בפעם השנייה בתוך חודשיים, מחקר נוסף מוכיח כי אין ראיות לכך שתוספות ויטמינים משפיעות על הסיכון לסרטן.
בחודש נובמבר, מדענים דיווחו כי לא גילו יתרון בהיבט של מניעת סרטן בקרב רופאים שלקחו גלולות ויטמין C או ויטמין E. כעת, חוקרים אחרים מדווחים גם הם על תוצאות דומות שעולות ממחקר שנעשה בקרב נשים בסיכון גבוה למחלות לב, שלקחו תוספות ויטמין C, ויטמין E וביתא-קרוטן.
גם ממצאי המחקר החדש מוכיחים כי אין עדויות לכך שתוספות ויטמינים יכולות לשמש כאמצעי מניעה מסרטן בקרב נשים.
הממצאים פורסמו במהדורת ינואר של העיתון של המוסד הלאומי האמריקני לסרטן.
לטענת דובר תעשיית תוספות המזון האמריקנית, המחקר ניסה לענות על שאלה מצומצמת מידי וזוהי לא "המילה האחרונה".
ויטמינים - כמו פלצבו?
המחקר החדש נעשה על-ידי חוקרים מהמחלקה לרפואה מניעתית שבבית הספר לרפואה הארוורד וחוקרים מבית החולים בריגהאם ונשים שבבוסטון.
עורכי המחקר סקרו נתונים של 7,600 נשים אמריקניות בגילאי 40 ויותר, שמעקב אחריהן נעשה לאורך תשע שנים, בממוצע.
כשהמחקר החל, הנשים היו בנות 60 בממוצע. לא הייתה להן היסטוריה של סרטן מלבד סרטן עור שאינו מלנומה, אך הן היו בסיכון גבוה למחלות לב בגלל גורמי סיכון קרדיווסקולרים (של הלב וכלי הדם) כמו לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנה או היסטוריה הורית של התקפי לב.
הנשים חולקו באופן אקראי לקבוצות. בקבוצה אחת קיבלו הנשים ויטמין C (מינון של 500 מיליגרם של חומצה אסקורבית) או פלצבו (תרופת דמה שאינה מכילה חומר רפואי אך מבחינה פסיכולוגית משפיעה כתרופה) בכל יום. בקבוצה אחרת קיבלו הנשים ויטמין E או פלצבו (600 יחידות בינלאומיות של אלפא-טוקופרול) בכל יומיים, והנשים בקבוצה השלישית קיבלו ביתא-קרוטן או פלצבו (50 מיליגרם) כל יומיים.
ממצאי המחקר
במהלך תקופת המעקב, 624 נשים אובחנו עם סרטן (מלבד סרטן עור שאינו מלנומה), ו-176 נשים מתו מהמחלה.
הסיכויים לאבחון סרטן או למוות מהמחלה היו דומים בין הנשים שקיבלו תוספות לבין אלו שקיבלו גלולות פלצבו. לכן, החוקרים הגיעו למסקנה כי אין יתרון בשימוש בתוספות, לפחות לא בקרב נשים בסיכון גבוה למחלות לב.
למרות זאת הם ציינו גם, כי המחקר הוא אחד ממספר ניסויים שנמשכו זמן רב, אך לפעמים נדרשות עשרות שנים להתפתחות סרטן, ולכן ייתכן שהמחקר היה קצר מידי כדי להעריך את ההשפעות ארוכות הטווח של התוספות.
המחקר בדק רק תוספות תזונתיות של ויטמין C, ויטמין E וביתא-קרוטן. החוקרים לא בדקו חומרים מזינים אלו הקיימים באופן טבעי במזון.
לדברי גורמים בתעשיה, למרות שהמחקר בוצע היטב, מדובר עדיין בחלק אחד מפאזל גדול הרבה יותר.
לדבריהם, הנשים שבמחקר נהנו מצריכה תזונתית הולמת של חומרים נוגדי חמצון גם ללא התוספות התזונתיות, ולא נעשתה השוואה לנשים החסרות חומרים מזינים אלו.