|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
כל מה שרצית לדעת על שירותי אינסטלציה
כתיבת המומחים
הקשר בין טסט שנתי לרכב ותקלות ברכבים ישנים
"השוק הרוסי" בבייג'ינג [צילום: נג האן גואן, AP]

סין מפיקה לקחים מהמלחמה באוקראינה

לקח ראשון: לא ניתן לסמוך על רוסיה ועל פוטין, שגרר את סין לבוץ הנוכחי לקח שני: המערב מאוחד וחזק, בוודאי יותר ממה שיוחס לו התוצאה עשויה להיות הגברת הנוכחות במזרח התיכון
02/04/2022  |   גליה לביא   |   כתבות   |   מלחמת רוסיה באוקראינה   |   תגובות

למרות האזהרות שהשמיעה מוסקבה וההיערכות המוקדמת של הכוחות הרוסים על גבולות אוקראינה, הפלישה הרוסית תפסה את העולם בהפתעה מסוימת, אם כי נטען, כי לפחות סין ידעה מראש על הכוונות הרוסיות. כשבועיים לפני הפלישה אירח שי ג'ינפינג את ולדימיר פוטין, בחסות אולימפיאדת החורף שנערכה בבייג'ינג. מופע האחדות הותיר במערב רושם של ציר חדש, המתהווה אל מול ארה"ב.

בשונה מהטענות לפיהן שי ביקש/דרש מידידו הטוב פוטין לדחות את הפלישה עד לסיום האולימפיאדה, כיום ההערכות הן, כי סין לא ידעה על הכוונות הרוסיות, בוודאי לא במלואן. יתרה מכך: נראה שבייג'ינג שגתה בהערכתה את המצב גם לאחר פרוץ המלחמה, ובעוד על הקרקע התותחים רועמים, סין מצאה עצמה בעיצומו של מאבק משל עצמה, על מעמדה כמעצמה אחראית, על המשך יחסיה עם אירופה וארה"ב, וחשוב מכל - על מעמד המפלגה הקומוניסטית השלטת בקרב הציבור הסיני.

ואכן, המלחמה העמידה את סין במצב בעייתי. מחד-גיסא, זה לא מכבר חתמו נשיאי סין ורוסיה על הסכמים בשווי של 117.5 מיליארד דולר לאספקת גז ונפט במשך 25 שנים ויותר, תוך הצהרה על "ברית ללא גבולות", שעיקרה התנגדות לארה"ב. מאידך-גיסא, רוסיה הפרה ברגל גסה עקרונות סיניים מוצהרים, ביניהם שמירה על ריבונות ושלמות טריטוריאלית ואי-התערבות בענייניה הפנימיים של מדינה אחרת.

אם תצא בייג'ינג נגד מוסקבה לצד המערב, היא תתקשה להסביר את השינוי בקו הלוחמני שהיא מובילה נגד ארה"ב, לצד טיפוח רגשות לאומניים בקרב תושביה. אם תתמוך ברוסיה, תסכן את יחסיה החשובים עם אירופה וארה"ב וכן את מיתוג מעמדה כמעצמה אחראית שמקדמת שלום בעולם. במיוחד חוששת המפלגה הקומוניסטית של סין מסיכון מעמדה בבית.

6,000 אזרחים סינים, רבים מהם סטודנטים, נלכדו באוקראינה לאחר שממשלתם לא קראה להם להתפנות מבעוד מועד. רק יום לאחר הפלישה קיבלו האזרחים הלכודים הנחיה להתפנות ולתלות על רכביהם דגל סין, בתקווה שצעד זה יסייע להם לצלוח בשלום את ההפצצות על שיירות הפליטים. מהר מאוד גילו הסינים הלכודים, כי לא זו בלבד שהדגל אינו עוזר, אלא הוא אף מזהה אותם כאזרחיה של מדינה התומכת באויב הפולש. לפחד ולבלבול מהמלחמה התווספו עתה חששות מפני האזרחים האוקראינים, שלא הסתירו את חוסר שביעות רצונם מהצהרות בייג'ינג.

תלאותיהם של הסינים הלכודים באוקראינה לא הסתיימו כשהצליחו לעבור את הגבול, שכן שם מצאו שמדינתם העמידה לרשותם טיסות חילוץ, אך גובה עליהן מחיר גבוה. את הפחדים, התלאות והכעסים מהמצב מעלים הפליטים הסינים לרשתות החברתיות בארצם. חלקם תהו כיצד שולחת מדינתם סיוע הומניטרי של מיליוני דולרים למדינות אחרות, בעוד אינה דואגת לאזרחיה שלה בעת משבר. אחרים ביקרו בגלוי את הממשלה בבייג'ינג, שלא יעצה לאזרחיה לעזוב לפני פרוץ המלחמה. אומנם לעת עתה, הצנזורה הסינית מצליחה להשתלט על הקולות הללו, אך האירוע כולו פוגע בבטן הרכה של המפלגה הקומוניסטית, החוששת מאוד ממחאה ציבורית.

כר פעולה נוח יותר במזרח התיכון
שגרירות רוסיה, בייג'ינג [צילום: נג האן גואן, AP]

מבחינת ישראל, שיחסיה עם חלק ממדינות ערב השתפרו מאוד לאחר חתימת הסכמי אברהם, מעורבות סינית גוברת באזור עשויה להיות הזדמנות לשיתופי פעולה בין חברות ישראליות לחברות סיניות במגוון פרויקטים אזוריים. מנגד, למצב החדש עלולים להתלוות גם סיכונים בשל שיתופי פעולה בין סין למדינות האזור במישור הצבאי

השלטון בבייג'ינג רואה ומפיק לקחים. לקח ראשון: לא ניתן לסמוך על רוסיה ועל פוטין, שגרר את סין לבוץ הנוכחי. לקח שני: המערב מאוחד וחזק, בוודאי יותר ממה שיוחס לו. אם היו לנשיא שי היסוסים בנושא, בשיחת הטלפון ביניהם פירט באוזניו ג'ו ביידן כיצד יפעל המערב גם נגד סין, בתרחישים מסוימים. לפיכך, הרעיון של ציר סיני-רוסי נגד ארה"ב אינו אטרקטיבי לבייג'ינג כבעבר.

מכאן עולה השאלה, מה תעשה סין בטווח הארוך. קשה לנבא, אך מעניין להיזכר מה עשתה סין בעבר. באמצע שנות ה-1950 הורעו יחסי סין ובריה"מ בשל מחלוקות אידיאולוגיות, שהניעו את מאו סטה-טונג לשנות את מדיניות ה"הישענות על צד אחד", שאותה נקט מאז הקמת הרפובליקה העממית של סין ב-1949. אך ניתוק הקשרים עם מוסקבה לא הוביל את מאו לפנות לארה"ב כתחליף, אלא דווקא להתנער משתי המעצמות גם יחד ולפנות לצד שלישי – המזרח התיכון.

סין כיום אינה סין של מאו וגם המזרח התיכון השתנה. אך במובנים רבים, התנאים הנוכחיים באזור מספקים לסין כר פעולה נוח יותר מאשר בעבר. סין היא מעצמה כלכלית, לה השקעות רבות באזור והיקף סחר משמעותי, הנמצא בעלייה. היא מספקת למדינות המזרח התיכון הזדמנות לקחת חלק בחזון גלובלי בדמות "יוזמת החגורה והדרך" (BRI), ולחלקן מצטייר כמושך גם המודל השלטוני בבייג'ינג. חלק ממדינות האזור אף רואות בסין חלופה (גם אם חלקית) לארה"ב, שמטרידה אותן בנושאי זכויות אדם ובאה אליהן בדרישות חדשים לבקרים בהקשר זה.

על-רקע זה, פקידים סינים סבורים שהתלות ההדדית בין סין למזרח התיכון מתחזקת ואף צפויה לגדול, כאשר סין ניצבת בפני הזדמנויות חסרות תקדים באזור. לתחושתם, מדינות האזור "מביטות מזרחה" בעוד ההשפעה האמריקנית בו נחלשת. טענה זו מקבלת חיזוק לנוכח העובדה שדרישות ארה"ב להגביל השקעות סיניות נופלות על אוזניים ערלות במזרח התיכון. כך למשל, עסקות לפרישת רשתות 5G של חברת Huawei הסינית נחתמו בסעודיה ובאיחוד האמירויות. בשתי בעלות ברית אלו של ארה"ב קיימים או נבנים גם נמלים בשליטה סינית, ולסין יש בהן השקעות רבות נוספות בתחומי האנרגיה, התשתיות וטכנולוגיות מתקדמות. לאחרונה סירבו סעודיה ואיחוד האמירויות (פעמיים!) לבקשה ישירה של ביידן להגביר את תפוקת הנפט כדי להפעיל לחץ נוסף על פוטין.

נראה שסין, המעוניינת ממילא לחזק את קשריה עם המזרח התיכון, עשויה לשאוב עידוד לעשות זאת ביתר שאת לאור תובנותיה ולקחיה מהמלחמה באוקראינה. מבחינת ישראל, שיחסיה עם חלק ממדינות ערב השתפרו מאוד לאחר חתימת הסכמי אברהם, מעורבות סינית גוברת באזור עשויה להיות הזדמנות לשיתופי פעולה בין חברות ישראליות לחברות סיניות במגוון פרויקטים אזוריים.

מנגד, למצב החדש עלולים להתלוות גם סיכונים בשל שיתופי פעולה בין סין למדינות האזור במישור הצבאי, בין שבהקמת מפעלים לייצור טכנולוגיות צבאיות מתקדמות ובין שבשל נוכחות צבאית גוברת של סין עצמה, שתרצה להגן על אינטרסים שלה. בנוסף, שיתופי פעולה טכנולוגיים בין ישראל לסין, במישרין או בעקיפין דרך חברות מהמזרח התיכון, עלולים להיות פתח להעברת טכנולוגיה שתסכן את יחסי ישראל עם ארה"ב. לפיכך, כדאי לישראל לברור את תחומי שיתוף הפעולה האפשריים והרצויים עם סין ולעודד אותם, תוך החרגת התחומים הבעייתיים.

הכותבת היא עמיתת מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  02/04/2022   |   עודכן:  02/04/2022
גליה לביא
+רוסיה שחררה 86 חיילים אוקראינים שנשבו
22:16 02/04/22  |  עידן יוסף
במסגרת עסקת חילופי שבויים, שחררה רוסיה 86 חיילים אוקראינים. במשוחררים 15 חיילות. באוקראינה טוענים כי ראשיהן גולחו במטרה להשפילן.
+אוקראינה: רוסיה מסכימה לפגישת פוטין-זלנסקי
21:46 02/04/22  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה
אוקראינה אומרת כי רוסיה אישרה את טיוטת הסכם השלום, אך אינה מקבלת את עמדת אוקראינה בנושא חצי האי קרים  ▪  ברוסיה לא אישרו את הדיווח  ▪  האוקראינים מדווחים על כיבוש מחדש של אזור קייב
תושבים בעיר החרבה אירפין [צילום: רודריגו אבד/AP]
+צבא ארה"ב ביטל ניסוי בטיל בין-יבשתי
21:18 02/04/22  |  עידן יוסף
כדי להפחית את המתיחות הגרעינית מול רוסיה: צבא ארה"ב ביטל ניסוי מתוכנן בטיל בין-יבשתי מסוג 'מינטמן 3'.
+אוקראינה: הצבא השתלט מחדש על כל אזור הבירה
20:46 02/04/22  |  עידן יוסף
סגן שר ההגנה של אוקראינה הודיע שהכוחות האוקראינים השתלטו מחדש על כל אזור הבירה קייב, כך לפי דיווח ברויטרס.
+במוסקבה נמשכים המעצרים נגד מפגינים
17:28 02/04/22  |  יואב יצחק
במוסקבה נמשכות ההפגנות נגד הנשיא ולדימיר פוטין וממשלו במחאה על המלחמה שמנהלת רוסיה נגד אוקראינה. מפגינים רבים וכן הולכי רגל שהזדמנו למקום נעצרים ומובלים למשפט.
גם הולכי רגל מזדמנים נעצרים
+ההרס בתיאטרון במריופול: שתי תמונות שאומרות הכל
17:16 02/04/22  |  יואב יצחק
שתי תמונות בהפרש של חודש בעיר מריופול: לפני יותר מחודש טיילו תושבי מריופול בחופשיות במרכז העיר, ונהנו מהתיאטרון בעיר וממבנים היסטוריים. עתה, אחרי ההפצצות הכבדות של צבא רוסיה באוקראינה בכלל ועל מריופול בפרט, תמונות של שדרת השלום מקפיאות את הלב. ממדי ההרס והחורבן ניכרים היטב.
התיאטרון במריופול - לפני, אחרי.
+שתיקת מבוכה פלשתינית מול המלחמה באוקראינה
14:50 02/04/22  |  נועה שוסטרמן   |   לרשימה המלאה
הרשות הפלשתינית אינה רוצה לגנות את רוסיה, בעוד בציבור הפלשתיני ההתייצבות המערבית לצד אוקראינה נתפסת כצביעות בהשוואה ליחס אליו  ▪  המשך הפסיחה על שתי הסעיפים אינו משרת את האינטרסים הפלשתינים
פוטין ואבו עבאס, נובמבר 2021 [צילום: AP]
+משרד ההגנה האמריקני: נספק לאוקראינה סיוע בטחוני בסך 300 מיליון דולר
11:14 02/04/22  |  מירב ארד
משרד ההגנה האמריקני הודיע כי ארה"ב תספק לאוקראינה סיוע בטחוני נוסף, בסך של 300 מיליון דולר. הסיוע כולל טילים מונחי לייזר, מטוסים ללא טייס, ותמונות לוויין מסחריות.
+רוסיה מהדקת קשרים עם שחקניות גלובליות אחרות
10:10 02/04/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה
רוסיה מחפשת שווקים חדשים למוצרי האנרגיה שלה, והודו שמחה לקפוץ על המציאה ולחתום עם רוסיה על הסכם לקבלת נפט במחיר נמוך משמעותית ממחיר השוק. שרת האוצר ההודית שבה והצדיקה את ההסכם בטענה שעל הודו לדאוג לאינטרסים שלה
שר החוץ ההודי, ס. ג'יישנקר ומקבילו הרוסי סרגיי לברוב [צילום: הטוויטר של שר החוץ ההודי, ס. ג'יישנקר/AP]
+רוסיה-אוקראינה - מלחמת התשה
09:58 02/04/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה
איך יכול זלנסקי דווקא בגלל הישגי צבאו בשדה הקרב, לוותר על שטחים לטובת רוסיה? לא ברור כלל אם זה יעבור בבית פנימה. מהצד הרוסי, אפשר לומר במידה סבירה מאוד של ודאות שפוטין לא ייסוג מהשטחים אותם רוסיה כבר כבשה. המשמעות היא סנקציות נוספות שיוטלו על רוסיה, והמשך המלחמה, שעשויה להפוך, ואולי כבר הפכה, למלחמת התשה קשה וארוכה, שגובה מחיר כבד מאוקראינה, אך גם מרוסיה
עובדי הצלה אוקראינים נושאים אישה פצועה באירפין, קרוב לקייב [צילום: אפרם לוקצקי/AP]
+זלנסקי: צבא רוסיה מתכונן לתקיפות עוצמתיות נגדנו
08:57 02/04/22  |  יואב יצחק   |   לרשימה המלאה
בהצהרה שמסר הלילה התריע נשיא רוסיה מפני מתקפה קשה הצפויה על חרקוב  ▪  "במזרח ארצנו המצב קשה ביותר", אמר; "קרבות קשים לפנינו"
זלנסקי. נערכים להגנה פעילה יותר [צילום: זום]
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 ארמגדון 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
סין מפיקה לקחים מהמלחמה באוקראינה
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
חשדנית
2/04/22 12:12
2
קסנדרה
2/04/22 17:28
 
קסנדרה
3/04/22 04:46
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מלחמת רוסיה באוקראינה
הנשיא ג'ו ביידן הגיש השבוע לקונגרס את הצעת התקציב שלו לשנת 2022/23, הכוללת 831 מיליארד דולר לביטחון. לדבריו, מדובר ב"תגובה רבת עוצמה לתוקפנות של פוטין נגד אוקראינה". במקביל, חלק מהחברות האירופיות בנאט"ו מאיצות את חיזוק צבאותיהן. אקונומיסט תוהה, האם התקציבים המוגדלים ינוצלו ביעילות.
01/04/2022  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
שני מסוקים של צבא אוקראינה תקפו מתקן לאחסון דלק בעיר בלגורוד שברוסיה לאחר שחצו את הגבול בגובה נמוך - כך טוען (יום ו', 1.4.22) מושל האזור. לדבריו, שני עובדים במתקן נפגעו בתקיפה והאזורים בעיר הסמוכים לגבול אוקראינה - פונו מתושביהם. סוכנות הידיעות הרוסית RIA דיווחה ששמונה מיכלים נפגעו בתקיפה ועלו באש.
01/04/2022  |  עידן יוסף  |   חדשות
האם תוכניתו של המערב להעניש כלכלית את רוסיה על פלישתה לאוקראינה עובדת בפועל? בשבוע הראשון של המלחמה התרסק הרובל ושעריהן של חברות רוסיות רבות קרסו. כעת המצב נראה שונה, מנתח אקונומיסט. השווקים הרוסיים נרגעו, הרובל עלה וכעת מתקרב לשערו לפני המלחמה. המדד המרכזי של בורסת מוסקבה ירד בשליש, אך החזיר את רוב הירידה. הממשלה והחברות פורעות את חובותיהן במטבע חוץ. הריצה לבנקים, בה משכו הרוסים 3 טריליון דולר (31 מיליארד דולר), הסתיימה ורוסים מחזירים את כספם לחשבונותיהם.
01/04/2022  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
האם פוטין עוצר את הזרמת הגז לאירופה ממחר? נשיא רוסיה ולדימיר פוטין חתם (יום ה', 31.3.22) על צו שיחייב קונים זרים של גז רוסי לפתוח חשבונות בנק מיוחדים ברוסיה, ולהעביר את התשלומים ברובל - מיום שישי הקרוב.
31/03/2022  |  עידן יוסף  |   חדשות
אנה וויל, מגישת רדיו אהודה, שאלה השבוע (27.3.22) את הקנצלר אולף שולץ על מחקרים ולפיהם הפסקה מיידית של ייבוא הגז מרוסיה תפגע בצורה מתונה בלבד בתוצר הגרמני. שולץ הגיב בחריפות יוצאת דופן מבחינתו: "הם טועים. הזנת מספרים למודלים מתימטיים היא חוסר אחריות". הממשלה טוענת שאמברגו על הגז הרוסי יוביל לעלייה באבטלה, לעוני נרחב ולמיתון. כמה כלכלנים עצמאיים והאופוזיציה טוענים שההשלכות יהיו הרבה פחות חמורות.
31/03/2022  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
איתמר לוין
איתמר לוין  |  
המסר של יום העצמאות תשפ"ד הוא שביום העצמאות תשפ"ה חייבת להיות פה ממשלה אחרת, שתתחיל במלאכת השיקום הגדולה ביותר בתולדות המדינה    אירועי השבוע האחרון רק מחדדים את הצורך הקיומי הזה
חיים רמון
חיים רמון
שר הביטחון והמטכ"ל מפחידים את הציבור תוך שימוש פסול בתקשורת    כל התוכניות ההזויות שפרסם גלנט לניצחון ברצועה ולהקמת שלטון חדש ברצועה במקום חמאס, התפוגגו בלי שום הישג, וזה עדיין לא מ...
אלי אלון
אלי אלון
חרפת השירותים הציבוריים בתחנות האוטובוסים המרכזיות נמשכת שנים    בעלי התחנות המרכזיות הם בעלי ממון הנהנים מקניות של אלפים הפוקדים את התחנות ומצופה מהם לדאוג לניקיונם ולאספקת נירות ט...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il