|
עירוי נוזלים [צילום: המרכז הרפואי זיו]
|
|
|
|
|
לחדר המיון במרכז הרפואי זיו בצפת הובאו הבוקר באוטובוס טיולים, 25 בני נוער מארה"ב, בני 17-18 במצב קל-בינוני, הסובלים מהרעלת מזון, עם סימפטומים של הקאות, שלשולים וכאבי בטן.
ד"ר פרחאת מורשד, סגן מנהל המרכז הרפואי זיו אמר, כי מבדיקה שנערכה בתשאול המדריכים, שהתה הקבוצה בטבע באזור הגליל במשך יומיים והמזון שצרכו הוכן על-ידי גורם חיצוני "הסימפטומים של הקאות, שלשולים וחום הינן כנראה תוצאה של זיהום בעקבות צריכת מזון מקולקל. הרעלת מזון הינה הרעלה לכל דבר ועלולה להוות סכנה לבריאות" אומר ד"ר פרחאת.
תרופות נגד כאבים
פרופ' אנתוני לודר, מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי זיו אמר, כי בני הנוער הינם תושבי צפון אמריקה וקנדה, שהגיעו לטיול בישראל, את המזון קיבלו באמצעות משאית שהגיעה לשטח. בארוחת הערב אמש, אכלו בני הנוער בין השאר פסטה, בשר, שווארמה ועוד. באמצע הלילה חשו כולם ברע, החלו להקיא, לשלשל ולהעלות חום. בבוקר הגיעו לחדר המיון במרכז הרפואי זיו ומיד טיפל בהם צוות רחב. "חלק מבני הנוער שנמצאו במצב קל טופלו ב'מיון מהלכים', בעזרת עירוי נוזלים וישוחררו במהלך היום ואילו בני הנוער במצב בינוני אושפזו במחלקת ילדים, מטופלים בעירוי ותרופות כנגד כאבים, שלשולים וחום וישארו לאשפוז. הבעיה החמורה מכל בהרעלת קיבה הינה ההתייבשות. הצוות הרפואי כולו מטפל בבני הנוער, שמעבר למצבם הרפואי והתשישות, קיימת גם באופן טבעי חרדה ובהלה. אנו מסבירים ומרגיעים אותם" אומר פרופ' לודר.
עוד מוסיף פרופ' לודר, כי הרעלת מזון נוצרת מהתפתחות חיידקים הגורמת להרעלת קיבה. חיידקים מזיקים גורמים להרעלה ולסימפטומים כמו חום, שלשולים וכאבי בטן. חיידקים רעילים עלולים להימצא במזון שמקורו מהחי, מזונות לא מבושלים וגם בפירות וירקות שלא נשטפו במים וסבון. החיידקים הנפוצים במזון הם: סלמונלה, ליסטריה, קמפילובקטר ואי קולי. פרופ' לודר אומר כי בכדי להימנע מהרעלת מזון, חייבים לשמור מזון בקירור ולא להשאיר מזון מבושל בטמפרטורת החדר זמן ממושך, בעיקר בקיץ החם שלנו, לשטוף פירות וירקות לפני אכילתם ולהפריד משטחי הכנת המזון בין מזון מן החי לבין פירות וירקות וכמובן לשטוף ידיים תמיד לאחר היציאה מהשירותים ולפני הכנת מזון, בכדי לא להעביר חיידקים למזון הנצרך ולהקפיד על אכילת מזון טרי. כמו-כן, בקיץ חובה כפולה לשים לב למזונות העומדים זמן רב בחוץ ובחום העלולים להתקלקל. לרוכשים מזון בחניות, לשים לב לתאריך התפוגה ותמיד לרכוש מוצרים מן החי במקום נקי, מוכר ואמין.