שר הבריאות,
יעקב ליצמן התייחס בנאומו בוועידת ישראל לרפואה לשנת 2016 שנערכת בירושלים לפרשת הסלמונלה במוצרי המזון ואמר: "משרד הבריאות לא מזלזל בזה. יונילוור לא הייתה חייבת לדווח, כי היא מפעל ענק והם חשבו שזה לא יצא מהמפעל. הייתה רשלנות ואמרנו להם זאת זה. אבל הנסיך כן ידע והוא היה חייב לדווח. הוא ידע ולא גילה לשלושת המפעלים שלקחו ממנו את הטחינה. זה שהוא לא דיווח זה עוול, ובגלל זה משרד הבריאות הפסיק את הייצור במפעל".
עוד הוסיף השר ואמר: "אנחנו נבדוק את הכל. כבר שמעתי שיש טענות על גזענות, שטויות. אנחנו נותנים למגזר הערבי כל טוב כי אני חושב שאם הם בריאים זה טוב לנו גם כן".
במקביל התקיימה הבוקר בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דיון בנושא הימצאותו של חיידק הסלמונלה. בדיון השתתפו נציגים מהחברות - "יוניליוור", "הנסיך" ו"סלטי שמיר".
יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות,
אלי אלאלוף, דיבר בדיון כי על החוק החדש ועל הכוונה להכין תוכנית להקמת רשות לאומית לפיקוח על המזון. ח"כ
יעל גרמן, שרת הבריאות לשעבר ציינה אף היא כי "יש קשר רציף בין העובדה שסלמונלה משתוללת לבין זה שהמשרדים הממשלתיים נמנעים מלטפל בבעיה. אנו חייבים לפקח על משרדי הממשלה ולא נעשה עבודתנו נאמנה אם לא נדאג לכך שתקום רשות מזון לאומית והמקרים האחרונים רק מהווים את הזעקה שקוראת לנו לפעול״.
משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, ציין כי השליטה של המשרד על שוק המזון היא מוגבלת. לדבריו ב-1 בספטמבר צפוי להיכנס לתוקפו חוק המזון וכל דיווח חריג יהיה מעתה צריך להיות מדווח. עוד ציין בר סימן טוב, כי "התחלואה של ישראל שקשורה לסלמונלה הינה נמוכה, וכי אין נתונים חריגים ביחס למה שמקובל בעולם. לגבי שיעורי הריקול בישראל, אמר בר סין טוב כי "גם בזה הם אינם חריגים ביחס לעולם. הדברים האלה קורים תמיד, אנחנו צריכים לבדוק את עצמנו".
יו"ר סיעת
הבית היהודי ח"כ שולי מועלם רפאלי תקפה את משרד הבריאות ואמרה כי "האחריות בעניין הסלמונלה היא על משרד הבריאות ועל המפעלים עצמם. כל ניסיון שלא לקחת אחריות חמישים חמישים היא זריקת חול בעיני הציבור וגורמת לכך שהציבור מאבד בהם אמון. אולם בראש ובראשונה משרד הבריאות הוא זה שצריך להיות מהיימן ביותר כלפי הציבור והוא זה שצריך בסופו של דבר לתת את התשובות לשאלות הקשות. הציבור לא יכול לישון כאשר האחריות נזרקת לש.ג. משרד הבריאות חייב לערוך בדיקה כיצד מזון עם סלמונלה משווק לציבור מתחת לאף שלו".
מנכ"לית "יוניליוור"
ענת גבריאל, פתחה את דבריה בהסבר על נהלי אבטחת האיכות במפעל. לגבי אותו מקרה אמרה כי "במקרה ההוא, לקראת סוף חודש יוני קיבלנו בדיקת מעבדה מסדרת ייצור שהייתה חשודה במזוהמת, והמוצרים כבר היו נמצאים בהסגר, כך שלא הייתה סכנה שהמוצר יצא לציבור. לאורך התהליך הזה ידענו בוודאות מלאה שהמוצרים נמצאים במחסנים. ידענו שאין שום סכנה לציבור וידענו שלא יצאו מוצרים החוצה.
עוד הוסיפה גבריאל כי "אנחנו עושים 1000 בדיקות סלמונלה בשנה, זאת הייתה פעם ראשונה שיש לנו בדיקה חיוביות. ההשערה כרגע היא שהסיבה לאירוע האחרון היא גורם אנושי או גורם שקשור לסביבת העבודה".
גבריאל הסבירה כי "לפי הנהלים אם זה נשאר בגבולות המפעל אין חובה לדווח למשרד הבריאות, זו צורה של כל ענף המזון עובד עד היום".
"קיבלנו פניה מגברת שיידעה אותנו שיש אצלה בבית מוצר מהסדרה הנגועה. זה היה שוק מוחלט עבורנו. לא עלה בדעתנו שיש סיכוי שזלג מוצר לציבור. זו תקלה שהיא בלתי נתפסת מבחינתנו. זו הייתה תקלה שלא יכולנו לצפות אותה כי הייתה החלפת מדבקות בין משטח פגום ובין משטח תקין וזה זלג החוצה", ציינה.
עמי גיא, מנכ"ל "סלטי שמיר", אמר בדיון: "הואשמנו בזדון בהפצת מזון פגום. משרד הבריאות הוא זה שפנה אלינו". הוא הוסיף כי "ההודעה התקבלה בשעה 19:45. החלטנו לבצע ריקול. בבוקר שלמחרת התחלנו להודיע לרשתות על הבעיה. המוצרים לא היו על המדף עד הצהריים".