|
סכנת החנק רבה יותר [צילום: מועצת הדבש]
|
|
|
|
|
חנק מהווה את סיבת המוות המובילה בשנת החיים הראשונה והוא אחראי ל-31.3% מכלל מקרי התמותה מפגיעה לא מכוונת בקבוצת גיל זו. גם בקבוצת הגילאים 4-1 חנק מהווה סיבה מהותית האחראית ל-3.8% מאותם המקרים.
ראש השנה מתאפיין באכילת מאכלים המיוחדים לחג. מבין מאכלי החג יש שאינם מתאימים לילדים מתחת לגיל חמש, בשל החשש לסכנת חנק. ילדים קטנים אינם יודעים ללעוס ולבלוע היטב את המזון ועלולים לשאוף אותו לריאות. דרכי הנשימה של ילדים צרות יותר משל מבוגרים ולכן סכנת החנק רבה יותר.
מאכלים שאינם מומלצים לילדים מתחת לגיל חמש:
- דג - בדג יש בדרך כלל עצמות, העלולות להיתקע בבית הבליעה. יכולת השיעול של ילדים קטנים אינה מפותחת דיה, כך שדבר זה עלול להיות קטלני עבורם.
- גזר, תפוח וכל פרי או ירק קשים - יש לחתוך לחתיכות קטנות. מומלץ לרסק אותם או לבשל אותם עד שיתרככו.
- רימון - גרגריו אינם מומלצים לאכילה. ניתן להכין מיץ רימונים ולהגישו לילדים קטנים.
- תמר - יש לגלען ולחתוך את בשרו לחתיכות קטנות, בשל תכונתו להידבק לקנה הנשימה במקרה שלא נלעס כהלכה ונשאף.
- עוגת דבש - המכילה אגוזים, צימוקים או שקדים, לא מומלץ לתת לילדים מתחת לגיל 5.
- צימוקים - אין להגיש לילדים עד גיל 5; הצימוקים קטנים ועלולים להישאף לריאות ובנוסף הם דביקים ועלולים להתנפח.
- פירות יבשים שאינם קשים אך הם דביקים - עד גיל 5 מותרים בהגשה רק בחתיכות קטנות ולאחר הוצאת הגרעין. פירות דביקים עלולים להידבק לקנה הנשימה במקרה ונשאפו. אגוזים, שקדים - אסורים להגשה לילדים עד גיל 5.
- דבש - אסור להאכיל תינוקות עד גיל שנה בשל תגובות אלרגיות חריפות שעלולות להתפתח.
בעת ארוחת החג:
- מומלץ להושיב תינוקות ופעוטות ליד ההורים, או ליד אדם מבוגר.
- הגשת מאכלים חמים (במיוחד מרק רותח) - מומלץ למזוג לצלחות אישיות, ולא להניח את כלי ההגשה על השולחן.
במהלך החג שימו לב למכשירים חמים. אלה עלולים לגרום לכוויות לילדים: הרחיקו את הקומקום החשמלי, המחם או הפלטה החשמלית מקצה השיש כך שילד לא יוכל להגיע אליהם.
לפרטים נוספים: דרורה נבון, טל. 03-9263106, נייד 052-4-368906