|
במקום משהו אחר [צילום: סטודיו אסם-יח"צ]
|
|
|
|
|
|
ארוחת דגני בוקר, במיוחד דגנים מלאים, יכולה להוריד את הסיכון לפתח לחץ דם גבוה, כך קובע מחקר חדש. החוקרים גילו ירידה של 20% בהתפתחות יתר לחץ דם אצל אלו שאכלו ארוחת בוקר שהייתה מורכבת מדגנים מלאים לפחות שבע פעמים בשבוע.
החוקרים - מהמרכז הרפואי בית ישראל שבבוסטון.
יחד עם הרגלי חיים בריאים אחרים, כמו תזונה דלת מלח ופעילות פיסית, אכילת דגנים מלאים גם היא יכולה להוריד את הסיכון לפתח יתר לחץ דם כרוני.
ממצאי המחקר, שלא מומן על-ידי התעשיה הפרטית, יוצגו בכינוס של איגוד הלב האמריקני, שיתקיים בשבוע הבא באטלנטה.
לצורך המחקר, צוות החוקרים אסף נתונים על 13,368 רופאים גברים שהשתתפו במחקר בשם "Physicians Health Study I", ניסוי רפואי חשוב שהחל בשנת 1982. אף אחד מהגברים לא סבל מלחץ דם גבוה בתחילת המחקר, אך במהלכו - יותר מ-16 שנות מעקב - 7,267 גברים פיתחו יתר לחץ דם. לחץ דם גבוה, המעמיד אנשים בסיכון למחלות לב ולשבץ, הוא הגורם העיקרי למוות בארצות הברית. הגברים חולקו לארבע קבוצות על בסיס צריכת הדגנים שלהם.
גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון גורמים כמו גיל, הם גילו כי גברים שאכלו דגנים לפחות פעם בשבוע הורידו את הסיכון שלהם ללחץ דם גבוה ב-8% בהשוואה לגברים שלא אכלו דגנים כלל. צריכת דגנים 6-2 פעמים בשבוע הורידה את הסיכון ב-16% ואכילת דגנים 7 או יותר פעמים בשבוע הורידה את הסיכון ב-25%.
כאשר עורכי המחקר לקחו בחשבון גורמים כמו היסטוריה, משקל, צריכת אלכוהול, צריכת ירקות ופירות, פעילות פיסית והיסטוריה של סוכרת בנוסף לגיל, ההבדל היה עדיין משמעותי אך קטן יותר, ירידה של 12% אצל אלו שאכלו 6-2 מנות בשבוע ו-19% בגברים שאכלו 7 מנות או יותר.
הקשר ללחץ דם נמוך יותר היה חזק יותר לדגנים מלאים מאשר לדגנים לא מלאים. עורכי המחקר משערים כי ההשפעה נובעת בחלקה מתכולת הסיבים הגבוהה של הדגנים המלאים. דגנים מלאים הם גם מקור טוב לחומרים מזינים אחרים והם מגבירים את הרגישות לאינסולין ומפחיתים את רמת הדלקתיות בגוף.
מספר מנגנונים יכולים להיות אחראים להשפעה המועילה. הדגנים מכילים ויטמינים ומינרלים, כמו אשלגן, שיכולים להרפות בצורה ישירה את כלי הדם. גורם נוסף הוא סיבים מסיסים המסייעים להוריד את רמת הסוכר בדם, את רמות השומנים ואת רמת האינסולין, וכך להוריד את לחץ הדם. הסבר נוסף הוא העובדה שאכילת כמות רבה של דגנים מלאים מצביעה על אכילה מעטה יותר של מזונות בריאים פחות.