ענף החלב בישראל עובר בשנים האחרונות שינויים רבים שחלקם קשורים לתהליכים המתרחשים בארץ, כדוגמת: עלייה בביקוש לחלב ומוצריו והפרטת תנובה, והאחרים, בעקבות שינויים גלובליים בענף החלב, כדוגמת: התייקרות במחירי מספוא מיובא, התייקרות במחירי אבקות החלב, שינויים במערכות המוניטאריות (ערך הדולר בעולם) ושינויים אקלימיים, המובילים להתחממות גלובלית ועליית תדירות בצורות ושיטפונות.
מנתוני מועצת החלב ומשרד החקלאות עולה, כי בשנת 2006 צרך הישראלי הממוצע 175 ליטר (שווה ערך ל-875 כוסות), לרבות יוגורטים וגבינות), בדומה לרמות שהיו נהוגות בישראל לפני כעשור. בשנת 2006 התהפכה מגמת הירידה בצריכה לנפש של חלב ומוצריו שאפיינה את הענף בחמש השנים האחרונות וחל מעבר למגמת עלייה.
הגידול בצריכת החלב בישראל עמד בשנת 2006 על 6.5%, ולאחר קיזוז של השפעת הגידול באוכלוסיה בשנה זו (1.8%) מתקבלת עלייה נטו של 4.6% בצריכה.
ישראל יכולה רק לקנא במדינות המפותחות ביחס לצריכת חלב ומוצריו - תושב מדינות מערב אירופה וסקנדינביה צורך בממוצע 350 ליטר חלב לשנה, תושב אמריקני צורך 250 ליטר בממוצע לשנה. ישראל נמצאת ברמות דומות לרמות הצריכה בארגנטינה. ביפן, ארץ האורז, צורכים כ-100 ליטר לשנה בממוצע לנפש.
הקטגוריות העיקריות בהן נרשם גידול בצריכה הן משקאות חלב (עלייה של 8%), ומוצרים ניגרים, ובעיקר יוגורטים עם פירות (עלייה של 14%). מניתוח הנתונים, ניתן לראות כי השנה חלה עלייה בהעדפת הציבור בצורה ניכרת את "מוצרי הפרמיום" על חשבון מוצרים בסיסיים וזולים יותר.
מינהל המזון האמריקני (ה- FDA) ממליץ על צריכת 3 מוצרי חלב ביום: חלב, גבינה ויוגורט לתזונה בריאה ומאוזנת.
תנובת החלב לפרה בישראל היא הגבוהה ביותר בעולם. התנובה הממוצעת לפרה בשנת 2006 עמדה על 11,300 ק"ג לפרה בממוצע, המדובר בעלייה של כ-200 ק"ג לפרה בהשוואה לממוצע בשנה הקודמת ושל כ-1,000 ק"ג לפרה בהשוואה למצב לפני עשר שנים. מספר הרפתות בארץ עמד בסוף 2006 על 1,025 לעומת 1,445 רפתות בסוף 1998, ערב הנהגת הרפורמה בענף החלב (ירידה של 30% במספר הרפתות, בעיקר במגזר המושבי).
עוד עולה מהנתונים כי במהלך ארבע השנים האחרונות נרשמה שחיקה במחירי מוצרי החלב . המדד של חלב ומוצריו עלה בשנים אלה ב-1.57% לעומת עלייה של 2.17% במדד המחירים הכללי. באותן השנים עלה המדד של מוצרי המזון (ללא ירקות ופירות) ב-4.45%, כלומר בסגמנטים אחרים בתחום המזון הייתה עלייה גבוהה אף יותר.
נתונים אלו ונתונים נוספים, מחקרים חדשים ומידע רב על הענף יוצגו בחודש הבא בכנס השנתי למדעי הבקר לחלב, שמארגנים שרות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות, התאחדות מגדלי הבקר בישראל ומועצת החלב. הכנס, במעמד כל ראשי הענף והעוסקים בו, יצרני חלב, אנשי תעשיית החלב, מדריכים, חוקרים, רופאים ווטרינרים וספקים, יתקיים בתאריכים 10-8 במאי בירושלים.