|
כדאי לפסוח על הפירות המסוכרים [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
ייבוש פירות הינו אחת השיטות העתיקות ביותר לשימור אוכל. כדי לשמור אספקה לתקופות מחסור, נהגו חברות קדומות לייבש את הפירות על-ידי פריסתם בשמש. הפירות היו מאבדים ממשקלם בעקבות אידוי הנוזלים ולכן היו קלים לשינוע, חלקם איבדו צורה, צבע וטעם. כיום ייבוש הוא תהליך תעשייתי ומבוצע בתנורים גדולים, במהלכו מוסיפים חומרים משמרי צבע, טעם וריח להגדלת האטרקטיביות וחיי המדף.
הפרי היבש טומן בחובו יתרונות תזונתיים רבים: פירות יבשים מאופיינים בריכוז סוכר גבוה ומעניקים אנרגיה זמינה ומיידית ומומלצים לאכילה לפני פעילות גופנית ובמצבים של סוכר נמוך בגוף. הפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים התורמים לפעולת מעיים תקינה ולטיפול במצבים של עצירות. במקרים כאלו חשוב מאוד לשתות מים בסמיכות לצריכת הפירות היבשים. בנוסף, הפירות היבשים עשירים במינרלים כמו: אשלגן, זרחן, סידן ומגנזיום ובוויטמינים A ו-B, בברזל ובחומצות שומן המצויות באגוזים ובפיצוחים למיניהם החיוניים לבריאות הלב.
צריכה מחושבת של פירות יבשים ופיצוחים ביום, יכולה להוות ארוחת ביניים זמינה ומזינה. לסובלים מתת-משקל, פירות יבשים מהווים מקור אנרגיה ועדיפים כחטיף טבעי על-פני שוקולד או ממתקים אחרים.
לצד היתרונות יש גם חסרונות שכדאי להיות מודעים אליהם:
החסרון הבולט של פירות יבשים הוא בהיותם עתירי קלוריות ביחס למשקלם, פי חמש-שבע מכמות הקלוריות שניתן למצוא בפירות טריים. המשמש המיובש מכיל כ-238 קלוריות ל-100 גרם וזאת לעומת המשמש הטרי, המכיל 48 קלוריות ל-100 גרם.
חסרון נוסף בצריכת הפירות היבשים נובע מתהליך הייצור שלהם, בו מוסיפים לחלק מהפירות היבשים גופרית דו-חמצנית בכדי לשפר את צבעו של הפרי לאחר תהליך הייבוש, הגופרית הדו-חמצנית עשויה לגרום לחולים במחלות נשימה כרוניות התקפי אסתמה או ברונכיט. בנוסף, הם נטולי ויטמין C מכיוון שהוא נהרס בתהליך הייבוש.
הבחירה הנכונה לצריכת פירות יבשים נמצאת באיכות ובכמות. רצוי לצרוך פירות אורגניים, פירות שעברו תהליך ייבוש ללא תוספת חומרים משמרים. כדאי לפסוח על הפירות המסוכרים ולצרוך בצורה הטבעית ללא קלייה פיצוחים, שקדים ואגוזים לשימור חומצות השומן וויטמיני B, ללא תוספת מלח.
כמו-כן, מומלץ להימנע מצריכת פירות בוהקים בצבעם הזוכים לתוספת חומרי זיגוג ולצרוך את הפרי היבש בצורה מגוונת, אך מדודה. כדאי לדעת, כי 100 גרם פרי יבש מכיל כ-270 קלוריות, ו-100 גרם שקדים ואגוזים מכילים בין 700-600 קלוריות.