חומצה פולית, שמזה זמן רב קשורה לבריאותן של נשים הרות ושל תינוקות, נהנית ממוניטין הולך וגובר. רופאים ממליצים כיום על תזונה עשירה בחומצה פולית או רושמים את התחליפים הסינטטיים שלה לחולים הנמצאים בסיכון למחלות לב ושבץ. מחקרים שנעשו לאחרונה הציעו גם כי ויטמין B זה עשוי למנוע דיכאון וסוגים מסויימים של סרטן.
כיצד פועלת החומצה הפולית?
חומצה פולית הכרחית לייצור תאים חדשים, כולל תאי דם אדומים. בארצות הברית החלו בהעשרת מוצרי חיטה כמו דגנים לארוחת בוקר וקמח כבר לפני שש שנים, אך חוקרים אומרים כי חוסר בחומצה פולית נשאר עדיין גורם משמעותי למומים מולדים של חוט השדרה. [
בריטניה: הלחם יאפה עם חומצה פולית] ההערכות משתנות, אך האישה האמריקנית הממוצעת לדוגמא מקבלת רק 278 מיקרוגרם של חומצה פולית ביום, הרבה מתחת לרמה המומלצת של 400 מיקרוגרם.
במידה ואת סובלת מחוסר של חומצה פולית, סביר להניח שיש לך גם רמות גבוהות של הומו-ציסטאין בדם, גורם סיכון למחלות לב ושבץ. באחד המחקרים שנעשה בתחום, 800 מיקרוגרם של חומצה פולית ביום הורידו את הסיכון למחלות לב ב-50% בקרב אנשים שאינם שותים משקאות חריפים. מחקרים אחרים הראו כי טיפול בחוסר בחומצה פולית יכול לפעמים לשפר מצב של דיכאון.
מהי הכמות המומלצת?
תזונאים רבים ממליצים על שימוש במולטיוויטמינים המכילים גם 400 מיקרוגרם של חומצה פולית (1,000 מירוגרם ליום הם הגבול העליון הבטוח לחומצה פולית, שעודף שלה עלול להסוות חוסר בוויטמין B12). ההמלצה לאנשים מעל גיל 50 הנוטלים חומצה פולית היא לקחת תופסות המאזנות רמות ויטמין B12.
מקורות תזונתיים לחומצה פולית
מקורות עשירים בחומצה פולית כוללים כבד, שעועית ואפונה מיובשת, תרד וירקות בעלי עלים רחבים ירוקים, אספרגוס ודגנים מועשרים.
שעועית (כוס מבושלת) - 230 מיקרוגרם
עדשים (כוס מבושלת) - 358 מיקרוגרם
6 עלי אספרגוס - 134 מיקרוגרם
שיבולת שועל (מועשרת) - 121 מיקרוגרם
תרד (חצי כוס מבושל) - 121 מיקרוגרם
חסה ערבית (כוס עלים חתוכים) - 76 מיקרוגרם
אפונה (חצי כוס מבושלת) - 47 מיקרוגרם