|   15:07:40
  עידן יוסף  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
בית חולים לניאדו בנתניה - המרכז הרפואי המוביל בשרון
כתיבת המומחים
ברלין בלוז - המלצה לבינג'
ישיבת הוועדה למיזמים לאומיים [צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

קושי משפטי: על מספר התושבים ביישוב קהילתי לעמוד במבחן החוקתי

בייעוץ המשפטי לממשלה אומרים כי השמירה על הקהילה לא יכולה לגבור באופן חד-ערכי וכי לנתוני ההתרחבות יש השלכות משפטיות משיקולי שוויון יו"ר הוועדה למיזמים ציבוריים: הדיון על מספרי ההרחבה אינו שאלה משפטית החטיבה להתיישבות: רק 1% מהמועמדים צריכים לעבור את ועדת הקבלה
14/06/2023  |   עידן יוסף   |   חדשות   |   מעריב - הקריסה   |   תגובות

הוועדה למיזמים ציבוריים התכנסה (יום ד', 14.6.23) לדיון בהצעת התיקון לפקודת האגודות השיתופיות (תיקון מס' 12) שהציגו ח"כ שמחה רוטמן ושרן מרים השכל. הצעת החוק, המיועדת לקריאה שנייה ושלישית, נועדה להרחיב את תחולת ועדות הקבלה ביישובים קהילתיים. הוועדה מתכננת למזג את ההצעה עם הצעת החוק של ח"כ יצחק קרויזר. התיקון המוצע מבקש להרחיב את ההיקף הגאוגרפי של היישובים הקהילתיים מעבר לאזורי הנגב והגליל, ולהקיף אזורים כמו עמק הארזים, דרום הר חברון, חבל עדולם, חבל לכיש וכן יהודה והשומרון. כמו-כן, הוא צפוי להרחיב את תנאי ועדות הקבלה ביישובים אלו.
הצ"ח לתיקון פקודת האגודות השיתופיות (מס 12(הרחבת תחולה לעניין ועדות קבלה ביישובים קהילתיים), התשפ"ב-2022 (1862/24; 2190/24; 2386/24) – עמדת האגודה לזכויות האזרח בישראל / נייר עמדה
לקראת הדיונים על הצעות החוק שבנדון, להלן עמדת האגודה לזכויות האזרח. יאמר מיד, שהאגודה לזכויות האזרח מתנגדת להצעות החוק ומבקשת לדחות אותן. יתר על כן , האגודה סבורה כי יש להחיל את החוק כפי שהוא נכון להיום, גם על ועדות קבלה בקיבוצים ובמושבים.
הצעת חוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות (מס' 12)(הרחבת תחולה לעניין ועדות קבלה ביישובים קהילתיים), התשפ"ב–2022 (פ2190/24/)(פ2386/24/) / נייר עמדה
השפעת החוק השלילית והמדירה מתעצמת בשל העמימות במושגים שבו, שמגבירה את פוטנציאל תחולת החוק בצורה משמעותית. (5 עמ')
ועדות קבלה ביישובים קהילתיים בנגב ובגליל / סקירה
מסמך זה נכתב לבקשתו של חבר הכנסת אלעזר שטרן, ומוצגים בו נתונים ומידע בנושא קיומן של ועדות קבלה ביישובים קהילתיים במועצות האזוריות בנגב ובגליל. במסמך נבחנת השאלה: כמה יישובים קהילתיים באזור הנגב והגליל, הפסיקו את פעילותן של ועדות הקבלה לאחר שמספר בתי האב ביישוב גדל מעבר ל-400, זאת כפי שנקבע בתיקון מס' 8 לפקודת האגודות השיתופיות (10 עמ')

[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

ח"כ אוהד טל, יו"ר הוועדה, הסביר כי הצעת החוק מהווה תיקון לחוק משנת 2011, שקבע תקנות לקיומן של ועדות קבלה בישובים שבהם עד 400 בתי אב באזורי הנגב והגליל. החוק הראשוני כלל תבחינים למניעת אפליה בפעילות ועדות הקבלה. טל הדגיש כי התיקונים המוצעים נועדו להרחיב את המסגרת ולהרחיב את היקף המרחב הגאוגרפי שלה, כדי להקל על פיתוחם וצמיחתם של ישובים תוך שמירה על זהותם הקהילתית. לדבריו, החקיקה זכתה לקונצנזוס בחברה הישראלית ובכנסת.

שרת המשימות הלאומיות ח"כ אורית סטרוק ציינה: "אנחנו לא ממציאים את הגלגל מחדש. החוק נחקק ב-2011 מבלי לדעת את התוצאות האפשריות או את יעילותו. מאז, אנו עדים לכך שהחוק אינו מפלה ובמקום זאת מיטיב עם הישובים. כעת, יש צורך לעדכן את החוק שכן הוא הפך למחסום. התושבים המקוריים מילאו את מכסת ה-400, וצריך להביא מספר שווה של משפחות צעירות. שילוב יישובי התפר חיוני בשל אתגרים ייחודיים שעומדים בפניהם".

נציגי משרד הכלכלה ומשרד החקלאות ופיתוח הכפר הביעו את תמיכתם בהצעת החוק. אילנית ניר לוי, נציגת משרד החקלאות, הדגישה את הצורך להתאים את ועדות הקבלה לנוכח ההרחבה המוצעת. עו"ד ניב יערי מהייעוץ המשפטי לממשלה ציין את חששות המשרד בהיבטי השוויון וכבוד האדם באופן מהותי, שההצעה והחוק הקיים מעלים. "החוק היום הוא חוקתי, אבל יש קושי - והאיזון בין הדברים הוא חשוב במיוחד כאשר מבקשים להרחיב אותו ל-1,000 משפחות. אנחנו מציעים שתימשך העבודה הממשלתית לביסוס המספרים המוצעים". לשאלה האם זאת עמדת שר המשפטים, השיב כי מדובר בעמדת הייעוץ המשפטי לממשלה. יו"ר הוועדה, ח"כ טל, ציין כי הטיעון לגבי מספר ההרחבה אינו שאלה משפטית ויש לח"כים מה לומר בנושא. חברתו של יערי למשרד עו"ד נועה מושייף, טענה מנגד כי מדובר בשאלה משפטית בגלל אינטרס השוויון. השרה סטרוק, ציינה כי בימים אלה מתגבשת במועצה הארצית לתכנון ולבנייה תמ"א המדברת על מספר של 3,000 וציינה כי בהצעה הנוכחית "אנחנו אפילו עדיין לא שם".

[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

אופיר צימרינג, נציג החטיבה להתיישבות, הדגיש כי אזורים כפריים קשורים קשר הדוק לחיי הקהילה. "החוק מכיר בצורך בבנייה עצמית ובבחירת מגורים בכפר בתוך קהילה. מדובר רק בקבלה ליישובים קהילתיים ולא לאגודות שיתופיות של מושבים", אמר.

על-פי נתוני החטיבה להתיישבות, 97.5% מהפונים באזורי הנגב, הגליל והיו"ש מתקבלים בעקבות הערכת ההתאמה לקהילה. רק 1% מהמועמדים צריכים לעבור את ועדת הקבלה. ועדת הקבלה חלה גם על יישובים במגזר הערבי באמצעות רמ"י ובעיגון בית המשפט המאפשרים שיווק קרקעות לבני המקום בשיעור של 75% ולעיתים בשיעור של 100%.

[צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת]

ח"כ יוסף עטאונה מתח ביקורת על חלק מן האמירות, שמתארות כמצג שווא את תפקידן של ועדות הקבלה. הוא טען ש"המטרה היא להפריד בין שתי אוכלוסיות שהם אזרחים שווים במדינה. כאשר מדברים על שינוי מאזן דמוגרפי בנגב ובגליל בהסכמים הקואליציוניים הנוסחה ברורה. לגבי הנגב, אין לנו התנגדות לפתח אותו ויש מקום לכולם. החוק הזה הוא הפרדה גזענית והנצחת אפרטהייד של הקרקע". היו"ר טל מחה על ההאשמות וקבע כי הן חסרות בסיס עובדתי ומדובר בסיסמאות. ח"כ אימאן ח'טיב יאסין טענה כי הצעת החוק צריכה לחול גם על היישובים הערביים בנגב, המאכלסים 200,000 תושבים, תוך שימת דגש על נוכחותם ארוכת השנים וזכותם לבחור את מרחב המחיה שלהם. לדבריה, מדובר בהגשמה של חוק הלאום.

ח"כ אלון שוסטר הדגיש את ההבחנה בין חיזוק הכפרים היהודיים והערבים, והביע תמיכה בתכנון נכון לפיתוח שני המגזרים תוך שמירה על האופי השיתופי והקהילתי הייחודי של הכפרים היהודיים. השרה סטרוק התייחסה לדברי חברי הכנסת בנושא המגזר הערבי וציינה כי בהחלטת מועצת רמ"י הם יכולים למלא כל יישוב עד 30 אלף נפש ב-100% בני המקום וללא חקיקה.

ח"כ מטי צרפתי הרכבי ציינה כי למדינה יש אינטרס לקדם הרחבת מגורים באזורי הפריפריה, ולמרות תבחינים מוגדרים למניעת אפליה, 98% מהפונים נקלטים בהצלחה. צרפתי הרכבי הדגישה את אחריותה של המדינה למצוא מנגנונים להמשך הצמיחה ביישובים אלו.

ח"כ יצחק קרויזר הדגיש את חשיבות חיזוק ההתיישבות הכפרית באמצעות חיזוק הקשרים הקהילתיים. הוא הציע להגדיל את מספר ועדות הקבלה ל-1,000, כדי להקל על-כניסתם של זוגות צעירים ויחידים במטרה לטפח את הצמיחה ולבצר את הצביון הקהילתי של היישובים והכפרים הללו.


דני עברי, ראש המועצה האזורית משגב, העוסק כבר 40 שנה ביישובים קהילתיים ויהודיים כאחד, אמר: אני מייצג קהילה ערבית שנאבקת מלהכניס גורמים כאלה ואחרים שאינם מתאימים גם לאופיה. לגור בפריפריה עם כבישים דפוקים, מחסור בהשכלה גבוהה ושירותי בריאות ועוד, הם חיים מאתגרים ואנחנו עוסקים בניסיון לבנות יישובים גם יהודים וערבים ונדרשים לשתף פעולה ולהתאגד יחד". ניצן פלג, ראש המועצה האזורית גליל תחתון, הדגיש את החשיבות בשמירה על שכנות טובה באמצעות יישובים נפרדים שבהם יכולים יחידים להתגורר עם משפחותיהם וחבריהם, תוך התחשבות בגורמים כמו מחירי הקרקע, גידול הישובים וועדות קבלה. "בסופו של דבר השכנות הטובה הזו נוצרת כאשר כל אחד גר בקהילה שלו עם משפחתו ועם חבריו. למרות הדברים שנאמרו כאן", אמר.

שני מועלם, תושבת הושעיה, שיתפה מניסיונה ממקור ראשון ביישוב ובקשיים איתם מתמודדים תושבים חדשים לעתיד. היא הביעה דאגה לגבי המחסור בדיור זמין, כאשר משפחות מחכות שנים כדי להבטיח לעצמן מקום מגורים. מועלם הדגישה את חשיבותן של ועדות קבלה ואמרה: "אנחנו גרים במגורונים כי אין מספיק מקומות לגור בשכירות. יש 200 משפחות שממתינות כ-15 שנה לגור ביישוב. אנחנו חברים בוועדות ובמערכות חינוך ומרגישים את הבעיה הזו יום-יום. משפחות נוטשות כי אין המשכיות ואין איפה לגור".

עו"ד דודו קוכמן, מזכ"ל תנועת האיחוד חקלאי, הדגיש כי קהילתיות היא ערך עליון ביישובים אלו, המשפיע על כל תחומי החיים. קוכמן הדגיש את הדחיפות בקידום החוק לטיפול במגמה הדמוגרפית השלילית באזור הגליל. "משפחה שאינה מתאימה יכולה להחריב ולעורר מדנים ביישוב בו מרקם החיים נשען על התנדבותיות. יש דמוגרפיה שלילית בגליל, וצריך לקדם את החוק כמה שיותר מהר", אמר.

גלית ויטנברג מרשות מקרקעי ישראל שמרה על עמדה ניטרלית, תוך שימת דגש על חשיבות התיאום. היא הוסיפה כי "בנוגע לוועדת ההשגות ככל שמגדילים את מספר המגרשים יש צורך לבצע התאמות", ואילו אילן רובין מארגון לב הגליל קרא לתיקונים הכרחיים לתמיכה בהרחבת הבתיישבות והצערתה.

במהלך הדיון טענה אופיר איטח סנדריי, חברה בקולקטיב מזרחי אזרחי, כי ועדות הקבלה מנציחות את האפליה בכך שהן מקבלות רק מי שדומה לתושבים הקיימים. בתגובה, דחה אופיר צימרינג מהחטיבה להתיישבות את הטענה, וקבע כי היא אינה תואמת את המציאות והנתונים הקיימים בשטח.

יו"ר הוועדה קבע לשבוע הבא ישיבת המשך של ארבע שעות לצורך המשך הכנת הצעת החוק.

תאריך:  14/06/2023   |   עודכן:  14/06/2023
עידן יוסף
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
קושי משפטי: על מספר התושבים ביישוב קהילתי לעמוד במבחן החוקתי
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מעריב - הקריסה
שופט בית המשפט המחוזי מרכז, עופר גרוסקופף, אישר (יום ה', 4.1.18) הסדר פשרה לפיו תקבל חברת דיסקונט השקעות פיצוי של 100 מיליון שקל מבעליה ומנהליה בתקופת נוחי דנקנר, בשל העסקה לרכישת השליטה בעיתון מעריב. האישור ניתן למרות הסתייגותם של מגישי התביעה הנגזרת במסגרתה הושגה הפשרה. כלל ביטוח תשלם (באמצעות מבטחי המשנה שלה) 80 מיליון שקל, והנתבעים ישלמו 20 מיליון שקל בחלוקה שנקבעה בהסכם חסוי.
04/01/2018  |  איתמר לוין  |   חדשות
שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, רות רונן, דחתה (19.11.17) בקשה לאשר תביעה נגזרת בסך עשרות מיליוני שקלים נגד מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, ציון קינן, ובכירים אחרים בבנק בשל מתן אשראי למעריב בשנים 2009-2008.
21/11/2017  |  איתמר לוין  |   חדשות
דירקטוריון דיסקונט השקעות אישר (יום ג', 18.7.17) לשלם 100 מיליון שקל במסגרת הסדר פשרה בתביעה נגזרת נגד בכירי החברה בתקופתו של נוחי דנקנר, בעקבות העסקה הכושלת לרכישת מעריב. אולם בבית המשפט טענו נציגי התובעים (יום ד', 19.7.17), כי ההסדר אינו על דעתם.
19/07/2017  |  איתמר לוין  |   חדשות
תיק הפירוק של מעריב ממשיך לייצר כותרות. בחודש מארס השנה הגישו הנאמנים, עורכי הדין שלמה נס וירון ארבל, דוח חריף ובו מסקנות חקירה בנוגע לאחראים להידרדרות העיתון לאורך השנים - בהם עפר נמרודי וחברת הכשרת היישוב, שהיו מבעלי העיתון. כעת מתעוררת מחלוקת בין הנאמנים לאחד הנושים בנוגע לפשרה, שבמסגרתה הנאמנים העניקו לכאורה להכשרת היישוב ולנושאי משרה בה פטור מתביעות נגדם.
01/05/2016  |  אלה לוי-וינריב  |   חדשות
שלמה בן-צבי, הבעלים לשעבר של העיתונים מעריב ומקור ראשון, ובני משפחתו ניסו לגבות מחברת מקור ראשון (הצופה) שבפירוק 37.6 מיליון דולר שהיו למעשה הלוואת בעלים, בעודם מציג אותם כהלוואה מסחרית. כך עולה מפסק דינו של שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, דוד מינץ.
07/01/2016  |  איתמר לוין  |   חדשות
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
פעמיים הודעת בשבת - וכפחדן עלוב בשם "גורם מדיני בכיר" במקום להתייצב מול המצלמות - כי צה"ל יתקוף את רפיח גם אם תהיה עסקה    כמובן, כדי שלא תהיה
איתמר לוין
איתמר לוין
ע"פ 264/65, יוסף שיוביץ ויוסף ראש נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים שמעון אגרנט, יואל זוסמן ואלפרד ויתקון. 29 באוקטובר 1965
מירב ארד
מירב ארד
בצל מלחמת 'חרבות ברזל', אזרחי ישראל יחגגו את יום העצמאות ה-76. קרן קימת לישראל והמוס"ל מציגים: אלו הם הפארקים המומלצים ביותר לעל האש בחיק הטבע ואלו הם הנחיות הבטיחות שכל הורה חייב ...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il