בכל יום מיליוני בני אדם נוטלים תוספות ויטמינים. ב-BBC News מדווחים (יום א', 19.9.04), כי מדובר בתעשיה המגלגלת 300 מיליון אירו בשנה, אך למרות זאת עדיין קיימת מחלוקת בנושא.
יש הטוענים, כי נטילת כמות גדולה של תוספות ויטמינים תמנע או אף תרפא מחלות כמו סרטן ומחלות לב. אחרים, חוששים כי נטילת מנות גדולות של חלק מהוויטמינים עלולה במקרים מסויימים להיות מסוכנת.
לדברי קת'רין קולינס, ראש מחלקת תזונה בבית החולים סנט ג'ורג' שבלונדון, לא קיים כל יתרון, עבור רוב האנשים, בנטילת מנות גבוהות של תוספות ויטמינים. במקרה הכי טוב לדבריה, מדובר בבזבוז של כסף ובמקרה הגרוע ביותר בהשפעה חמורה על הבריאות.
הפופולריות העצומה של נטילת כמויות גדולות של ויטמינים יכולה להחזיר אותנו לאחור, לאחד מגדולי המדענים של המאה העשרים, זוכה פרס נובל - פעמיים - לינוס פאולינג. פאולינג טען כי על-ידי נטילת כמות גדולה של ויטמין C, כמות שוות ערך לזו הנמצאת במאות תפוזים, ניתן למנוע או אף לרפא את ההצטננות השכיחה. מדענים רבים האשימו אותו בהונאה - אך נראה כי הציבור אהב את הרעיון...
פרופ' פאולינג טען אף, כי כמויות עצומות של ויטמינים יכולות לסייע להאריך את תוחלת החיים. עבודתו עוררה השראה לדור חדש של יועצי בריאות, שהיו משוכנעים כי מנות גדולות של ויטמינים משפרות את הבריאות. פטריק הולפורד מ'המוסד לתזונה אופטימלית', אמר כי לדעתו נטילה של תוספות ויטמינים, לא רק שמוסיפה שנים לחיינו אלא גם מוסיפה חיים לשנים.
ויטמין C הוא הוויטמין הפופולרי ביותר הנמכר בבריטניה למשל, אך האם צדק לינוס פאולינג כשאמר כי הוא מסייע להלחם בהצטננות?
ממצאים חדשים
פרופ' בלץ פריי, ראש 'מוסד לינוס פאולינג', חושב כי הראיות המדעיות האחרונות חושפות שפאולינג צדק וטעה גם יחד.
בהתייחס לאוכלוסיה באופן כללי, נטילת כמויות גדולות של ויטמין C לא תמנע הצטננות - אך היא יכולה להקל על התסמינים ולהפחית את משך הזמן של ההצטננות. אנשים רבים נוטלים ויטמין C מסיבות רבות אחרות. זוהי אחת מקבוצות הוויטמינים הנקראת נוגדי-חמצון, שאמורה לסייע למנוע מחלות כמו סרטן או מחלות לב.
הרעיון הגיע ממחקרים מדעיים שהראו, כי אנשים שאוכלים מזון העשיר בחומרים נוגדי חמצון נוטים פחות לפתח מחלות אלו.
אחד ההסברים הוא, כי חומרים נוגדי חמצון יכולים לסייע ולמנוע את הנזק הנגרם ממולקלות מזיקות הנקראות רדיקליים חופשיים. פרופ' ג'פרי בלומברג, מאוניברסיטת טאפטס שבבוסטון, מציין כי הסיבה לכך שאנו מזדקנים היא חלק מפעילותם של הרדיקלים החופשיים.
תוספת ויטמין E שהוא אחד מהוויטמינים נוגדי חמצון, היא הפופולרית ביותר, זאת למרות שבתחילת השנה, הזהיר מדען אמריקני כי אנשים יכולים שלא לזכות ביתרון הפוטנציאלי של תוספת ויטמין E אם הם נוטלים אותם על קיבה ריקה, מאחר וויטמין E אינו נספג כיאות ללא נוכחותם של חלק מהשומנים.
מחקר חדש שנעשה בקינג קולג' שבלונדון בחן טענות אלו לעומקן ופרסם תוצאות מפתיעות. התוספות אותן בחנו החוקרים הכילו כמות זעירה של שומן בעצמם וכמות זו נמצאה מספיקה בכדי לאפשר לוויטמין להספג בגוף.
המדענים עדיין מגלים ספקות לגבי יכולתן של מנות גדולות של ויטמין C ו-E להפחית את הסיכון למחלות כרוניות, אך רוב המומחים מסכימים כי אפילו כמויות גדולות מאלו המומלצות הם עדיין בטוחות.
למרות זאת, בשנים האחרונות פורסמו עדויות מדאיגות על ההשפעה המזיקה האפשרית של ויטמין A, אפילו כשמדובר בכמויות קטנות. חוקרים הראו כי צריכה של ויטמין A מעבר לכמות המומלצת, ובטווח הרחוק, עלולה להיות קשורה להחלשות העצם ולעלייה בסיכון לשברים בעצמות.
תאוריה זו עדיין שנויה במחלוקת אך במידה והיא אכן נכונה המשמעות היא כי אנשים הנוטלים כמויות גדולות של ויטמין A, או דרך המזון או על-ידי תוספות מחלישים למעשה את עצמותיהם.