"טועם אלקטרוני" הוא מכשיר חדשני שיכול לקבוע את מידת בשלותם של פירות וירקות. המכשיר - פעולה במחקר ופיתוח ישראלי-אירופי.
מו"פ צפון ובית האריזה "פירות גולן" משתתפים השנה בפרויקט חדשני כחלק מתכנית המסגרת החמישית של האיחוד האירופי, לקביעת מועד הבשלת פירות וירקות מבלי לקטוף אותם.
קביעת מועד ההבשלה היא החלטה כלכלית חשובה בכל גידול. לרוב מתבצע דיגום מייצג של חלקות להשוואת מצב ההבשלה לפי קריטריונים שנקבעו מראש לכל מין ולכל זן. שיטת הבדיקות הקיימות בענף הפירות והירקות, נשארו דומות במהותן במשך עשרות שנים.
בשנים האחרונות פותחו משוואות מתמטיות אשר משייכות את תכולת הסוכר שבפרי, לכמות האור הנבלע בו, ואת המוצקות שלו, לכמות האור המוחזר ממנו.
המכשיר העתידי עשוי ל"דגום" תפוח ולקבוע על-פי המוצקות שלו מהי מידת הבשלתו לצורך קביעת מועד קטיף. בתי אריזה בארץ ובעולם מסתמכים על הדמיה דיגיטלית, כדי למיין תפוחים לפי המראה החיצוני שלהם (גודל, צבע וצורה). הטכנולוגיה החדשה יכולה להשתלב עם זו הקודמת ולאפשר מיון מדויק ואמין של פירות וירקות לפי יותר קריטריונים מאשר בעבר.
בפרויקט החדש הציבו החוקרים יעדים שאפתניים יותר.
הטכנולוגיה החדשה תשאף לקבוע את הפרמטרים הבאים: תכולת סוכר, תכולת מים, תכולת חומצה, מוצקות, תכולת עמילן ואחוז סיבים. בשדה ייעשה שימוש במכשיר נייד לקביעת דרגת ההבשלה (שהיא פועל יוצא של הפרמטרים הנ"ל) ובבית האריזה יקבעו פרמטרים אלו על מערך המיון לקביעת איכות.
יתרון הטכנולוגיה החדשה הוא במהירות הגבוהה של עד 10 פירות בשנייה ובשימוש בתחומי אור שאינם מזיקים לפרי או לעובדים.
הטכנולוגיה מבוססת על שילוב ספקטרופוטומטריה מסוגים שונים במכשיר יחיד. התוצאה היא אלוגריתם מורכב המייחס את ההדמיה המתקבלת לפרמטרים שנקבעו באמצעות תוכנת מחשב. פיתוח העקרונות הפיסיקליים, חיישנים ומכשירים פוטומטריים נעשה בגרמניה, בניית המכשיר עצמו ופיתוח תוכנת המחשב נעשים בצ'כיה. בדיקות השטח (שדה ובתי אריזה) מתוכננות להתבצע בישראל וספרד.
בניית האב טיפוס אמורה להסתיים באביב 2004.
הניהול הכולל של הפרויקט מבוצע על-ידי סיטונאי פירות מצפון גרמניה. הניהול המדעי מתבצע על-ידי מכון מחקר של הממשלה הפדרלית הגרמנית.
בפרויקט שותפים מכוני מחקר, אנשי אקדמיה, אנשי תעשייה וגופים עסקיים מספרד, גרמניה וצ'כיה.