10 גרם של דגים בכל יום - יחדדו לכם את המוח.
אלו החדשות המגיעות מנורבגיה, היכן שהתושבים אוכלים לעיתים קרובות דגים שומניים כמו סלמון, דגים רזים כמו בקלה, ודגים מעובדים כמו אצבעות דג (רצועות של דג מצופות בפירורי לחם מטוגנות בשמן עמוק).
במחקר הנורבגי, כ-2,030 אנשים בתחילת שנות ה-70 לחייהם דיווחו על צריכת הדגים שלהם ועברו מבחנים שונים שבדקו את כישוריהם המנטליים.
אנשים שדיווחו כי אכלו בממוצע לפחות 10 גרם של דגים ביום השיגו ניקוד גבוה יותר מאלו שלא כללו דגים בתזונה, ללא קשר לגורמים אחרים כולל גיל, השכלה, ובריאות הלב.
רוב המשתתפים אכלו דגים, וככל שאכלו כמות רבה יותר של דגים, כך הניקוד אותו השיגו במבחנים היה גבוה יותר.
חומצות שומן אומגה-3 והמוח המזדקן
החוקרים הנורבגים - מאוניברסיטת אוסלו - לא עקבו אחר הקשישים לאורך זמן, לכן לא יכלו להוכיח כי דגים הם ש"נתנו דחיפה" לתוצאות המבחנים.
לעומת זאת, מחקר הולנדי חדש מצא את הקשר בין השניים, וזיהה קשר בין חשיבה מהירה יותר לרמות גבוהות יותר של חומצות שומן אומגה-3 בדם.
חומצות השומן אומגה-3 DHA ו-EPA נמצאות בדגים שומניים כמו סלמון ומקרל. חומצות שומן אומגה-3 אחרות הנקראות ALAs נמצאות במזונות צמחיים מסויימים, כולל אגוזי מלך, זרעי פשתה ותרד.
המחקר ההולנדי - מאוניברסיטת Wageningen - כלל 800 גברים ונשים בגילאים 50 עד 70.
דגימות דם נלקחו מהמשתתפים והם עברו מבחנים שבדקו את כישוריהם המנטליים בתחילת המחקר ושוב שלוש שנים מאוחר יותר.
הניקוד היה נמוך יותר במבחנים המאוחרים, אך הירידה הייתה מתונה יותר בקרב המשתתפים עם הרמות הגבוהות ביותר של חומצות שומן אומגה-3 בדם בתחילת המחקר.
דפוס זה נראה גם כאשר המשתתפים נאלצו להגיב במהירות לאתגרים מנטליים, אך לא למבחנים כלליים של זיכרון.
חומצות שומן אומגה-3 להרגשה טובה?
ואם שני מחקרים אלו אינם מספיקים הרי שמחקר נוסף מניו-זילנד מצא קשר בין רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה-3 בדם לדיווח עצמי על מצב בריאותי טוב.
מסקנות אלו הגיעו מנתונים שכללו כ-2,400 תושבי ניו-זילנד בגילאים 15 ויותר שדגימות דם נלקחו מהם והם מילאו סקר על בריאותם המנטלית והפיסית. המחקר בוצע על-ידי חוקרים מאוניברסיטת אוטגו.
חומצות שומן אומגה-3 EPA נמצאו קשורות במידה משמעותית ועקבית לדיווח עצמי על בריאות פיסית טובה יותר.
אך הקשר בין EPA לדיווח עצמי על מצב מנטלי היה פחות משכנע.
כל שלושת המחקרים פורסמו בעיתון האמריקני לתזונה רפואית.
מומחים שהגיבו לממצאים ציינו כי מחקרים תצפיתיים כמו אלו, אינם יכולים להוכיח קשר סיבתי בין השניים.
כלומר, אף אחד מהמחקרים לא הוכיח כי דגים או חומצות שומן אומגה-3 היו האחראים לתוצאות.