הד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור ופנינה אורן, ראש שירות המזון הארצי במשרד הבריאות, הציגו (יום ד', 28.12.22) את רפורמת המזון שתיכנס לתוקפה ביום ראשון הקרוב (1 בינואר 2023).
הרפורמה במזון נועדה להפחית אסדרה ולהקל על הייבוא, תוך שמירה על בריאות הציבור.
הצעד של משרד הבריאות מבוסס על אימוץ אסדרה אירופית אחידה ומתקדמת במטרה להסיר חסמים ביבוא מזון רגיש. המהלך מאפשר ליבואן שעומד באמת המידה "יבואן נאות" לעבור תהליך שחרור מהיר מהנמל ולהגביר את הבקרה והאכיפה בדרכי השיווק.
במסגרת הרפורמה:
- אימוץ אסדרה אחידה ומתקדמת על מזון כפי שנעשה במדינות אחרות ובראשן האיחוד האירופי, וביטול רשמיותם של תקני מזון רבים שהסרתם לא פוגעת בבריאות הציבור.
- הורדת העומס הביורוקרטי והקלה בייבוא תוך שמירה על בריאות הציבור: עד לרפורמה, כל משלוח של מוצר המוגדר רגיש נדרש לקבל אישור יבוא לפני ההגעה לנמל והמשלוח היה נבדק בנמל. כעת, יבואנים שנרשמים כיבואנים נאותים, יכולים לעבור ב"מסלול ירוק" - אינם נדרשים באישור ייבוא על כל משלוח אלא מחויבים בהצהרה בלבד על תוכן הייבוא. אם מדובר במזון שמיוצר או משווק באירופה המשלוח ישתחרר אוטומטית מהנמל ויתבצעו פיקוח ובקרה בדרכי השיווק.
- מערך הפיקוח עבר למערכת דיגיטלית המאפשר מעקב אחר מסלול המזון המיובא כדי לאפשר לזהות תקלות במהירות ויעילות.
- פותחו כלי הדרכה והטמעה של דרישות בקרת איכות בתהליכי יבוא מזון וייצורו, לטובת שקיפות והנגשה של תהליכי בקרה, פיקוח וניהול סיכונים.
מזונות בעלי סיכון גבוה
הוחרגו מהרפורמה: מזון לתינוקות, מזון יעודי לבתי חולים ושאר מוסדות בריאות, תוספי תזונה וכן ייבוא בשר ומוצריו.
יבואן נאות יהיה מחויב ליישם תוכנית בטיחות מזון עצמית ולהירשם במרשם היבואנים הנאותים. מדובר בסטטוס גמיש שייבדק באופן קבוע. יבואן שלא יעמוד בדרישות הרפורמה יאבד את המעמד כיבואן נאות ויחזור לייבא במסלול הרגיל המחייב בדיקות בנמל.
נכון להיום ישנם 97 יבואנים שכבר הוגדרו כיבואנים נאותים ו-21 נוספים נמצאים בתהליך, תוך עמידה ביעד שהוגדר לתחילת הרפורמה.
בהמשך יישום הרפורמה:
- המשרד מקים מערך אכיפה מינהלי נרחב במטה שירות המזון ובלשכות הבריאות.
- הפיקוח על מזון מיוצר מקומית יעשה ע"י 'יצרן נאות' ובאמצעות יישום מערכת בטיחות בבקרה עצמית בדומה ליבואן הנאות, כולל החובה לכל יצרן מזון ליישם מערכת בקרת איכות עצמית באתר הייצור.
הד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת הציבור במשרד הבריאות: "אחד התפקידים של משרד הבריאות הוא שמירה על בריאות הציבור - דבר המחייב אסדרה. תפקידנו לוודא שהאסדרה מידתית ולהקל במקומות שבהן ניתן תוך שמירה על בריאות הציבור.
"בשנה האחרונה נעשתה עבודה רבה ע"י שירות המזון הארצי כדי לוודא שהרפורמה יוצאת לדרך. ככל שאנו מקלים על היבוא ומפחיתים אסדרה עודפת זה עשוי להפחית את המחירים לצרכן ולהקל על
יוקר המחיה. אך חשוב לעשות זאת תוך שמירה על בריאות הציבור".
פנינה אורן, ראש שירות המזון הארצי במשרד הבריאות: "לראשונה, אימצנו אסדרה אירופית, אנחנו באים ואומרים היום כי היבואן אחראי על המזון שהוא מייבא ואנחנו כמשרד הבריאות דואגים לפיקוח ולשמירה על בריאות הציבור".