צריכה גבוהה של שני סוגי פלבנואידים - כימיקלים נוגדי חמצון הנמצאים במזונות מן הצומח - יכולה לעזור ולהגן על נשים מפני סרטן השחלות. אלו ממצאי מחקר חדש מאיטליה.
החוקרים, מהמוסד Mario Negri שבמילנו, גילו כי נשים שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של איזופלבונים ופלבונולים, היו בסבירות הנמוכה ביותר לפתח סרטן שחלות.
על בסיס הממצאים והספרות המקצועית הרלוונטית, הגיעו החוקרים למסקנה כי פלבנואידים, ואולי גם פלבונולים, הם בעלי השפעות חיוביות על הסיכון לסרטן השחלות.
מחקרים מעבדתיים הראו כי לפלבנואידים יש תכונות אנטי סרטניות בנוסף להשפעות האנטי-חמצוניות שלהם.
החוקרים השוו צריכת פלבנואידים בקרב 1,031 נשים שאובחנו עם סרטן שחלות אפיתליאלי (סרטן השחלות הנפוץ ביותר) לצריכת פלבנואידים של 2,411 נשים שאושפזו בעקבות מצבים אקוטיים אך לא סרטניים, שחולקו לחמש קבוצות על בסיס צריכה של ששה סוגים שונים של פלבנואידים.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים כמו שימוש בגלולות למניעת הריון, מספר ילדים, היסטוריה משפחתית של סרטן וגורמים רלוונטים אחרים, הם גילו כי הנשים עם הצריכה הגבוהה ביותר של הפלבנולים היו בסבירות נמוכה ב-37% לפתח סרטן שחלות לעומת הנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר.
צריכה גבוהה של איזופלבונים הורידה את הסיכון לסרטן שחלות ב-49%.
החוקרים לא זיהו קשר בין צריכה של ארבעה סוגי פלבנואידים אחרים, או בין צריכה כוללת של פלבנואידים לסיכון לסרטן השחלות.
איזופלבנולים נמצאים בתה ובמאכלי סויה, שניהם נמצאו קשורים לסיכון נמוך יותר לסרטן שחלות, ייתכן ובגלל ההשפעות של האיזופלבונים החוסמים את האסטרוגן.
פלבונולים נמצאים בפירות וירקות רבים. צריכת הפירות והירקות של הנשים לא שינתה את הקשר בין צריכת פלבונולים לסיכון לסרטן השחלות, ציינו החוקרים, מה שמרמז כי לפלבנולים יש תפקיד נפרד בהסבר של השפעת הפירות והירקות נגד סרטן השחלות.