אנשים ששרדו התקף לב ואוכלים שוקולד פעם או פעמיים בשבוע מורידים את הסיכון שלהם למות ממחלת לב פי שלושה בהשוואה לאנשים שמעולם לא נוגעים בממתק. כמויות קטנות יותר העניקו הגנה מעטה יותר, אך עדיין נמצאו עדיפות על התנזרות משוקולד. כך קובע מחקר חדש שפורסם בגיליון ספטמבר של "Journal of Internal Medicine".
מחקר קודם מצא קשר חזק בין ממתקים המבוססים על קקאו ללחץ דם נמוך יותר ולשיפור בזרימת הדם.
[
שוקולד - לשיפור זרימת הדם]
בנוסף, הוא גילה גם כי שוקולד מוריד את שיעור התמותה ממחלות לב בקרב גברים בריאים, וכן בקרב נשים לאחר גיל המעבר.
אולם המחקר החדש, שבוצע על-ידי מדענים מהמוסד קרולינסקה שבשטוקהולם, הוא הראשון שהראה כי צריכת שוקולד יכולה לעזור ולמנוע מוות בקרב אנשים שסבלו מאוטם חמור של שריר הלב - הידוע כהתקף לב.
לדברי המדענים, ההשפעה הייתה קשורה במיוחד לשוקולד, והם לא זיהו יתרון דומה שנבע ממתקים אחרים. ההשערה היא כי חומרים נוגדי חמצון הנמצאים בקקאו הם האחראים לתכונות המצילות חיים. חומרים נוגדי חמצון הם חומרים המגנים מפני מה שמכונה רדיקלים חופשיים, שהם מולקולות המצטברות בגוף לאורך השנים ויכולות לגרום לנזק לתאים. מולקולות אלו משחקות תפקיד במחלות לב, בסרטן ובתהליך ההזדקנות.
במסגרת המחקר, המדענים עקבו אחר גברים ונשים חולי סוכרת, בני 70-45, משטוקהולם, בתחילת שנות ה-90, מהרגע בו אושפזו בעקבות התקף לב ראשון.
לפני שעזבו את בית החולים מילאו המשתתפים שאלון בנושא הרגלי צריכת מזון לאורך השנה החולפת, כולל איזו כמות שוקולד אכלו על בסיס קבוע.
הם עברו בדיקה רפואית שלושה חודשים לאחר ששוחררו מבית החולים, ומעקב אחריהם נעשה במשך שמונה שנים. שכיחות התקפי הלב הקטלניים נמצאה קשורה בצורה הפוכה לכמות השוקולד שנאכלה.
ממצאי המחקר תומכים בראיות המצטברות ממחקרים אחרים המראות כי שוקולד עשיר במרכיבים מועילים. כתבו החוקרים.
אותן תוצאות נתקבלו בקרב נשים וגברים, ולאורך כל קבוצות הגיל שנכללו במחקר.
גורמים אחרים שיכלו להשפיע על התוצאות - צריכת אלכוהול, השמנה, עישון - גם הם נלקחו בחשבון.
האם אפשר להסיק מכך שכולנו צריכים להתחיל ולבלוע ממתקים עשירים בקקאו?
המדענים מצידם זהירים מכדי לפרסם המלצות בעקבות המחקר, חלק מכך בגלל הבעיות הקשורות למשקל מהן סובלים אנשים כה רבים. יחד עם זאת, הם מעודדים את כל מי שמחפש אחר קינוחים בריאים יותר לשקול אכילת שוקולד בכמויות קטנות.
לגבי אנשים שאינם סובלים מבעיות של משקל ומסוגלים לאכול שוקולד בכמויות מתונות ועדיין להשאר רזים, הרי שוודאי שאין צורך להגביל זאת.
החוקרים הדגישו גם כי יש צורך בניסויים רפואיים שיתמכו בתוצאות המחקר, אך בינתיים הם מאמינים כי אין שום דבר רע בנגיסה משוקולד.