עזבו את ספירת הפחמימות והקלוריות. ד"ר דייוויד כץ, חוקר בנושא ההשמנה, אומר כי הדרך לרדת במשקל היא צמצום טעמים.
כץ, ראש 'מרכז המחקר המניעתי' באוניברסיטת ייל, אומר כי אנשים מפסיקים לאכול כאשר מרכז התיאבון במוח מודיע שהוא "מלא". אולם אכילה של טעמים רבים מעודדת אכילת יתר מאחר ו'חיישנים' שונים חייבים להגיב להוראת ה"מלא", בכדי להרגיע את התיאבון.
הדיאטה האמריקנית הטיפוסית היא קקפוניה של טעמים, אמר כץ במהלך סיבוב יחצי הציבור שערך עם צאת ספרו החדש. במקום זאת, כץ תומך בארוחות עם נושא של טעם. יום של תפוחים למשל, או יום של שומשום, ואפילו יום שוקולד לפעמים.
הרעיון אולי פחות משעמם ממה שהוא נשמע. לדוגמא, יום אננס מאופיין במיץ אננס ובדגנים לארוחת הבוקר, סלט אננס עם אגוזי מלך ועוף וקרקרים לארוחת צהרים, וחסילונים באננס, חיטה אפונה מוקפצת וסלט בערב, ולקינוח: טבעות אננס עם קרמל.
הדיאטה של הטעמים
התאוריה ויישומה מפורטים בספרו החדש של כץ "הדיאטה של הטעמים" (The Flavor Point Diet), המבוסס על תופעה שכמעט ולא פורסמה ונקראת 'תחושת השובע של חושים מסויימים'. זהו המונח שבו משתמשים כדי לתאר את הדרך שבה המזון הופך פחות טעים כאשר כמות מספיקה ממנו כבר נאכלה. תוספת של טעם חדש מחדשת את התהליך, כך הראו מספר מחקרים.
כץ, בן 42, כתב בחדשות ABC ובעל טור בנושא תזונה בעיתון של אופרה ווינפרי, בדק את הדיאטה בקרב 20 מתנדבים במשך 12 שבועות וסיפר כי כולם ירדו יותר מ-7.5 קילו בממוצע.
אחד מהם, ג'ונתן לינק, מומחה לשירותי מידע בן 34 מקונטיקט היה אחד מהם. לינק שגובהו 180 ס"מ, משקלו 82.5 קילוגרמים והוא סבל מרמות כולסטרול גבוהות, היה מאד ספקני בתחילה. "חשבתי, אוי, זה מגעיל, חייבים לאכול אפרסקים כל היום", סיפר.
אך לינק סיפר, כי הדיאטה היתה מגוונת באופן מפתיע. הוא הוריד כ-9 קילוגרמים ממשקלו בתחילת שנה שעברה ושמר על משקלו החדש על-ידי כך ששינה את הרגלי האכילה שלו. "בתוך שבועיים, התחלתי להרגיש מלא. לא יכולתי אפילו לסיים את ארוחת הערב בגלל שהרגשתי מלא לגמרי", סיפר.
הדיאטה מסתמכת על המלצות קיימות
כץ ממליץ על 30 דקות של התעמלות מתונה ברוב הימים. נושא הטעמים נתמך בדיאטות שבהן תומכים תזונאים רבים. הרבה מאד ירקות ופירות, חיטה מלאה ואגוזים, דגים ועוף כמקור לפרוטאין, הגבלת שומן וחטיפים בריאים.
החוקרת הולי ריינור, מאוניברסיטת בראון, שחקרה את נושא 'תחושת השובע של חושים מסויימים' צוטטה בחדשות MSNBC כשאמרה, כי דיאטות רבות מבוססות על פירוש קיצוני יותר של הרעיון, בינהן דיאטת גלידה, דיאטת מרקים ודיאטות שמגבילות בצורה קיצונית צריכת פחמימות.
התשובה האם הדיאטה של כץ פועלת בגלל העובדה שהיא מגבילה טעמים, או בגלל שהיא מעודדת אכילה בריאה והתעמלות, לא ברורה, אמרה. אם אוכלים בריא ומתעמלים, יורדים במשקל.
סוזן בורק, תזונאית ראשית ב-ediets.com, אמרה כי יש תוקף לתאוריה של כץ לגבי הטעמים. טעמים רבים מדי בכל ארוחה עשויים לגרום לאכילה מוגזמת, אך עדיין לא ברור אם המדע יאשר כי זו הסיבה לירידה במשקל.