|
ריכוזי אינסולין גבוהים [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
כמות הפחמימות שאישה אוכלת, כמו גם סך כל ה"עומס הגליקמי" של התזונה שלה, משפיעים על הסיכויים שלה לפתח סרטן השד. כך דיווחו חוקרים שבדים השבוע.
הרעיון של עומס גליקמי מבוסס על העובדה שלפחמימות שונות יש השפעות שונות על רמות הסוכר בדם. ללחם לבן ולתפוחי אדמה, לדוגמא, יש אינדקס גליקמי גבוה, כלומר הם נוטים לגרום לעלייה מהירה של סוכר בדם. פחמימות אחרות, כמו דגנים עשירים בסיבים או קטניות, יוצרים שינוי הדרגתי ונחשבים בעלי אינדקס גליקמי נמוך.
חוקרים מהמוסד קרולינסקה שבשטוקהולם ניתחו נתונים של 61,433 נשים שמילאו שאלוני "תדירות מזון" בסוף שנות השמונים.
לאורך כ-17 שנים, 2,592 נשים פיתחו סרטן שד, ולדברי החוקרים העומס הגליקמי היה קשור בצורה משמעותית לסיכון הכללי לסרטן השד. כלומר, נשים עם תזונה עם עומס גליקמי גבוה נטו יותר מאחרות לפתח סרטן שד. בנוסף, צריכת פחמימות, אינדקס גליקמי ועומס גליקמי כולם נמצאו קשורים לסיכון לסוג מסוים של גידול בשד - במיוחד לרצפטור חיובי או שלילי לאסטרוגן.
נשים עם תזונה שאופיינה באינדקס הגליקמי הגבוה ביותר היו בסיכון גבוה ב-44% לפתח סרטן שד מסוגים אלו בהשוואה לנשים עם התזונה עם האינדקס הגליקמי הנמוך ביותר.
החוקרים משערים כי תזונות עם עומס גליקמי גבוה מגבירות את הסיכון לסרטן השד משום שהן מעלות את הריכוזים של האינסולין ושל הורמוני המין בגוף, מה שתורם להתפתחות ולהתפשטות תאי סרטן השד.
הממצאים תומכים ביתרונות של תזונה עשירה במזונות בריאים בעלי אינדקס גליקמי נמוך על בריאות השד.
ממצאי המחקר פורסמו בעיתון הבינלאומי לסרטן.