מוצרי חלב דלי שומן יכולים לסייע במניעת סוגי סרטן שונים, כגון: סרטן המעי הגס וסרטן השד. כך מוסרת (יום ב', 6.6.05) האגודה למלחמה בסרטן לקראת חג השבועות המכונה גם בשם חג הגבינות.
על-פי מחקרים מדעיים הוכח, כי מוצרי חלב דלי שומן, הודות לתכולת הסידן הגבוהה המצוייה בהם ולחומרים פעילים נוספים המועילים לגוף האדם, אף עשויים להגן עליו מפני מחלות. מה גם שתכולת השומן הנמוכה המצויה בהם עולה בקנה אחד עם המלצותיה הקבועות של האגודה למלחמה בסרטן הקוראות לאמץ תזונה מאוזנת ודלת שומן.
ד"ר ניבה שפירא, חברת ועדת העדכון בנושא מניעת סרטן באגודה למלחמה בסרטן, תזונאית רפואית, מרצה באוניברסיטה תל אביב, ודוברת עמותת עתיד של הדיאטנים הקליניים בישראל מסרה: "לאחר שנים של השערות ומחקרים לגבי קיומה של השפעה מגנה של מוצרי חלב מפני סרטן המעי הגס, הגידול השני בשכיחותו בקרב האוכלוסייה בישראל, מצאו חוקרי אוניברסיטאות הרווארד וקולומביה תמיכה מחקרית משמעותית לנכונות טענה זו".
במחקר שנערך באוניברסיטת קולומביה נמצא, כי מוצרי חלב דלי שומן כגון חלב, גבינות, ויוגורט עשויים להפחית את הסיכון לפתח סרטן המעי הגס. החוקרים בדקו את השפעת צריכת מוצרי חלב דלי שומן בכמויות שונות ב-70 אנשים שכבר נמצאים בקבוצת סיכון של המחלה. קבוצת הביקורת ניזונה על-פי דיאטה רגילה בעוד שלקבוצת המחקר הוגדלה צריכת מוצרי החלב דלי השומן עד ל-1,500 מ"ג סידן ליום. שינוי חיובי מובהק נצפה כעבור 6 ו-12 חודשים בקבוצה שצרכה כמות גדולה של מוצרי חלב.
לדברי החוקרים, העלייה בצריכת מוצרי החלב דלי השומן סייעה ככל הנראה אפילו להחזרת תאי מעי גס טרום סרטניים למצבם התקין. מסקנת החוקרים היתה, כי מעבר לתרומתו המוכחת של הסידן כגורם מונע סרטן, נמצאו רכיבים נוספים בחלב שהוכחו כגורמים מונעי סרטן, כגון: ויטמין D, חומצה בוטירית, ספינגומיילין וחומצה לינולאית מצומדת (CLA).
החוקרים מהרווארד ערכו אנליזה של 10 מחקרים אשר עקבו אחר צריכה תזונתית של יותר מחצי מיליון אנשים, מתוכם קרוב ל-5,000 חלו בסרטן המעי הגס.
מניתוח הממצאים עלה, כי בקרב אנשים שצרכו מנת חלב (כ-180-240 מ"ל ליום), רמת הסיכון למחלת סרטן המעי הגס פחתה בכ-12% מאשר בקרב אנשים שצרכו פחות משתי כוסות לשבוע. כאשר צריכת החלב עלתה על כוס חלב ליום, רמת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס פחתה ב-15%.
בנוסף, גם צריכת סידן כללית של 1,000 מ"ג ליום הוכיחה תרומה משמעותית להגנה על גוף האדם. ניתוח תוצאות המחקר הראה כי קיים הבדל בין השפעתו המגנה של הסידן על גברים לבין השפעתו על נשים. שיעור ההפחתה במקרי סרטן המעי הגס בקרב נשים עמד על 15% בעוד אצל גברים נמצאה ירידה של כ-10% בסיכון.
לדברי ד"ר ניבה שפירא, מוצרי חלב דלי שומן יכולים גם לתרום להגנה מפני סרטן השד. לאחרונה התקבלו נתונים ממחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד על קהילת אחיות המחקר במשך כ-16 שנים, במהלכן נבדקו ביסודיות תפריטן ובריאותן הכללית של 89,000 אחיות, בהן אובחנו 3,500 נשים כסובלות מסרטן שד חודרני.
מתוך נשים אלו, כמעט 1,000 היו בתקופת המחזור וכ-2,500 היו בתקופה שלאחר המחזור. בקרב נשים בגיל הפוריות אשר צרכו יותר מוצרי חלב דלי שומן פחת הסיכון לפתח סרטן שד בצורה מובהקת, בייחוד בקרב הנשים שצרכו מוצרי חלב דלים מאוד בשומן. אצל נשים אלו פחת הסיכון לפתח סרטן שד ב-30% מאשר אצל הנשים שצרכו את הכמות הנמוכה ביותר של מזונות אלו.
עוד עולה, כי נשים שצרכו מעל 800 מ"ג סידן ליום הפחיתו את הסיכון לפתח סרטן שד בצורה מובהקת מאשר נשים שצרכו פחות מ-200 מ"ג סידן ליום. יחד עם זאת, לא נמצא קשר מובהק בין הסיכון לסרטן השד וצריכת מוצרי חלב, סידן או ויטמין D בקרב הנשים שלאחר הפסקת המחזור.
במחקר נוסף שנערך באוניברסיטת פורטלנד על נשים לאחר הפסקת המחזור נמצא יחס הפוך בין צריכת מוצרי חלב והסיכון לסרטן שד - הגברת צריכת מוצרי החלב קשורה לירידת הסיכון.