מספר מחקרים שפורסמו השבוע בכינוס השנתי של האיגוד האמריקני למחקר למניעת סרטן מראים כי ניתן למצוא חלק מההגנות הטובות ביותר נגד סרטן אצל הירקן השכונתי או בשוק.
חוקרים יפנים גילו כי תזונה עשירה בברוקולי הפחיתה באופן משמעותי את דלקת ההליקובקטור פילורי (הגורם לאולקוס) בקרב 20 אנשים. דלקת זו יכולה לגרום לדלקת הקיבה והיא גורם מרכזי בסרטן הקיבה. הכוח נגד הסרטן נובע מתכונות של כימיקל הנמצא בברוקולי הנקרא sulforaphane (סולפורפיין). נתוני מחקר זה מראים כי תזונה עשירה בסולפורפיין גלוקוזינולט עשוייה לסייע בהפעלת אינזים נוגד סרטן הנמצא ברירית הקיבה המגן על התאים מפני הההליקובקטור פילורי הגורם לנזק לדנ"א.
ללבוש ברוקולי?
במחקר שני, חוקרים מג'ונס הופקינס תוהים אם עלינו לא רק לאכול ברוקולי - אלא גם ללבוש אותו. החוקרים גילו כי תמצית מנבט הברוקולי ביטלה את ההשפעות המסרטנות של קרניים אולטרא-סגוליות בעכברים קירחים שנמשחו בתמצית.
כאשר השוו החוקרים עכברים אלו לעכברים שלא קיבלו את התמצית אך עדיין נחשפו לאור האולטרא-סגולי, אצל העכברים שקיבלו את התמצית שכיחות הגידולים ומספרם ירדו בחצי. החוקרים הדגישו כי התמצית שהכילה את הסולפורפיין ניתנה לאחר תקופה של חשיפה קבועה לקרניים אולטרא סגוליות ולנתון זה קיימת חשיבות לאור העובדה שלרוב האנשים נגרם נזק לעור מהשמש בתקופת הילדות, במיוחד אנשים שבתקופת הילדות שלהם טרם פותחו קרמים להגנה מפני השמש.
כרוב - נגד סרטן השד
מחקר אחר הראה כי צריכה של כרוב עשוייה להוריד את הסיכון לסרטן השד. חוקרים גילו כי לנשים שאכלו יותר כרוב טרי, או שבושל מעט (שלוש מנות או יותר בשבוע) היה סיכון נמוך באופן משמעותי לסרטן השד כשהושוו לנשים שאכלו פחות ממנה בשבוע. הדפוס של הירידה בסיכון, דיווחו החוקרים מאוניברסיטת ניו מכסיקו, מצביע על כך שהתפרקות הגלוקוזינולט שבכרוב עשוייה להשפיע הן על על השלב של הווצרות הסרטן - על-ידי הפחתת כמות הנזק לדנ"א ומוטציות של התאים - ובשלב המתקדם יותר - על-ידי חסימת התהליכים המדכאים מוות מתוכנן של תאים ומגרים צמיחה לא מבוקרת של תאים.
לא לשכוח את השום
מחקר נוסף שהוצג בכינוס הראה, בפעם הראשונה, כי ג'ינקו בילובה (עץ) מוריד את הסיכון לפתח את סרטן השחלות. במחקר האחרון שהוצג גילו החוקרים כי שום עשוי לעזור להדוף קרצינוגנים הנוצרים מאכילת בשר שבושל בטמפרטורות גבוהות.