|
שחיטה כשרה [צילום אילוסטרציה]
|
|
|
|
|
בשר המיובא לישראל כבשר שנשחט כביכול בשחיטה למהדרין, נשחט למעשה בשחיטה רגילה. חשד זה מבקשת עמותת אומ"ץ לבדוק.
בפנייה שנשלחה בסוף השבוע אל מבקר המדינה, השופט ((בדימ.)) מיכה לינדנשטראוס, מבקשת העמותה לבדוק האם שוחטים מסויימים נותנים הכשר מהדרין, לשחיטה רגילה, תמורת קבלת טובות הנאה מיבואני בשר.
שחיטת המהדרין המוקפדת המכונה בשם "שחיטת בד"ץ" הינה גם יקרה יותר ומחייבת השגחה צמודה, ודתיים רבים, בעיקר חרדים, מקפידים על צריכת בשר כשר למהדרין.
אומ"ץ טענה כי למרות שכללי הסמכה לשחיטה כשרה בחו"ל נקבעו בחוק, לא קיימים קריטריונים ברורים לשיבוץ שוחטים. כתוצאה מכך, קיימים אי-סדרים בשיבוץ שוחטים לשחיטה בחו"ל. בין השאר, קיימות תופעות של ניגוד עניינים, העדפת מקורבים, בחירת רבני שכונות, וחמור מכל - שיבוץ שוחטים שלא עברו כלל הסמכה.
עוד נטען, כי שוחטים שהם עובדי מדינה מטעם הרבנות הראשית, שובצו לעבודת שחיטה בחו"ל, ולמרות היותם עובדי מדינה קיבלו שכר בגין עבודתם זו, בנוסף למשכורתם הרגילה, המשולמת מכספי הציבור (תקציב הרבנות הראשית). כל זאת נעשה לכאורה ללא הרשאה כדין, ללא דיווח לרשויות המס, וללא כל פיקוח ובקרה.
אומ"ץ העבירה לידיעת המבקר את שמותיהם של המעורבים, והודיעה שתהיה מוכנה למסור גם מסמכים שונים המאששים את הנטען. לטענתה, חלק גדול מאי הסדרים מקורו בריכוזיות יתר, כאשר מספר מצומצם של בעלי תפקידים בכירים ברבנות הראשית, מרכזים בידיהם את הכוח להחליט ולפסוק בכל הנוגע לשחיטה בחו"ל.
היועץ המשפטי של הרבנות הראשית לישראל, עו"ד שמעון אולמן, מסר בתגובה: "אם מישהו יגיד לי כי אדם איקס קיבל טובת הנאה תמורת זיוף כשרות ויש בכך חשש לעבירה, מיד אגיש נגדו תלונה במשטרה". לדבריו, מתוך כ-550-500 שוחטים, יש כ-10-5 אנשים שנופו במהלך השנים בשל אי התאמה לעבודה, בעיות אישיות וסיבות נוספות, אך הם אינם מוכנים לקבל את העובדה כי נופו. הוא הוסיף כי הם משגעים ומטרטרים את המערכת, כלשונו, ובאופן אובססיבי מחרחרים ריב ומדון משנת 2002 בהתנהלות משפטית מתמשכת. לדבריו, בהנחיית בית הדין לעבודה נערך להם שימוע שבסופו הוחלט שלא להמשיך את עבודתם.