|   15:07:40
  רפי מן  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
עו"ד גיל קראוס דורג ב-DUNS100 כאחד המשרדים הבולטים בביטוח לאומי
קבוצת ירדן
כל מה שרצית לדעת על שירותי אינסטלציה

צייץ לי מירוץ סוסים

הצעצוע החדש של מערכת הבחירות בארצות-הברית הוא טווינדקס, המודד מדי יום את הפופולריות של אובמה ורומני בציוצי טוויטר
14/08/2012  |   רפי מן   |   כתבות   |   העין השביעית   |   תגובות
מיט רומני, ברק אובמה. מוסיפים נקודת מבט [צילום: AP]

מכנזים של בחירות
טווינדקס רק יחזק את דפוס הסיקור הבעייתי של מערכות הבחירות, סיקור של "מירוץ סוסים". משמע, טיפול עיתונאי הבוחר להבליט ממצאי סקרים ולעסוק בעיקר במכניזם של מערכת הבחירות.

סנונית אחת, כמאמר הקלישאה, אינה מבשרת את האביב. אבל האם מיליוני ציוצים עשויים לבשר מי יהיה הנשיא הבא של ארצות-הברית? בפוליטיקה ובתקשורת האמריקניות בוחנים עכשיו בעניין רב מדד ציוצים חדש שהושק בראשית החודש. מפעיליו משוכנעים שהמדד יוכל להבריק את כדור הבדולח כדי שאפשר יהיה לחזות טוב יותר אם בראשית נובמבר יצליח ברק אובמה לחדש את חוזה השכירות שלו בבית-הלבן, או שייאלץ לפנות את הלשכה הסגלגלה למיט רומני.

המדד החדש הוא מיזם משותף של טוויטר עם שלוש חברות נוספות, ועיקרו מדידה יומיומית של הלכי הרוח בקרב משתמשי הרשת החברתית ביחס לשני המועמדים לנשיאות. החל מה-1 באוגוסט מתפרסמים מדי ערב נתוני מדד טוויטר, או בשמו המקוצר, טווינדקס, כאמצעי נוסף לכל מי שמבקשים לבחון לאן נושבת הרוח בקרב הציבור האמריקני.

מחשבי הפרויקט מנתחים את הלכי הרוח, ה-sentiment, בלשון המקצועית, על-ידי בחינה של מלים, ביטויים וצירופי מילים הנכללים בציוצי טוויטר העוסקים במועמדים. רוב הציוצים אינם מסובכים לאבחון, אם כי לשון השיח האינטרנטי מציבה לעתים אתגרים לא פשוטים: כשמישהו כותב על פוליטיקאי "איזה גאון!", האם זו מחמאה או עקיצה מלעיגה? בטוויטר טוענים כי במעבדות טופסי, החברה השותפה למדד, המתגאה ביכולתה להפיק "מודיעין בזמן אמת מהרשת החברתית", נמצאה הדרך לפצח ולסווג נכון גם מסרים כאלה.

התוצר היומי של המדד הוא נתון מספרי בין 0, הנמוך ביותר, ל-100, החיובי הנכסף. השיטה של טווינדקס אינה פשוטה. אובמה ורומני אינם נמדדים זה מול זה, אלא בהקשר רחב יותר: מול כל יתר הדעות, החיוביות או השליליות, המובעות ברשת החברתית. המדד משווה את הלך הרוחות לגבי המועמד לנשיאות עם אמירות דעתניות על נושאים או אנשים אחרים כפי שאלו מובאות במאות מיליוני הציוצים שאינם עוסקים בו.

אם אובמה זוכה בציון 35, פירושו של דבר ש-65% מכלל הטוויטים שבהם הובעה דעה על משהו או מישהו - אמן, ספורטאי, פוליטיקאי, איש תקשורת או כל דמות אחרת - היו חיוביים יותר. טווינדקס מציג גם את שיעור העלייה או הירידה בתמיכה בכל אחד מהמועמדים באותו יום בהשוואה ליום הקודם, וכן גראף היסטורי. כך ניתן לעמוד לא רק על המצב ביום מסוים, אלא על מגמות של עלייה וירידה לאורך זמן.

נתוני טווינדקס מופיעים במדור יומי קבוע באתר העיתון "Usa Today", ונכללים בעידכוני מערכת הבחירות גם באתרים רבים אחרים. את ניתוח הנתונים, ובכלל זה חלוקה של עמדות בנושאים שיועלו במהלך הקמפיין כדוגמת מדיניות חוץ, כלכלה, דת ומדינה, הפלות מלאכותיות ועוד, ניתן למצוא באתר "טופסי", המוקדש לפוליטיקה. טווינדקס אינו המדד הראשון שבוחן את הפופולריות של פוליטיקאים באמצעות נתוני טוויטר. כמה מדדים אחרים, כדוגמת קמפיינפופ, עושים זאת זה זמן מה, אך היתרון של המדד החדש הוא בנגישות למאגר הנתונים של כלל הציוצים.

כחלק ממסע הקידום העצמי שליווה את השקת המדד החדש, וכדי לחזק את אמינות טווינדקס ותקפותו, הדגישו בהנהלת טוויטר את הגידול העצום שחל בארצות-הברית בארבע השנים האחרונות בהיקף השימוש ברשת המסרים בני 140 תווים (או פחות).

על-פי נתוני טוויטר, ביום הבחירות ב-2008 שוגרו לחלל הווירטואלי 1.8 מיליון ציוצים. באמצע 2012 נשלחת כמות כזו של טוויטים בכל שש דקות. ביממה ממוצעת, כך הם מדווחים, נשלחים בארצות-הברית כ-400 מיליון ציוצים. מבין אלה, כך כתב בבלוג של טוויטר אדם שארפ, הממונה בחברה על ממשל, חדשות וחדשנות חברתית, כשני מיליון ציוצים בשבוע עוסקים בבחירות לנשיאות.

טווינדקס: מטפורה לברומטר

לדברי שארפ, המדד החדש דומה ללוויינים ולמכ"מים המשפרים את היכולת להפיק תחזיות מזג אוויר מדויקות יותר. בעיניו, המטפורה הראויה לטווינדקס מתחום המטיאורולוגיה היא זו של ברומטר, הצופה שינויים במזג האוויר, ולא של מד-חום, שאמור לשקף בדייקנות את הטמפרטורה ברגע מסוים.

עד כמה ברומטר המתבסס על רשתות חברתיות הוא מהימן? הדעות על כך אינן אחידות. בעבר היו ניסיונות שונים לעשות שימוש במדידת הלכי רוח ברשתות חברתיות כדי להעריך את שיעור התמיכה הציבורית בפוליטיקאים. לאחר הבחירות לקונגרס בשנת 2010 התברר כי ב-77 מ-118 מירוצים לסנאט ולבית-הנבחרים, המנצח היה המועמד שאסף יותר לייקים בפייסבוק מאשר יריבו. האם שיעור של 65% תמיכה בציוצי טוויטר הוא מדד להצלחה בחיזוי התוצאות?

אנשי תקשורת, יועצים ומומחי סקרים מגלים ספקנות ביחס לתקפות הממצאים, שהרי רק אחד מכל שישה אמריקנים פעיל בטוויטר. תום רוזנטיל, העומד בראש הפרויקט למצוינות בעיתונות, הסביר ל"גרדיאן" הבריטי כי משתמשי טוויטר בכלל, ובהקשר הפוליטי בפרט, הם בדרך כלל צעירים מחוברים לרשת או מי שיש להם דעה נחרצת בעד, ובעיקר נגד. ואילו גורל הבחירות תלוי דווקא באותם מיליוני בוחרים שאין להם עדיין דעה נחרצת, וספק אם הם מצייצים על כך ברשת.

אמור להוסיף עוד נקודת מבט

בטוויטר מודעים למגבלות הללו ומדגישים כי טווינדקס אינו אמור להחליף את סקרי דעת הקהל המקובלים, אלא רק להוסיף נקודת מבט. ובכל זאת הם משוכנעים שאין מדובר רק ב"עוד צעצוע", כפי שהוגדר המדד באחד העיתונים. בבלוג שבו הציג את טווינדקס ציין שארפ כי לקראת ההשקה נבדקו הלכי הרוח בטוויטר בעד או נגד אובמה בשנים האחרונות והושוו למדד שביעות הרצון של הציבור מהנשיא, שעורכת חברת המשאלים הוותיקה גאלופ. הגראפים של טווינדקס וגאלופ אינם זהים, אבל דומים מאוד במגמות שלהם.

יתר על כן, ציוצי הטוויטר הקדימו את משאלי גאלופ בזיהוי תהליכים: הפופולריות הרבה של אובמה בעקבות חיסולו של אוסמה בן-לאדן במאי 2011 לא האריכה ימים, והלך הרוחות בטוויטר שיקף את הצניחה הזו במעמדו ימים אחדים לפני משאלי גאלופ.

הטכנולוגיה אכן מרשימה, אבל כשמדובר על בחירות ראוי לשאול אם טווינדקס טוב לפוליטיקה או לחברה בכלל. זאת, משום שהברומטר של טוויטר לא ישפיע רק על מטות הבחירות של המועמדים, היועצים האסטרטגיים וגדודי הסוקרים המתפרנסים ממדידת החום והלחץ בימי הקמפיין; לטווינדקס עלולה להיות השפעה גם על תוכני הסיקור התקשורתי של מערכת הבחירות בפרט, ועל אופי השיח במרחב הציבורי בכלל.

סיקור של 'מירוץ סוסים'

מעצם אופיו ברור שטווינדקס רק יחזק את דפוס הסיקור הבעייתי של מערכות הבחירות, סיקור של "מירוץ סוסים". משמע, טיפול עיתונאי הבוחר להבליט ממצאי סקרים ולעסוק בעיקר במכניזם של מערכת הבחירות. הנטייה הטבעית של כתבים ועורכים היא לדווח בהרחבה על כל תומכת או תומך חדשים - כוכבת פורנו או שחקן כדורסל ידוע - ולנבור במתרחש במטות של המועמדים השונים.

מחקרים מוכיחים כי בעשורים האחרונים התרחב בארצות-הברית ובמדינות אחרות סוג זה של סיקור. הוא דחק הצדה את העניינים החשובים באמת: שאלות מהותיות כמו עמדותיהם של המועמדים או ניתוח מעמיק של דרך פעולתם בעבר. "עיתונאות של מירוץ סוסים" שומטת את הקרקע מתחת לייעודה הרצוי של התקשורת בשיח הציבורי: לסייע לבוחר להכין את עצמו לגבש החלטה מושכלת בטרם ייכנס ביום הבחירות מאחורי הפרגוד.

בשל תפקידה המרכזי של התקשורת בתהליכים פוליטיים יש לאופי הסיקור השפעה משמעותית על התרבות הפוליטית כולה. פלטפורמות התקשורת החדשה, ובעיקר הרשתות החברתיות, הפכו לחלק בלתי נפרד מן ההתרחשות. מעצם היותן "תקשורת" מאפשרות הרשתות החברתיות הידברות רבה יותר בין בני-אדם, והן משמשות זירה להפצת רעיונות ואף לקידום התארגנויות אזרחיות. אבל האם הנגישות, הפתיחות, ההידודיות, המהירות והכמות הופכות גם לאיכות?

עסקנו כאן בעבר בתרומתם של הציוצים הקצרצרים להידלדלותו של השיח התקשורתי: מטח בלתי פוסק של חומרי גלם שאינם מעובדים, בלא כל יכולת ליצור הקשרים ומשמעויות. אפשר שנזקים דומים נגרמים גם לשיח הציבורי במובנו הרחב, לדיון הנדרש בכל חברה בסוגיות העומדות על הפרק. כי טוויטר הוא אכן כלי נפלא לזעוק, לקטר, למחות, להתריס או לבטא תמיכה. אבל רב המרחק בין מסר בן 140 תווים לשיח מהותי ומשמעותי.

טווינדקס, הכלי היצוק להפליא בתבניות התקשורת והפוליטיקה של 2012, לא יוכל לשפר את המצב, אלא רק להאיץ, ככל הנראה, את ההידרדרות.

רשימות קשורות:

- בזנב עיפרון, על נייר טואלט צהוב
- שנה טובה לכל החוגגגים
- צייץ לי כבשה
- רך, חנפני ומלא הערצה
- צייץ לי מהפכה

תאריך:  14/08/2012   |   עודכן:  14/08/2012
רפי מן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שלוש שנים. זה העונש שביקשה התביעה הרוסית להשית על בנות להקת 'פוסי ריוט'. שלוש שנים כנגד ארבעים שניות של מיצג מחאה פוליטי-אמנותי פרוע, מצחיק וממזרי, שקרא תיגר על ולדימיר פוטין, על הכנסייה הרוסית ועל החיבור הלא קדוש ביניהם - כמו גם על האופן שבו משנה האינטרנט את תפיסת המציאות.
14/08/2012  |  פזית רבינא  |   כתבות
לא במקרה הגיע אלוף פיקוד דרום טל רוסו למחנה 'אמיתי' כמה דקות לפני שהחלו המחבלים בסיני לשחוט את השוטרים המצרים, בדרך להשתלטות על הרכב המשוריין שבו חצו את הגדר כמה דקות לאחר מכן. גם לוחמי גבעתי שהוזעקו בסוף השבוע לאזור הגבול כדי לתגבר את הכוחות ידעו לספר באוזני חבריהם על ההתרעה החמה שישנה בגזרה ועל החשש מפני חוליות מחבלים שינסו לבצע פיגוע בכרם-שלום. ביום שישי, כשיצאו הלוחמים לחופשת סוף השבוע, הודיעו להם המפקדים כי ייתכן שבתוך שעות הם יידרשו לחזור.
14/08/2012  |  יוחאי עופר  |   כתבות
תערוכתו במוזיאון תל אביב ובמקביל במוזיאון הפתוח בתפן, הן מקדימות לתערוכותיו שתוצגנה בסתיו 2012 ב-JEWISH MUSEUM בניו-יורק ובמוזיאון לאמנות בת זמננו במסצ'וסטס MASS.MoCA ב2013.
13/08/2012  |  עליס בליטנטל  |   כתבות
ככל שהילדים גדולים יותר כך קשה יותר החזרה לשיגרה עבורם, שכן במהלך החופש הגדול הם ישנים עד שעה מאוד מאוחרת, מבלים בערב ורוב ההורים לא נוטים לשמור על מסגרת, כך שלאחר שטעמו את טעם החופש והעצמאות, קשה לחזור למסגרת הלימודית ולהתחיל שנת לימודים נוספת. לכן הימים הראשונים יהיו יחסית קשים ומתסכלים במיוחד. לגביהם, אני ממליצה לעודד אותם בחשיבה חיובית על החגים והחופשים שעוד יגיעו. השנה יגיעו החגים מוקדם ולכן שעות החופש והמנוחה נראים עבורם כמעט מעבר לפינה.
13/08/2012  |  סוזי קגן  |   כתבות
מבקרי קולנוע צעירים וצעירים פחות, מתחרים ביניהם בימים אלה בישראל, כמו בעולם, בכתיבת ביקורות מזלזלות על סרטו האחרון של וודי אלן "לרומא באהבה". "סרטו הגרוע ביותר של וודי אלן", "אוסף בדיחות נמוכות" וכדומה.
13/08/2012  |  שולמית קיסרי  |   כתבות
לא שוחד   /  אורן פרסיקו
הנשר נחת ונחשף  /  אורן פרסיקו
הכתב משה נוסבאום מבוקש לעדות  /  אורן פרסיקו
מרשה לעצמו   /  אורן פרסיקו
פרשת תרומה   /  שני הורוביץ-רוזן
והם בכלל לא ידעו שהם כאלה   /  אורן פרסיקו
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
מירב ארד
מירב ארד
בצל מלחמת 'חרבות ברזל', אזרחי ישראל יחגגו את יום העצמאות ה-76. קרן קימת לישראל והמוס"ל מציגים: אלו הם הפארקים המומלצים ביותר לעל האש בחיק הטבע ואלו הם הנחיות הבטיחות שכל הורה חייב ...
דן מרגלית
דן מרגלית
אני מציע כי תשעה רופאות ורופאים, בהם גם פסיכולוגים, יתכנסו כצוות אנונימי לבדוק אם בכוחו של נתניהו לשאת בעול הכבד של ראשות הממשלה
איתמר לוין
איתמר לוין
"עשרת הימים הנוראים הלאומיים" - מיום השואה, דרך יום הזיכרון ועד יום העצמאות - מקבלים השנה משמעות קשה במיוחד    כמה מחשבות על השבוע שעבר והשבוע הבא
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il