|   15:07:40
  דרור אידר  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
עלויות יישור שיניים: כל מה שצריך לדעת
כתיבת המומחים
עו"ד גיל קראוס דורג ב-DUNS100 כאחד המשרדים הבולטים בביטוח לאומי

"אני דואג מאוד לשלום התרבות המערבית"

פרופ' אפשין אליאן נולד באירן, נרדף ע"י משטר האייתוללות וקיבל מקלט בהולנד - שם הפך לפילוסוף ולמבקר חריף של האיסלאם בראיון בביקור בישראל הוא מדבר על "הרפיון האירופי מול האיסלאם הקיצוני" על המוטיבציה האירנית הוא אומר: "השנאה היא דלק לחיזוק הטוטליטריות" ועל הפלשתינים: "הם לא חשובים בעיני מדינות ערב" שיחה והתפכחות
28/12/2012  |   דרור אידר   |   כתבות   |   העולם הערבי   |   תגובות
פרופ' אפשין אליאן. הבעיה אינה המוסלמים, אלא רכיבים באיסלאם [צילום: מן הטלוויזיה]

קיבעון פסיכולוגי
"המערב מתייחס לעובדה שערבים הורגים ערבים כאל עניין טבעי. בנוגע ליהודים, דומה שהמערב שבוי בקיבעון פסיכולוגי, ומתקשה לקבל את השינוי שחל בדימוי של היהודי מצלוב נצחי למי שמגן על עצמו ולא מוכן להיצלב שוב"

כשעבר בביקורת הדרכונים בעת שנכנס לישראל, אמרה השוטרת לאפשין אליאן שהיא לא חייבת להחתים את דרכונו. הוא לא הבין. "נולדת באירן", אמרה לו, "למרות שהדרכון הולנדי, אתה גם אירני, והטבעת חותמת ישראלית בדרכונך היא עבירה קשה באירן". אליאן התעשת וענה מייד: "לא, בבקשה, החתימי את דרכוני. זה כבוד להיות בישראל".

אפשין אליאן, פרופ' למשפטים בהולנד, פילוסוף, משורר ומבקר חריף של האיסלאם, נולד באירן (1966). בהיותו בן 13 התחוללה המהפכה האירנית, ושלוש שנים מאוחר יותר הפך לנרדף ולמבוקש בידי משטר האייתוללות בשל פעילות פוליטית אסורה. הוא נמלט לפקיסטן ומשם לאפגניסטן, שהייתה נתונה תחת שלטון סובייטי.

ב-1989 קיבל אליאן מקלט מדיני בהולנד, והחל בקריירה אקדמית משפטית. בו בזמן כתב בכמה עיתונים בהולנד ובעולם. הביקורת העקבית על המשטר האירני ועל היבטים מסוימים באיסלאם הביאה להוצאת פתווה שגזרה עליו מוות. לישראל הגיע ביוזמת ארגון עולי הולנד, השגרירות ההולנדית, אוניברסיטת חיפה והאוניברסיטה העברית.

הוא הירצה על "אומץ בתקופות אפלות" לזכרו של פרופ' רודולף קלברינחה (Cleveringa), מרצה למשפטים באוניברסיטת ליידן, שב-26 בנובמבר 1940 מחה בנוכחות קהל גדול על פיטורי המרצים היהודים ועל מעשי הכיבוש הנאצי נגד הסטודנטים היהודים. בעקבות דבריו הוא נעצר ונכלא.

האם זו הפעם הראשונה שלך בישראל?

"מפתיע עד כמה שזה נשמע, אך כן, ועלי נאמר שאני שכיר חרב של ישראל והעם היהודי. ירושלים מדהימה. איני מבין כיצד התקשורת במערב מציירת את ישראל בצורה לא נכונה לחלוטין. זו חברה רב-תרבותית. אנשים נורמלים. ראיתי כפרים ערביים רבים כל כך. ראיתי את חיפה".

"עיתונאים מערביים מדווחים שישראל כובשת, רעה, שהיא מפעילה נשק כבד נגד הפלשתינים, אבל זאת אינה התמונה המלאה. ישראל היא נקודה חריגה בנוף המזרח התיכון, היא מעין אירופה בלב האזור. אפשר להבין מדוע המוסלמים הקיצונים כועסים".

"הביקור בחיפה הזכיר לי את אירן באופן די מרגש. חשבתי על כך שהמאבק שלנו הוא לחזור לתקופה של טרם המהפכה האירנית, לדמוקרטיה, לזכויות אדם, לחופש הדיבור. חשבתי שחברה מסוג זה יכולה לעניין מאוד סטודנטים ואזרחים אירנים חילונים. ישראל היא מודל חשוב מאוד למדינות אחרות במזרח התיכון, אבל מעולם לא שמעתי זאת מעיתונאים מערביים. הם מאמצים למעשה את נקודת המבט של האיסלאם הקיצוני".

מדוע כאשר ערבים טובחים בערבים העולם שוקט, אבל כשיהודים תוקפים מתוך הגנה עצמית, העולם מתעורר ומגנה?

"הפלשתינים אינם מעניינים את התקשורת המערבית. גם לא את מדינות ערב. מוסלמים רבים נהרגים ברגע זה בסוריה, בעירק, בפקיסטן, באפגניסטן. זאת לא הנקודה. הנקודה היא האויב, מדינת ישראל, העם היהודי. ולמרבה הצער, אותה הפרספקטיבה שאומצה על-ידי עיתונאים על הסכסוך, אומצה גם על-ידי פוליטיקאים רבים באירופה. מה שאירע כאן במבצע עמוד ענן לא היה מלחמה או טרגדיה גדולה. הבעיה האמיתית היתה, ועודנה, בסוריה. אסון הומניטרי. אסד הפציץ בתי חולים. הוא הורג את עמו".

"המערב מתייחס לעובדה שערבים הורגים ערבים כאל עניין טבעי. בנוגע ליהודים, דומה שהמערב שבוי בקיבעון פסיכולוגי, ומתקשה לקבל את השינוי שחל בדימוי של היהודי מצלוב נצחי למי שמגן על עצמו ולא מוכן להיצלב שוב".

"שטן גדול, שטן קטן"
חומייני. לחסל את ישראל [צילום: AP]

טוטליטרי כסובייטי
"המשטר באירן הוא טוטליטרי בדיוק כמו המשטר הסובייטי, ובדיוק כמו סטאלין, היטלר או מאו צה טונג. רכיב מרכזי במשטר טוטליטרי הוא האויב המדומה. בלי ישראל, האוטופיה האיראנית היא חסרת משמעות"

לדברי אליאן, כל אומה, כל תרבות, צריכה אויב נצחי מדומיין. "לא אויב פוליטי", הוא אומר, "מכיוון שבסופו של דבר אתה יכול להידבר איתו. לעומתו, אויב פיקטיבי הוא נצחי. בלי מדינת ישראל האירנים יצטרכו לפנות לאללה שיכוון אותם חזרה לדרך הישר. האירנים זקוקים לישראל. בלעדיכם המשטר האירני הוא שום דבר, שלטון ריק. זה גרעין הזהות באירן כעת".

"את דמותו של כורש הגדול מכירים באירן, אבל לא למדנו על ירושלים או על בית המקדש. חומייני השתמש בשם ירושלים פעם אחת בלבד; בזמן מלחמת אירן־עירק הוא אמר שאיננו יכולים לסיים את המלחמה, אלא צריכים לעבור דרך כרבלא לירושלים ולכבוש אותה חזרה מהציונים. לאחר הנאום הזה הוא לא הזכיר יותר את השם ירושלים, אלא עבר לשם המוסלמי - בַּיִת אַל־מוּקַדָּס".

אבל גם זה מונח יהודי, שפירושו "בית המקדש". זה מעניין, מפני שהמוסלמים מכחישים את הנוכחות ההיסטורית של שני המקדשים בהר הבית.

"זה מגוחך, כי הם הכירו בכך על-ידי תרגום המונח הזה, אבל יחד עם האויב הפיקטיבי שלך אתה גם צריך שם בדוי - בית אל־מוקדס לא היה מוכר באוצר המילים הפרסי. לאחר אותו נאום הותקנו שלטי דרכים כל 300-200 ק"מ, שציינו את המרחק מטהרן לירושלים. זה הפך לאובססיה".

"מאותו רגע הוזכר רק המונח המוסלמי בית אל־מוקדס. אם אתה מכיר בשם ירושלים, אתה בעצם מכיר בתביעתו של העם האחר, אתה מכיר את סיפורו. לכן עריצים ודיקטטורים עמלו לשנות שמות וזיכרונות היסטוריים. עד היום ישראל מכונה בתקשורת האירנית 'המשטר הכובש'. בדרכון האירני יש הוראה האוסרת לבקר בשטחים שנכבשו על-ידי הציונים".

כיצד אתה מסביר את האובססיה הזאת?

"צריך להסתכל על היסוד הבסיסי. המשטר באירן הוא משטר טוטליטרי, לא משטר עריצות רגיל כמו פינושה בצ'ילה או פידל בקובה. זה משטר טוטליטרי בדיוק כמו המשטר הסובייטי, ובדיוק כמו סטאלין, היטלר או מאו צה טונג. רכיב מרכזי במשטר טוטליטרי הוא האויב המדומה. זה באמת חשוב מי האויב, כי אם אתה לא יכול להבין את עצמך, אתה לא יכול להסביר לאנשים מה הייעוד ההיסטורי שלהם. אוטופיה טוטליטרית צריכה אויב מדומה. בלעדיכם, בלי מדינת ישראל, האוטופיה האירנית היא חסרת משמעות".

אתה אומר שהמשטר האירני שונה ממדינות רודניות אחרות?

"סדאם חוסיין היה דיקטטור רגיל, מאוד ברוטלי ואלים, אך ללא אידיאולוגיה לבד מרצונו לשלוט, הוא ומשפחתו. המשטר האירני אינו בנוי על השאיפה האישית של מישהו או של משפחה כלשהי. הוא בנוי על אידיאולוגיה. ספרו של חומייני, 'וַלַאיַתֶ פֶקִיה' (שלטון כוהן הדת), שפורסם עוד ב־1967, פותח בסוגיית ישראל והיהודים".

"כה מצער שאינטלקטואלים אירנים לא קראו את הספר במהלך המהפכה. רובם קראו אותו כמה שנים אחרי המהפכה, אם לא נעצרו קודם. בספר הוא כותב על כך שמראשית האיסלאם, השבט הזה, היהודים, עירער את שלטון האיסלאם, ועתה, בסיוע המדינות הקולוניאליסטיות, יש לו בסיס, שלטון, בלב המזרח התיכון, דבר שאינו מקובל כלל".

בעבור חומייני קיומה של מדינת ישראל היה מסוכן יותר מארה"ב?

"כן, כי ארה"ב רחוקה מכאן. ארה"ב היא השטן הגדול, באופן מוחלט, ואילו השטן הקטן הוא ישראל, שנמצאת בלב ליבו של האזור. אם אתה רוצה להביס את ארה"ב, אתה חייב להביס את ישראל".

ישראל משמשת סוג של מוצב.

"התיאוריה של חומייני היא שאם ישראל מחוסלת בלב האיסלאם, גם ארה"ב תחוסל בלב האיסלאם. זאת גם התיאוריה של חמאס ושל ארגונים נוספים. חמאס לא מייצג את שאיפותיו של העם הפלשתיני למדינה, אלא את השאיפה להביס את ישראל".

"התיאוריה נכשלה"

חומייני, לדברי אליאן, דבק בטקטיקה שלפיה מטרת האמריקנים והציונים להפריד בין המוסלמים, בין הסונים והשיעים. "חומייני טען שההבדלים ביניהם אינם חשובים. מה שחשוב יותר הוא אמונה משותפת באללה, במוחמד ובקוראן, ואילו השאר לא חשוב. כדי לכונן צדק, שהוא שאיפה דתית איסלאמית, אנו זקוקים לאחדות פוליטית בין האנשים".

"לדוגמה, חגיגת שבוע האחדות. לפי הסונים, מוחמד נולד ביום שני, לפי השיעים, ביום חמישי. חומייני החליט שאין עם זה בעיה. מיום שני עד יום חמישי נחגוג את הולדתו של הנביא, ואין לנו מלחמה זה עם זה. מאז ואילך הייתה מדיניות השלטון להגביר את האחדות ברמת האיסלאם הפוליטי. ואיך אפשר לאחד את העם? באמצעות האויב".

מהי הטענה התיאולוגית והאידיאולוגית העיקרית של האייתוללות באירן נגד ישראל?

"ראשית, קיים איסור להקים מדינה שאינה מוסלמית. לדעתם, קרקע זו היא ווקף (הקדש), אדמה איסלאמית, ולכן האיסור. הטיעון התיאולוגי הנוסף הוא שההלכה האיסלאמית מבחינה בין מוסלמים ושאינם מוסלמים - יהודים, נוצרים וזרתוסטרים מהתקופה המאוחרת - האנשים האלה הם ד'ימים, ואסור להם לשלוט במוסלמים. בישראל יש מוסלמים רבים. ויש טיעונים פוליטיים נוספים".

מה מתחולל באירופה כמקום הגירה למוסלמים?

"ברנרד לואיס כתב שזאת הייתה נקודת מפנה בשביל מוסלמים רבים, משום שבפעם הראשונה בהיסטוריה מוסלמים חיים כמיעוט. המוסלמים אינם רגילים להיות מיעוט. האפקט של סוגיה זו הוא כמו דינמיט על השריעה. לכן המוסלמים הקיצונים לימדו את הצעירים לתבוע זכויות על-פי השריעה ולהקים גטאות למוסלמים".

"לדעתי, טוב בשבילם ללמוד להיות מיעוט. אבל הם יצטרכו לקבל את העובדה שהכופרים מחליטים בשבילם על בריאותם, על ענייני תחבורה ועל ביטחונם - בין שמדובר במשטרה ובין שבצבא. העניין הוא שאם אתה מקבל את השלטון הכופר, יצאת מפסיד בעיני האיסלאם, וזו בעיה ענקית מבחינתו".

מה שרואים באירופה הוא שהם אינם מקבלים את זה.

"אכן. באירופה יש בעיה עצומה, בעיקר באנגליה, בגלל תפיסת הרב־תרבותיות, שהיא אידיאולוגית במהותה. זה רעיון שמאלי, פוסט מודרניסטי, שעבר זמנו. מקורו באליטות הישנות של אירופה, שאינן מאמינות בשום דבר. הן חושבות שכולם טובים, ואם סרו מן הדרך אולי הם פשוט צריכים כסף או זקוקים לחופשה".

"לאנשים האלה קשה לקבל את העובדה שהתיאוריה והאידיאולוגיה שלהם נכשלו. התפיסות הללו הן מקור לטרגדיה עצומה בשביל החברה והממשלות, שאינן יודעות כיצד להתמודד עם הסוגיה; אבל בעיקר בשביל המהגרים, משום שלתפיסתי ולתפיסת רבים אחרים, אם אתה חי באירופה ורוצה להישאר בה, אתה נדרש להשתלב באמצעות ידיעת השפה, למידת מקצוע, קבלת שלטון החוק, הכרה בדמוקרטיה, כיבוד זכויות של הומוסקסואלים וזכויות של נשים. התביעות האלה לא הופנו כלפי המהגרים במשך שנים".

"רציתי להכות שורשים"

מהו סדר היום של אנשי האליטה הישנה כפי שראית אותו?

"אין להם אג'נדה, הם דקדנטיים לחלוטין, ניהיליסטים. לאחר מלחמת העולם השנייה הם חיו חיים טובים וחשבו להביא עובדים לאירופה. עכשיו האליטות הישנות שונאות את אירופה, לשיטתם היא מקור של אי צדק, של קולוניאליזם, בדיוק כמו שחשב אדוארד סעיד".

"למעשה הם הזיקו למהגרים, משום שיכלו לעודד אותם ללמוד את השפה ולדרבן אותם להשתלב ולהתקדם כדי שיבוא יום ויוכלו להיות ראשי ערים, משוררים, סופרים. במקום זאת, הם עודדו אותם לדבוק בשפת האם שלהם, משום שהיא טובה יותר מהשפה האירופית".

האם לא הייתה מטרה לגישה הזאת, שלום עולמי למשל?

"לא, הם רק רצו לכפר על האשמה, האשמה ההיסטורית של אירופה, היבשת הרצחנית, והם פועלים מתוך סוג של אתיאיזם כלפי הנצרות שכיניתי ניהיליסטי. מבחינתם, אני ושכמותי היינו עושי צרות ואנשים בעייתיים".

משום שרצית להשתלב?

"כן. הגעתי להולנד ב־1989. זה היה באמת מוזר לאליטה שאנשים כמוני רוצים להכות שורשים, ללמוד את השפה על בורייה או לאמץ היבטים תרבותיים בסיסיים של החברה. אם הגנתי על היבט רציונלי כלשהו בתרבות ההולנדית כנגד התרבות האירנית, זה לא היה מקובל עליהם. לדעתם, התעסקתי בהעלבת אחרים".

באירן רדפו אותך על היותך שונה ואז אתה מוצא את עצמך שוב נרדף, הפעם באירופה, רדיפה אינטלקטואלית, משום שרצית להידמות להם.

"כן. עיקר התהליך היה כמיהתי לחופש. חופש הביטוי, חופש המחשבה, צדק לכולם ולא שלטון דתי, בייחוד לא איסלאמי. כשהגעתי להולנד שמחתי בחלקי. גיליתי את הטוב בשיטת המשטר בהולנד ושמחתי ללמוד על אודותיה. הייתי צעיר נלהב, ורציתי לשתף את כולם בדרך החיים הבעייתית באירן, בערב הסעודית או בפקיסטן, במה שחייבים לשנות שם".

"הבעיה היא שהאליטה המערבית אינה באמת מכירה את החיים שם, ולכן כעסה מאוד על הדיון: 'זה לא בסדר, זו תחילתה של התנהגות גזענית, מפלה, מתריסה נגד האנשים'. הייתי מבולבל. מה הבעיה? הרי דיברתי על החוקה של הולנד, על עמנואל קנט, על הזכות למתוח ביקורת על הדת".

"למשל, רואיינתי בתוכנית טלוויזיה, ואמרתי שהנצרות והיהדות היו כבר על שולחן הניתוחים של התבונה והרציונליזם. הן הועלו לדיון משפטי ביקורתי על-ידי גדולי הפילוסופים. הגיע הזמן שגם האיסלאם יונח על שולחן הניתוחים וייבחן בדרך רציונלית ופילוסופית. אני לא רוצה לחסל את האיסלאם. אני אינטלקטואל ששואל שאלות, בדיוק כשם שניטשה שאל על הנצרות ושפינוזה על היהדות".

ואף אחד לא דרש זאת קודם?

"בתוך החברה המוסלמית ביקורת על האיסלאם הופיעה רק אחרי אירועי 11 בספטמבר. אני יכול לחשוב רק על ארבעה אנשים 'מבפנים': סלמאן רושדי, איאן הירסי עלי (חברת הפרלמנט ההולנדי ממוצא סומלי), אבן וואראק בניו-יורק ואני".

מה הייתה תגובת האליטה הישנה לאירועי 11 בספטמבר?

"הם היו המומים כי הפיגוע התרחש בניו-יורק, שמבחינתם פגיעה בה כמוה כפגיעה באירופה, באמסטרדם, בלונדון. הם הבינו שהם יכולים להיות הקורבן ושהאויב אינו שואל לשמך".

משהו השתנה באופן החשיבה שלהם?

"לא ממש, הם מפחדים, ורוצים עוד מחסומים, יותר שליטה. שינוי אמיתי של האידיאולוגיה מאוחר מדי בעבורם. הם לא רוצים להתווכח עם האיסלאם, אלא רק לקיים פעילות מודיעינית נגד האיסלאם הרדיקלי. הם לא רוצים דיון בהבדלים תרבותיים או כאלו שעוסקים ברציונליות - סוגיה מסוכנת מבחינתם. הם חוששים רק לחייהם שלהם, אך לא לשלומה של התרבות המערבית. ואני דואג מאוד לשלומה של התרבות המערבית".

מזכיר את "הזר" של אלבר קאמי. אתה הזר שבא מבחוץ לומר להם שהם מטורפים".

"זה המצב כיום. אני יודע מה המשמעות של חוסר חופש ושל עריצות של משטר המבוסס על האיסלאם. אני יודע כמה חשוב לפתח את התרבות. בימים שעשיתי בישראל חשבתי שזה מה שאנחנו צריכים במזרח התיכון כולו. בישראל הדתי והחילוני יכולים למצוא דרכים להבטיח חירות לכל. אבל האליטה הישנה במערב אינה מבינה שישראל היא דוגמה למה שטוב באירופה: שלטון החוק, דמוקרטיה, חופש ביטוי וכו'. זאת אליטה דקדנטית ששכחה מהי עריצות".

אוסוולד שפנגלר בספרו "שקיעת המערב" טען בשנות ה־20 של המאה הקודמת, שהציוויליזציה המערבית איבדה את האינסטינקטים לחיות. זה מה שקרה לאליטה הישנה?

"זה מצב העניינים באירופה כיום. זה גם המניע העיקרי להתפתחות אליטה חדשה".

"לא המספר הוא הבעיה"

לאליאן יש ידע רב ומשנה סדורה לגבי האליטה החדשה, שאינה רק אירופית במקורה. "יש באליטה הזו מהגרים, למשל אחמד אבו טאלב, ראש עיריית רוטרדם - העיר השנייה בגודלה בהולנד - שהגיע ממרוקו, שבה חי עד גיל 14", הוא מגלה, "אבו טאלב הוא דמוקרט, איש שמאל, אבל שונה לחלוטין מהאליטה הישנה. הוא רוצה אינטגרציה של המהגרים, רוצה שלטון חוק, מתנגד לאלימות נגד נשים או הומוסקסואלים ומבקש להפגין סובלנות לכולם, למעט המוסלמים הקיצונים. הוא מאמין באיסלאם, אך לא באיסלאם הפוליטי".

"ישנה גם איאן הירסי עלי. אנחנו בעלי ברית מול מוסלמים קיצונים ומול האליטות הישנות בהולנד. היום יותר קל לדון בנושאים שנויים במחלוקת מאשר לפני עשור. זה כבר לא נחשב חריג לדון באיסלאם. התהליך מקיף את אירופה כולה. גם בצרפת קמה אליטה בעלת חשיבה חדשה, שאינה מקבלת יותר את אדוארד סעיד או את ז'אן פול סארטר. זה משתנה לאיטו".

בינתיים אירופה הופכת יותר ויותר מוסלמית.

"המספרים הלא רשמיים מגיעים ל־50 מיליון מוסלמים באירופה. לא המספר הוא הבעיה, אלא הפונדמנטליזם. כמה מוסלמים קיצונים יש באירופה? כמה מוסלמים באירופה מוכנים להשתלב? זהו מאבק אמיתי כיום. לא מזמן יצא ספר של צרפתי־אלג'יראי, אחי המחבל שרצח את היהודים בטולוז.

"הוא כותב שאחיו הרוצח הפנים את האנטישמיות בבית. רק אז חיפש אידיאולוגיה ומצא את ארגוני הטרור. קל לתלות את האשמה באל־קאעידה, אבל הבעיה הבסיסית היא שנאה אנטי יהודית ושנאה כלפי המערב בתוך החינוך המשפחתי".

בתרבות האיסלאמית הכללית?

"באיסלאם, כמו בנצרות, יש מרכיב אנטישמי חזק מאוד. באומרי 'אנטישמי', אני מתכוון לאנטי יהודי. אתה מוצא את זה אצל מוחמד בעיר מדינה - מנהיג פוליטי, מצביא, שופט, שפיתח מרכיב אנטי יהודי חזק. הוא הרג יהודים. ביקורת המרכיב האנטי יהודי באיסלאם אינה ביקורת על האיסלאם בכללותו. זו אינה המטרה. הנקודה היא שצריך להכיר בכך ולבקר, ואז למצוא דרך לשינוי, לרפורמה בדת, בדיוק כמו שנעשה בנצרות".

האיסלאם שרוי בקיבעון?

"כן. כיום התנועה הבסיסית של האיסלאם מתקיימת כמעט רק סביב ההיבט הפוליטי שלו. העוני האינטלקטואלי של האיסלאם מסוכן קודם כל לאיסלאם. ראה את אירן. יש התחלה של תהליך גם בעולם האיסלאמי. בסעודיה, למשל, מתקיים דיון היסטורי על זכויות נשים".

אבל אם שורש היחס העוין כלפי היהודים והמערב נמצא בקוראן ובחדית', אז אולי השינוי נועד לכישלון?

"זה לא כך, משום שרוב המוסלמים שלפני המהפכה האירנית לא ידעו הרבה על ג'יהאד, על יהודים וכדומה. נקודת המבט שלהם על האיסלאם הייתה פשוטה. חומייני אמר לאחר המהפכה: 'יש לנו חובה לאסלם מחדש את העם'. רוב המוסלמים מוצאים קשר מעשי עם האיסלאם בלי להתעסק בסתירות ובקשיים. אני קורא לזה "דרך קתולית" באיסלאם. זה אפשרי בעבור רוב המוסלמים. ראה מדינות כגון אינדונזיה".

"אם אתה מתייחס ברצינות להיבטים הפוליטיים והמשפטיים של האיסלאם, אתה צריך להיות מחבל או ג'יהאדיסט, אבל אתה לא חייב להתייחס לזה ברצינות. יש לחץ של מוסלמים קיצונים על המוסלמים הנורמטיביים. גם אם אין לנו איסלאם מתון, יש מוסלמים מתונים. ברק אובמה אמר שהבעיה אינה האיסלאם אלא מוסלמים קיצונים, אולם ההפך הוא הנכון: הבעיה אינה המוסלמים, אלא רכיבים באיסלאם. אני מאמין שרוב המוסלמים, בדיוק כמו בדתות אחרות, ימצאו דרך ליישב את אמונתם בדרך פרגמטית".

פורסם במקור: ישראל היום (ו', 28.12.12)
תאריך:  28/12/2012   |   עודכן:  28/12/2012
דרור אידר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
 בשאר אסד 
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
"אני דואג מאוד לשלום התרבות המערבית"
תגובות  [ 4 ] מוצגות   [ 4 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
למה הוא דואג?
28/12/12 15:05
2
קורןנאוה טבריה
29/12/12 13:08
3
יוסי אבידור
29/12/12 13:15
4
קורןנאוה טבריה
29/12/12 13:29
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  העולם הערבי
אין ספק שאומה מחולקת נופלת ואומה מאוחדת עומדת חזקה ומנצחת.
27/12/2012  |  נורית גרינגר  |   מאמרים
עיתון ערבי היוצא לאור בטורונטו מביע הזדהות עם חמאס והארגונים הפלשתיניים שהשתתפו בעימות האחרון עם ישראל, במהלכו שוגרו מרצועת עזה אלפי טילים ופצצות מרגמה.
22/12/2012  |  יהונתן דחוח-הלוי   |   חדשות
בימים אלה מלאו שנתיים לטלטלה העזה שהטיחה את שליטי ערב על קרקע המציאות הקשה שלהיווצרותה הם תרמו לא מעט. עשרות שנים של שלטון דיקטטורי, הזנחה פושעת, שחיתות שלטונית, קירוב קרובים ומינוי מקורבים הפכו את העולם הערבי לחבית של חומר נפץ רב עוצמה. התקשורת הערבית בלוויין, ובמיוחד "אלג'זירה" - ערוץ הג'יהאד התקשורתי של "האחים המוסלמים" - הפיץ אדי דלק באוקטן גבוה סביב החבית בצורת תעמולה חסרת מעצורים נגד הדיקטטורים הערבים - "שליטי ה-99 אחוזים מתחת לאפס", כלשונו - ובראשם חוסני מובארק, בשאר אסד, מועמר קדאפי וסדאם חוסיין. ערוץ זה היה הפירומן שנשא את לפיד הבעירה מזירה לזירה, מתוניסיה למצרים, מלוב לתימן, מבחריין לסוריה, כאשר דובריו שאלו על-רקע ההפגנות ההמוניות: "מי הבא בתור?" ההמונים המכורים לערוץ זה מאז שלהי 1996, עשו את אשר ציפו מהם אנשי הערוץ, ובראשם אמיר קטר שייח' חמד בן ח'ליפה אלת'אני, האיש שבנה עוצמה אדירה באמצעות ערוץ תקשורת חסר מעצורים השולט בהמוני רעבים, מוזנחים, מדוכאים וחלכאים.
21/12/2012  |  מרדכי קידר  |   כתבות
מכה משפטית קשה למשטר הסורי בארצות הברית. בית המשפט המחוזי בוושינגטון קבע כי ממשלת סוריה הייתה אחראית למתן תמיכה, חומרים ומשאבים לארגון ה-PKK הכורדי, ארגונה של מפלגת הפועלים הכורדית שהוגדר בארצות הברית כארגון טרור. בשל כך יחויב המשטר הסורי לשלם סכום אסטרונומי של 338 מיליון דולר לבני משפחות אמריקנים שנחטפו על-ידי הארגון הכורדי.
18/12/2012  |  איציק וולף  |   חדשות
ניתוח התהליכים הפנימיים אשר מתרחשים בירדן על בסיס השיח ברשתות החברתיות מוגבל, בשל פיקוח של המשטר (בספטמבר 2012 אף הועבר "חוק הצנזורה" על מאמרי דעה באינטרנט וברשתות החברתיות) ומהסיבה שקשה לאתר ניתוח עומק על-ידי מובילי דעת קהל בירדן. בהשפעת תהליכי השינוי בעולם הערבי, עולים ברשתות בירדן הדרישות לרפורמות ולסדר חדש. ניכרת השתתפות של צעירים בירדן, עבר ירדנים ופלשתינים, המבינים את עוצמת המדיה החדשה. ניתן למצוא ברשתות החברתיות גם גורמים מהמגזר הפוליטי-מדיני וגם אנשי עסקים, אך שיעור השתתפותם אינו דומה לשאר מדינות ערב. השיח התגבר באופן משמעותי לאחר אירועי ההפגנות האחרונים, בדגש על הפגנות נובמבר 2012, שפרצו בעקבות עליית מחירי הדלקים בירדן.
רשימות נוספות   /   העולם הערבי  /  מי ומי  
חאלד משעל הגיע לרצועת עזה  /  איציק וולף
מורסי מזרז כינון חוקה חדשה  /  עופר וולפסון
ארדואן מתכנן לבקר בעזה  /  עופר וולפסון
חוקה ומבולָקָה - מוקשי החוקה המצרית  /  מרדכי קידר
ה"אביב השבטי"  /  רואי בר שדה
מצרים בין המְצָרים  /  מרדכי קידר
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
איתמר לוין
איתמר לוין
ע"פ 336/61, אדולף אייכמן נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים יצחק אולשן, שמעון אגרנט, משה זילברג, יואל זוסמן ואלפרד ויתקון. 29 במאי 1962
דן מרגלית
דן מרגלית
פעמיים הודעת בשבת - וכפחדן עלוב בשם "גורם מדיני בכיר" במקום להתייצב מול המצלמות - כי צה"ל יתקוף את רפיח גם אם תהיה עסקה    כמובן, כדי שלא תהיה
אלי אלון
אלי אלון
ב-7-8 באפריל 1980 בחג שביעי של פסח בוצע בקיבוץ משגב עם פיגוע מיקוח, שמטרתו הייתה שחרור מחבלים הכלואים בישראל    בפיגוע נרצחו 3 ישראלים ובהם חייל צה"ל ו-5 מחבלים חוסלו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il