. במהלך 30 שנות מעקב, יותר מ-16,000 נשים ויותר מ-11,000 גברים מתו.
כאשר החוקרים השוו אנשים שאכלו אגוזים לאלו שלא אכלו אגוזים אף פעם, הם גילו ירידה של 7% בסיכון למוות מכל גורם שהוא במהלך 30 שנות מחקר. אנשים שצרכו כמות רבה יותר של אגוזים היו בסיכון נמוך עוד יותר למוות - אלו שאכלו אגוזים פעם בשבוע היו בסיכון נמוך ב-11% למוות בעוד שאנשים שאכלו שתיים-ארבע מנות אגוזים בשבוע הורידו את הסיכון שלהם למוות ב-13%. משתתפים שצרכו את כמות האגוזים הגדולה ביותר - לפחות שבע מנות של 30 גרם כל אחת בשבוע - הורידו את הסיכון שלהם למוות ב-20%.
אכילה מרובה של אגוזים נרשמה כקשורה לסיכון נמוך יותר למוות מסרטן, ממחלות לב וממחלות נשימתיות.
המחקר גילה גם קשר בין אכילת אגוזים לתוחלת חיים ארוכה יותר, אך לא הצליח להוכיח סיבה ותוצאה.
מנה של 30 גרם אגוזים שוות-ערך ל-24-16 שקדים, 18-16 אגוזי קשיו או 35-30 בוטנים.
אנשים שנהגו לאכול אגוזים נטו להיות בריאים יותר באופן כללי. הם היו רזים יותר, שיעור ההשמנה בקרבם היה נמוך יותר, הם נהנו מרמות כולסטרול נמוכות יותר ומרמות סוכר נמוכות יותר גם כן. בנוסף, היקף המותניים שלהם היה קטן יותר והם התעמלו יותר מאנשים שאכלו כמות מעטה של אגוזים או שלא אכלו מהם כלל.
המחקר תומך במחקרים אחרים שהראו כי אגוזים הם חלק מתזונה בריאה, במיוחד אם הבחירה באגוזים נעשית על פני חטיפים וממתקים. האגוזים מספקים חלבון איכותי, סיבים, שומנים טובים וויטמין B.
יחד עם זאת חשוב להדגיש כי אגוזים אינם גלולת קסם, אלא רק חלק ממזונות מצוינים שאפשר לכלול במסגרת תזונה בריאה.