אכילת שוקולד מריר (ללא תוספות סוכר, לציטין ותוספות אחרות) מסייעת לכלי הדם לתפקד באופן יעיל יותר, כך לטענת חוקרים.
החוקרים, מאוניברסיטת קליפורניה, פרסמו את מאמרם בעיתון התזונה של הקולג' האמריקני, ובו טענו כי מצאו כימיקל בשוקולד המסייע בהרחבת כלי דם.
כלי דם מוצרים מעלים את הסיכון להתקפי לב, שבץ ומחלות הקשורות למחזור דם בעייתי. אולם, לטענת מומחי לב מבריטניה - השוקולד, כפי הנראה, הוא חלק מהבעייה ולא חלק מפתרונה.
המחקר בדק פלבנואידים - קבוצה של כימיקלים המורכבת מחומרים נוגדי חמצון, המופקים ממספר זנים של צמחים. מחקרים קודמים טענו כי לפלבנואידים השפעות חיוביות על מערכת כלי הדם והלב של הגוף.
11 מבין המשתתפים במחקר קיבלו 46 גרם של שוקולד מריר, עשיר בפלבנואידים, בכל יום במשך שבועיים, בעוד ש-10 משתתפים אחרים קיבלו שוקולד מריר המכיל מעט פלבנואידים.
בסוף הבדיקה, השתמשו החוקרים באולטרה-סאונד כדי למדוד עד כמה יכולים כלי הדם להיות רפויים ומשוחררים כשזרימת הדם בתוכם מתגברת - מה שקרוי 'התרחבות תוך זרימה'. הם בדקו את עורק הזרוע. התרחבות עורק זה מצביעה על התנהגות העורקים הכליליים (עורקים המספקים דם ללב, י.ג.).
בקבוצה שאכלה את השוקולד שהיה עשיר בפלבנואידים, כלי הדם התרחבו בעשירית, בעוד בקבוצה השניה נמצאה ירידה באותה המידה.
כמו-כן מצאו החוקרים כי בקבוצה שאכלה את השוקולד העשיר בפלבנואידים נמצא החומר epicatechin, הידוע כמועיל לתפקוד כלי דם, בריכוז גבוה יותר.
מרי אנגלר, פרופ' לסיעוד פיסיולוגי, שהובילה את המחקר, אמרה כי "שיפורים בתפקוד האנדותל - יכולתם של העורקים להתרחב - הינה אינדיקציה לשיפור בבריאות כלי הדם ובהפחתת הסיכון למחלות לב". עוד הוסיפה ואמרה כי "בעורקים היכולים להתרחב, קיימת זרימת דם מוגברת והדבר חשוב במיוחד ללב".
לדבריה, סביר להניח כי רמות גבוהות של epicatechin בדם מעוררות את שחרור החומרים הפעילים בדם או מעלות את זרימת הדם בעורקים. זרימת דם טובה, מועילה יותר גם ללב.
ב-BBC News מדווחים כי לדברי ראש המידע הרפואי באיגוד הלב הבריטי, בזמן שמחקר זה רואה בשוקולד כחלק מהפתרון למחלות לב הרי שבמציאות הוא לעיתים קרובות יותר חלק מהבעייה.
מחקרים קודמים טענו כי מרכיבי פולי הקקאו יכולים להשפיע על התרחבות העורקים ולסייע לשפר את בריאות כלי הדם. יחד עם זאת, אף מחקר לא בדק את ההשפעות הרפואיות לאורך זמן.
היא הוסיפה ואמרה, כי עם העלייה בהשמנה בעולם, יש צורך להיות זהירים בנושא אכילה מוגזמת של שוקולד מאחר ומדובר במזון העשיר בקלוריות (כ-500 קלוריות ב-100 גרם) והוא מכיל בממוצע 30% שומן, שלפחות 18% ממנו הוא שומן רווי.
"איננו אומרים אף פעם 'אל תאכלו שוקולד' - כל אחד נהנה מפינוק מפעם לפעם - אך ישנן דרכים הרבה יותר טובות לשפר את בריאות כלי הדם שלנו, כמו אכילה מגוונת, הכוללת לפחות חמש מנות של פירות וירקות ביום".