למרות שדבש נהוג לאכול בעיקר בראש השנה, הרי שתכונותיו ושימושיו בהחלט מצדיקים את השימוש בו גם בשאר חודשי השנה. אפילו הרמב"ם, גדול חכמי ישראל וגדול הרופאים בכל הזמנים, ייחס ערך רב לשימוש בדבש כמקור לריפוי.
הדבש נוגד חיידקים וטוב לטיפול בזיהומים חיצוניים ופנימיים. בנוסף, לדבש תכונות מרגיעות ומזינות.
הממתיק הכי טבעי והכי בריא
כמות הקלוריות בדבש היא 75% מכמות הקלוריות בסוכר ולמרות שדבש, במצבו הטבעי, שווה במתיקותו לסוכר, הוא מכיל רק 82.4 גר' פחמימות ל-100 גרם. כ-80% מכלל הפחמימות בדבש, הינם סוכרים בצורתם הפשוטה ביותר, הנספגים בצורה יעילה ומהירה בגוף.
מספר שימושים לדבש:
- אפשר להכין רטייה של דבש להנחה על חתכים ושריטות (רכיבים פעילים בדבש, כגון חלבון, ויטמין B וחומצה פולית, משקמים את הרקמה הפצועה ומסייעים בהתחדשות העור).
- משקה דבש ולימון הוא תרופה מסורתית לשיעול.
- גם לטיפולי קוסמטיקה אפשר להשתמש בדבש - כמסיכת פנים.
הדבש, הוא אנטיביוטיקה מהטבע והתרופה הטבעית למחלות החורף, מסביר יורם פז, מנכ"ל מכוורת עמק חפר:
תחילת החורף מביאה עימה את המחלות האופיניות לעונה, החל מצינון קל, דרך שפעת ועד לדלקות במערכות הנשימה. ריפוי מחלות לאחר שהן פורצות הוא ענין לרופאים. אולם באמצעות צריכה קבועה של כפית דבש ליום כל אחד מאיתנו יכול לסייע למערכת החיסונית של הגוף להתמודד עם מתקפת החיידקים בעונת החורף.
סודו של הדבש כמחסל טבעי של חיידקים
הדבש הוא אחד ממחסלי החיידקים הטובים ביותר הקיימים בטבע ומתפקד למעשה כאנטיביוטיקה טבעית (אין למעשה חיידק היכול להתפתח בדבש) יכולת זו הכרחית על-מנת שהדבש יצליח לשרוד זמן ארוך בתוך הכוורת. התכונה המאפשרת לדבש לחסל את החיידקים, ואף את החזקים שבהם, היא יכולתו לספוג לחות מכל גוף חי. לכן חיידק שבא במגע עם דבש מאבד את הנוזלים המצויים בו ומת. בסדרת ניסויים הושמו חיידקים שונים בתוך דבש טהור וכולם הושמדו לחלוטין.
הדבש מסייע למערכת העיכול
הדבש מקל על מערכת העיכול – תכונה חשובה בעיקר לסובלים מבעיות במערכת העיכול. בעוד שסוכר רגיל צריך להתפרק לגלוקוזה ופרוקטוזה על-מנת להפוך זמין לגוף האדם, הדבורים מפרקות את החד סוכר לדו סוכר (פרוקטוז וגלוקוז) וחוסכות על-ידי כך את הצורך בפירוק החד סוכר בגוף. הדבש שכבר עבר את תהליך הפירוק על-ידי הדבורים נספג במהירות במערכת העיכול והופך מיד למקור אנרגיה זמין. הודות לזמינותו של הדבש למערכת העיכול הוא מקל על הסובלים מעצירות. להקלה על עצירות מומלץ לצרוך את הדבש יחד עם ירקות ופירות טריים.
הרכב הדבש:
הדבש מכיל שפע של מינרלים, ויטמינים ואינזימים ההכרחיים לתפקוד התקין של גוף האדם, ובהם: ברזל, סידן, נתרן, מגנזיום, צורן, אשלגן, זרחן, אבקת פרחים, חלבונים וחומצות אמינו. שיעורם של הרכיבים משתנה בין סוגי הדבש השונים בהתאם לסוגי הפרחים המהווים את מקור הצוף, עונת השנה בה נאסף הדבש, מזג האוויר ואופי הקרקע אשר בה צמחו הפרחים. סוג הפרחים מהם נאסף הצוף משפיע גם על צבעו וטעמו של הדבש.