|
לצמצם רק במעט [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
הורדת כמות קטנה בלבד של פחמימות מהתזונה הכוללת יכולה לגרום לכם להרגיש שבעים לאורך זמן, וכך לעזור לכם לאכול פחות. אלו ממצאי מחקר חדש של אוניברסיטת אלבמה שבבירמינגהאם. המחקר הוצג בכינוס השנתי של האגודה האנדוקרינית.
במסגרת המחקר, שמומן על-ידי המוסד הלאומי לבריאות, החוקרים גילו כי ירידה מתונה ביותר באחוז הקילו-ג'אול (יחידת אנרגיה, קלוריה אחת שווה ל 4.184 גאול) של הפחמימות יכולה לייצב את רמות הסוכר בדם וכך להאריך את תחושת השובע.
עורכי המחקר ציינו כי קיים עניין ציבורי רב בדיאטות דלות קלוריות כדרך לירידה במשקל, אך קשה להקפיד על דיאטות כאלו, חלק מכך בגלל הירידה הדרסטית בכמות הפחמימות.
"הקווים התזונתיים לאמריקנים (2005)" המקובלים כיום, ממליצים שפחמימות יהוו 45% עד 65% מסך כל הקילו-ג'אול הנצרך ביום. רוב האמריקנים צורכים סביב 50% קילו-ג'אול מפחמימות.
יציבות ברמת הגלוקוז
לאורך חודש, נתנו החוקרים ל-14 מתנדבים תזונה אמריקנית סטנדרטית, המורכבת מ-55% פחמימות, מ-27% שומן ומ-18% פרוטאין. במקביל, 16 מתנדבים אחרים קיבלו תזונה שהכילה כמות פחמימות מתונה - 43% פחמימות, 39% שומן ו-18% פרוטאין. שתי הקבוצות אכלו כמות קילו-ג'אול מספיקה כי לשמור על משקלן לפני המחקר.
לדברי החוקרים, בהשוואה למתנדבים בקבוצת התזונה הסטנדרטית, אלו שהיו בקבוצה שקיבלו תזונה עם כמות פחמימות מתונה דיווחו על תחושת שובע ממושכת יותר לאחר הארוחה.
החוקרים מאמינים כי ישנה סיבה ברורה לכך, משום שלאחר ארוחה טיפוסית, רמת הגלוקוז (סוכר בדם) עולה, וכתוצאה מכך רמת האינסולין עולה, ואז רמת הגלוקוז יורדת מפני שהאינסולין פועל לאגירת גלוקוז. הירידה בגלוקוז כתגובה לאינסולין תורמת לתחושת הרעב שלאחר מכן.
לכן, ארוחה שהייתה דלה בתכולת הפחמימות (43%), לא הביאה לעלייה פתאומית ומהירה ולאחריה לירידה בריכוזי הגלוקוז, וזו כפי הנראה הסיבה לכך שאלו שהיו בקבוצה שקיבלה כמות קטנה יותר של פחמימות דיווחו על תחושת שובע שנמשכה זמן רב יותר.
החוקרים מאמינים כי לאורך זמן, אם אנשים ימשיכו לאכול ארוחות עם כמות נמוכה יותר של פחמימות, הם יהיו פחות רגישים לעלייה במשקל בגלל השיפור בתחושת השובע.