גם מבלי שמישהו יחקור את הנושא, הרגשנו זאת בעצמנו כבר מזמן, אך נתונים חדשים שפורסמו מצביעים על כך כי פירות וירקות אינם כמו שהיו בעבר.
מתוך 13 החומרים המזינים העיקריים הנמצאים בפירות וירקות, שישה פחתו באופן ממשי, כך על-פי מחקר שנעשה על-ידי דונלד דייויס, ביוכימאי מאוניברסיטת טקסס שבאוסטין.
על-ידי שימוש בנתונים ממשרד החקלאות האמריקני, הגיע דייויס למסקנה כי התוצרת החקלאית הראתה לאחרונה ירידה של עד 38% בפרוטאין, סידן, ויטמין C, פוספור (זרחן), ברזל וריבופלבין (ויטמין B2) כשהשוותה לתוצרת מעשורים קודמים.
לדייויס יש תשובה לשאלה מהו הגורם לנטייה השלילית הזו - כמו בכל תעשיה תחרותית אחרת, הניסיונות של החקלאים להעלות בכוח את הרווחים, הביאו אותם להשתמש בשיטות חדשות כדי להעלות את התפוקה. לפירות הגדלים במהירות אין די זמן לפתח את החומרים המזינים.
תשלום על-פי משקל
החקלאים מקבלים תשלום על-פי משקל היבול, ולא על-פי כמות החומרים המזינים, תופעה שדייויס מכנה "אפקט הדילול" - כשפירות וירקות הגדלים בארצות הברית לדוגמא, הופכים גדולים יותר ושופעים יותר, הם מספקים פחות ויטמינים ומינרלים.
למעשה מדובר בקשר הפוך: ככל שהיבול רב יותר, כך פוחתים החומרים המזינים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה כי ליבול הגדל לאט יש יותר זמן לספוג חומרים מזינים הן מהשמש והן מהקרקע.
מדענים חקלאיים רבים אינם יודעים זאת והציבור לא יודע זאת גם כן, הוא מדגיש.
והחיטה צומחת שוב...
מומחים מ'המרכז למדע לטובת הציבור' אמרו, כי מדענים ומשרד החקלאות האמריקני לעיתים קרובות משגיחים על ההליכים החקלאיים.
צורת הגידול שמטרתה שיפור תפוקת התוצרת על חשבון דברים אחרים היא למעשה הבעיה, כמו גם הכליה שמביאים על הקרקע מחוסר "רוטציה" של היבול.
למרות הבעיה של ירידה בכמות החמרים המזינים בירקות ובפירות, דייויס עדיין ממליץ לציבור לאכול מהם הרבה: למרות שכמויות החומרים המזינים ירדו, פירות וירקות הם עדיין מקורות עשירים בחומרים מזינים מגנים, ואכילה מהם עדיפה על פני אכילת מזונות מזוקקים כמו קמח לבן, סוכרים ומזונות שומניים, הוא מדגיש.
בימים אלו הוא עוסק בחקר "אפקט הדילול" ב- 14 סוגים של חיטה. ממצאים ראשונים מצביעים על כך ששוב, ככל שהיבול רב יותר, כך מועטים יותר החומרים המזינים.