|
הבטחה למוח בריא [צילום: AP]
|
|
|
|
בדיקה חדשה תזהה אלצהיימר בשלב מוקדם
|
יפעת גדות
|
ישנן ראיות רבות לכך שאלצהיימר קשור לשינויים במוח המתחילים שנים רבות לפני שהתסמינים מתפתחים * במידה וניתן יהיה לזהות אנשים שתהליך המחלה החל אצלם הרי שמדובר בחלון הזדמנויות לטיפולים חדשים שיוכלו למנוע או לעכב את איבוד הזיכרון ואת ההדרדרות הקוגנטיבית
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אכילת דגים יכולה לשמור על המוח במצב בריאותי טוב ולהוריד את הסיכון למחלת אלצהיימר. אלו ממצאי מחקר חדש.
במסגרת המחקר, אצל אנשים שאכלו דגים אפויים או צלויים לפחות פעם בשבוע נמצא נפח גדול יותר של החומר האפור במוח באזורים של המוח שידוע כי הם מעורבים בזכרון ובלמידה. יתירה מכך, אנשים עם נפח גדול יותר באזורים אלו היו בסיכון נמוך פי חמישה לפתח אלצהיימר לארך תקופה של חמש שנים.
משתתפים שאכלו דגים מטוגנים, מצד שני, לא נהנו מההשפעה המגנה מפני המחלה.
הממצאים מרמזים על כך שבחירות הקשורות לסגנון החיים יכולות למנוע אלצהיימר. כך לדברי החוקרים, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת פיטסבורג.
לדברי החוקרים, למרות שמחקרים אחרים גילו כבר קשר בין צריכת דגים לסיכון נמוך יותר למחלת אלצהיימר, המחקר הנוכחי הוא הראשון שבחן את ההשפעה של אכילת דגים על המבנה הממשי של המוח.
המחקר הוצג בכינוס השנתי של האגודה הקרדיולוגית של צפון אמריקה שהתקיים בשיקגו. הוא כלל 260 איש שענו על שאלונים לגבי צריכת הדגים השבועית שלהם, ולאחר מכן עברו סריקות מוח בעזרת סורק תהודה מגנטי (MRI) - עשר שנים מאוחר יותר.
גורמים ניתנים לשינוי
אנשים עם נפח גדול יותר של החומר האפור באזורים במוח הנקראים היפוקמפוס, הקורטקס הצינגולטי האחורי והאונה הקדמית, נוטים פחות מאחרים לפתח אלצהיימר או סוג אחר של ליקוי חשיבתי המכונה ליקוי קוגנטיבי מתון.
הקשר נשאר גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים שיכלו להשפיע על הסיכון של המשתתפים לפתח אלצהיימר כולל גיל, מין, ופעילות גופנית.
החומר האפור חשוב ליכולת המוח לתפקד, וירידה בנפח החומר האפור מצביעה על כך שהמוח מתכווץ.
דגים מכילים חומצות שומן אומגה-3, המועילות למוח ומגנות מפני אלצהיימר. חומצות שומן אומגה-3 משפרות את זרימת הדם למוח, שבתמורה מעביר כמות חמצן רבה יותר וחומרים מזינים רבים יותר לתאי המוח. בנוסף, חומצות שומן אומגה-3 מפחיתות את הדלקתיות במוח ויכולות להגן מפני הצטברות עמילואיד פלאק, שהסברה היא כי הוא הגורם לאלצהיימר.
ייתכן שגורמים אחרים הקשורים לסגנון החיים ולא אלו שנבדקו במחקר, כמו גורמים סוציו-אקונומיים, תורמים לירידה בסיכון למחלה, כפי שנראו אצל חלק מהאנשים במחקר.
בדוח שפורסם לאחרונה, המוסד הלאומי לבריאות סקר נתונים על גורמי הסיכון לאלצהיימר והגיע למסקנה כי על סמך הראיות הקיימות כיום ניתן לומר כי כל גורם סיכון משתנה, כמו תזונה, משפיע על התפתחות המחלה.