|
כוחו של הליקופן שבעגבניה [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
מחקר חדש מראה כי מניעת סרטן הערמונית לא רק שקשורה לסוג המזון אלא גם לצורת המזון.
במחקר, שפורסם בעיתון של האיגוד האמריקני למחקר הסרטן, חקרו מדענים מוצרי עגבניות שונים. עיבוד של דברי מאכל צמחיים בעזרת חימום, טחינה, ערבוב או ייבוש העלה באופן דרמטי את ערכם התזונתי, כולל את הפוטנציאל שלהם במניעת סרטן. המחקר הראה כי ההשפעה המגנה הגדולה ביותר מעגבניות הייתה מתהליך של הוספת נוזלים, כלומר הפיכת אבקת עגבניות לרסק עגבניות.
המחקר הראה כי FruHis - פחמימה אורגנית הנמצאת במוצרי עגבניות מיובשים, יוצרת השפעה מגנה משמעותית מפני סרטן הערמונית. בקרב החולדות שהואכלו ברסק עגבניות שעבר תהליך של הוספת נוזלים עם FruHis שיעור ההישרדות מסרטן היה הגבוה ביותר לאחר 51 שבועות, בעוד שאצל קבוצת הביקורת שיעור ההישרדות היה 40 שבועות בלבד. בבדיקה שנעשתה לאחר המוות, גידולי ערמונית נמצאו אצל 10% מהחולדות שקיבלו את השילוב של רסק העגכניות עם ה-FruHis וב-60% מהחולדות שהיו בקבוצת הביקורת.
מחקר קודם בתחום גילה כבר את כוחו של הליקופן - קרוטינואיד הנמצא בעגבניות ומוצרי עגבניות - במניעת סרטן. המחקר גילה כי ליקופן, בשילוב עם FruHis הפסיק את גדילתם של תאים סרטניים ביותר מ-98% מהפעמים.
ייתכן וה-FruHis מייצג סוג חדשני של חומר נוגד חמצון תזונתי פוטנציאלי, משערים החוקרים, שאומרים כי ניסויים כמו המחקר הנוכחי מראים כי יש צורך לחקור את השילוב של FruHis עם ליקופן כטיפול פוטנציאלי נגד גידולים ולא רק כטיפול מניעתי.