|
לא תחליף למזון בריא [צילום: פלאש 90]
|
|
|
|
|
|
תוספות שמן דגים אינן מועילות כשמדובר במניעת התקפי לב ושבץ בקרב אנשים שכבר סובלים ממחלת לב. כך קובע דוח חדש.
מחקרים שנעשו בתחום הניבו תוצאות סותרות על היתרונות האפשריים של חומצות שומן אומגה-3 ללב. חומצות שומן אומגה-3 נמצאות בדגים שומניים כמו טונה וסלמון, וניתן לצרוך אותן, במיוחד את אלו הידועות כ-EPA ו-DHA, דרך תוספות שמן דגים, שאינן זולות במיוחד.
במסגרת ניתוח הנתונים החדש, שכלל מחקרים שנעשו בעבר, לא נמצא שוני כלשהו בין מספר התקפי הלב, השבץ או המוות בקרב יותר מ-20,000 איש שסבלו ממחלת לב וחולקו באופן אקראי לשתי קבוצות - האחת בה קיבלו תוספות שמן דגים והשנייה גלולות פלצבו (תרופת דמה שאינה מכילה חומר רפואי אך בעלת השפעה פסיכולוגית על המטופל).
לדברי החוקרים, קיימת תפישה בקרב הציבור כי הוכח שתוספות שמן דגים מונעות מחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם) ולמעשה הראיות לכך אינן עקביות ואינן חד-משמעיות. הנושא חשוב, משום שאחוז גדול מאוד מהאוכלוסיה משתמשים בתוספות שמן דגים ללא מרשם.
לא מומלץ
חוקרים מקוריאה שילבו תוצאות של 14 מחקרים שעקבו אחר חולי לב שהשתמשו בתוספות שמן דגים או בפלצבו - ללא ידיעתם - בין שנה לחמש שנים. המעקב כלל דיווחים של משתתפים מארצות הברית ומהודו, כמו גם מאיטליה, מגרמניה וממקומות אחרים באירופה.
המשתתפים היו בעיקר גברים ובני 60 בממוצע.
אלו שקיבלו את תוספות שמן הדגים סבלו מטווח של מצבי חירום הקשורים ללב, או מתו מגורמים אלו כמו משתתפי המחקר שקיבלו גלולות פלצבו, שהכילו שמן צמחי או חומרים אחרים שאינם קשורים לבריאות הלב. לדוגמה, באחד המחקרים מהולנד, 14% מהמשתתפים נזקקו להשתלת סטנט לאורך שלוש שנים וחצי.
בנוסף, לא נמצאו הבדלים במספר מקרי המוות או בעיות אחרות הקשורות לכלי דם כשהחוקרים בחנו אנשים שהשתמשו במינונים גבוהים או נמוכים של שמן דגים, או כאלו שהשתמשו בתוספות לאורך שנה או שנתיים בלבד או יותר.
החוקרים אינם ממליצים לאנשים עם היסטוריה של מחלות לב וגם כאלו ללא היסטוריה להשתמש בתוספות במטרה למנוע בעיות עתידיות. בשלב זה, הם סבורים, אין מספיק נתונים ברורים שמוכיחים כי שימוש קבוע בתוספות שמן דגים אכן מוצדק. יחד עם זאת יש לזכור כי הממצאים העולים מהסקירה מבוססים על מחקרים שנעשו רק לאורך מספר שנים והתקפי לב או שבץ יכולים להתפתח לאורך תקופה ארוכה יותר. לכן נדרשים מחקרים ארוכי טווח ומקיפים יותר שיכללו גם משתתפים עם מחלות לב וגם כאלו שאינם סובלים מהמצב.
תופעת הלוואי הנפוצה ביותר של תוספות שמן הדגים היא כאבי בטן.
נכון לעכשיו, ההמצלצות הן להמשיך לנהוג על-פי הנחיות איגוד הלב האמריקני, המייעץ על אכילת שתי מנות דגים שומניים לפחות בשבוע.
תוספות לעולם לא יוכלו להחליף דפוסי אכילה בריאה משום שלעתים הבחירות התזונתיות הבריאות ביותר, כמו דגים, יכולות להחליף מזונות פחות בריאים כמו בשר בקר לדוגמה. בכל מקרה, אנשים המתכוונים להתחיל להשתמש בתוספות תזונתיות של שמן דגים צריכים להתייעץ עם הרופא שלהם לגבי אופציות אחרות לשיפור בריאות הלב.