|   15:07:40
  אורן פרסיקו  
מבקר עיתונות העין השביעית
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
ברלין בלוז - המלצה לבינג'
כתיבת המומחים
עו"ד גיל קראוס דורג ב-DUNS100 כאחד המשרדים הבולטים בביטוח לאומי

אין צורך בתואר בסטטיסטיקה

שופטת המחוזי בביקורת חריפה על חוות דעת של איתמר מרכוס ממכון מבט לתקשורת פלשתינית: חלקית, מוטה ואינה ראויה לתואר "חוות דעת". קובעת: לא הוכחה הסתה מכוונת ברשות הפלשתינית
09/09/2013  |   אורן פרסיקו   |   כתבות   |   העין השביעית   |   תגובות
הסתה פלשתינית [צילום: מבט לתקשורת הפלשתינית]

רשות הפלשתינית וראשיה השמיעו דברי הסתה נגד יהודים ונגד ישראל, אולם אינם אחראיים לפיגוע שבו נרצח ישראלי. כך קבעה לפני כשבועיים השופטת דליה גנות מבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו. בפסק הדין מתחה השופטת ביקורת חריפה על חוות דעתו של איתמר מרכוס, מקים המכון מבט לתקשורת פלשתינית, שנועדה לתמוך בעמדת התובעים.

לפני כעשור הגישו בני משפחתו של נרצח בפיגוע ירי, שזהותו נשמרה חסויה במסגרת ההליך המשפטי, תביעת נזיקין נגד מבצעי הרצח וכן נגד בכירים ברשות הפלשתינית (כולל יאסר ערפאת) והרשות עצמה. בין היתר טענו, באמצעות עו"ד שושנה גלס, לאחריות עקיפה של הבכירים והרשות בשל מדיניות של הסתה נגד יהודים ומדינת ישראל. הנתבעים, שיוצגו על-ידי עו"ד יוסף ארנון, הכחישו את אחריותם.

בפסק הדין קובעת השופטת גנות כי הוכח, "ללא כל ספק, קיומה של הסתה כנגד ישראל וכנגד יהודים בתקשורת הפלשתינית". יחד עם זאת מודגש כי "התובעים טוענים כי מדובר במדיניות הסתה מכוונת של הרשות הפלשתינית, ואילו הנתבעים מכחישים זאת". השופטת הכריעה בסופו של דבר כי לא הוכחה מדיניות הסתה מכוונת.
מטעם התביעה הובאה חוות דעתו של מרכוס, שמכון המחקר שלו עוקב אחר פרסומים בכלי תקשורת שברשות הפלשתינית. מסקנתו של מרכוס הייתה כי אכן יש מדיניות ברורה של הסתה נגד ישראל והיהודים. השופטת גנות קראה את ציטוטי המאמרים שהביא מרכוס וצפתה בקטעי הווידיאו שהקליט, אולם פסקה כי "אין הם תומכים במסקנת המומחה".

לפי השופטת, מרכוס הביא ציטוטים מהעיתונים "אל-חיאת אל-ג'דידה", "אל-איאם" ו"אל-קודס", וכן מתחנת הרדיו קול-פלשתין, אך "נמנע מלציין בחוות דעתו את קיומם של כלי תקשורת נוספים: עיתונים ורשתות טלוויזיה, הנפוצים מאוד בשטחי הרשות הפלשתינית". השופטת מדגישה כי "לא היה בפיו הסבר מדוע נהג כך, דבר הפוגם באמינותה ובמקצועיותה של חוות דעתו". בהמשך מציינת השופטת גנות כי "המומחה מרכוס נשאל לגבי העיתון 'אל-פאג'ר' וענה כי 'אני לא מומחה לאל-פאג'ר' (...) והנני תוהה, איזו מומחיות נדרשת לצורך קריאת המאמרים והבנתם?".

עוד מציינת השופטת כי על-אף שהעיתון "אל-קודס" הוא בעל התפוצה הגדולה ביותר בקרב תושבי הרשות ואילו "אל-חיאת" הינו בעל התפוצה הנמוכה ביותר, מרבית הציטוטים המופיעים בחוות דעתו של מרכוס לקוחים מ"אל-חיאת". "המומחה נשאל מדוע נהג כך, וענה, כי עשה כן משום ש'אל-חיאת אל-ג'דידה' זה בבעלות של הרשות. לי כחוקר לא משנה אפילו אם אף אחד לא קורא את זה, אני יודע מהן העמדות של הרשות בגלל שזה למעשה השופר שלו, ולכן לא אכפת לי שרק 8,000 ביום קוראים אותו, אלא המסרים שהוא רוצה להעביר לעמו".

לדברי השופטת גנות, "תשובה זו הינה בעייתית משהו, שכן אם מטרת חוות הדעת הינה להוכיח קיומה של מדיניות הסתה, המיועדת להמונים, הרי שהדעת נותנת שמדיניות זו תבוא לידי ביטוי בעיתונים הגדולים והפופולריים יותר, אשר ברור שהתפוצה שלהם גבוהה בקרב תושבי הרשות הפלשתינית. משכך, אם המסרים הנטענים מגיעים רק לידיעתם של קומץ תושבים הקוראים דווקא את 'אל-קודס' (צ"ל כנראה 'אל-חיאת'), היכן כאן המדיניות של ההסתה? לא זו אף זו, במהלך חקירתו הסכים המומחה מרכוס כי וופא היא סוכנות הידיעות הרשמית הקשורה לאש"ף (...) ולמרות זאת לא מצא המומחה לנכון לשלב בחוות דעתו ולו ציטוט אחד מוופא, כאשר הדעת נותנת שאם אכן קיימת מדיניות של הסתה, היא תבוא לידי ביטוי ביתר שאת ובאופן ברור בכלי תקשורתי רשמי של אש"ף".

בפסק הדין נכתב עוד כי מרכוס נשאל בחקירתו מדוע לא הביא ציטוטים מרשתות הטלוויזיה אל-ג'זירה ואל-ערבייה, הפופולריות מאוד בקרב תושבי הרשות הפלשתינית. "באשר לרשת הטלוויזיה אל-ערבייה", כותבת השופטת בפסק הדין, "טען ש'אנו לא צופים באל-ערבייה', ולגבי רשת הטלוויזיה אל-ג'זירה ענה כי הוא ואנשיו מאזינים לה 'לעתים רחוקות מאוד', ופעם נוספת, אין מנוס מהמסקנה, כי חוות דעתו של המומחה מרכוס איננה מאוזנת ולמעשה היא מוטה, במיוחד כשהוברר שנעשה בה שימוש בציטוטים מעיתונים לא משמעותיים מחד-גיסא, והוכחה התעלמות מקיומם של עיתונים אחרים ורשתות טלוויזיה פופולריות מאוד בקרב תושבי הרשות הפלשתינית, מאידך-גיסא.

"ודוק: עסקינן בניסיון להוכיח מדיניות של הסתה. הדעת נותנת כי אם מדובר במדיניות, תנצל הנהגת הרשות הפלשתינית את כלי התקשורת - עיתונים ורשתות טלוויזיה - הגדולים והפופולריים יותר לצורך העברת מסריה, שכן אז ברור שמסריה יגיעו לידיעת קהל גדול ורב יותר, ועל כן המסקנה היא כי התובעים לא הוכיחו קיומה של מדיניות הסתה, אם כי, כפי שציינתי, הם הוכיחו ללא כל ספק קיומה של הסתה בכלי התקשורת הפלשתינים, הסתה אשר לעתים, כפי שעולה מהקלטות שהוצגו בפני, אינה אלא דברי בלע מעוררי קבס".

בהמשך פסק הדין מדגישה השופטת גנות כי עדותו של מרכוס התבססה על בדיקת כלי התקשורת מ-1995 ועד 2010. מרכוס, כך נכתב, הסכים כי בתקופה זו פורסמו בתקשורת הפלשתינית עשרות אלפי מאמרים, אולם חוות דעתו מתבססת על 76 מאמרים בלבד. לפי פסק הדין, מרכוס נשאל, "האם הוא סבור שאותם 76 מאמרים שצוטטו מהווים מדגם מייצג, שיש בו כדי להוכיח את התכנים שהופיעו בתקשורת הפלשתינית במהלך אותן 15 שנים, ובעיקר את מדיניות ההסתה הנטענת, ותשובתו המפתיעה של המומחה מרכוס הייתה 'בהחלט'".

"לא נותר לי אלא לתהות", כותבת השופטת גנות, "האם ציטוט 76 מאמרים על פני תקופה של 15 שנים עשוי להיות מדגם מייצג של הלך הרוח בתקשורת הפלשתינית בתקופה הנדונה, והאם יש בו כדי להוכיח קיומה של מדיניות הסתה? התשובה היא - לא ולא, ותשובה זו אף מתחזקת נוכח הקביעה כי לא כל המאמרים שצוטטו מהווים הסתה, כי אם הבעת דעות של הדוברים באשר לאופן המשך ההתנהלות המדינית מול ישראל".

השופטת גנות מוסיפה כי "הבאת מקבץ הציטוטים בחוות דעתו של המומחה מרכוס, במיוחד כאשר חלקם קשים לקריאה ולצפייה, יוצרת רושם דרמטי מאוד ומפתה משהו להגיע למסקנה בדבר קיומה של מדיניות הסתה, אלא, כפי שציינתי, רושם זה עולה למקרא ולצפייה רציפה של 76 מאמרים ומספר קלטות, אשר חלקן ארסיות ומהוות הסתה ברורה, וחלקן אינו אלא הבעת דעות פוליטיות שלא ניתן להגדירן כהסתה בשום פנים ואופן, והחשוב מכל - מדובר בקומץ בלתי מייצג של 76 מאמרים מתוך עשרות אלפי מאמרים שפורסמו בתקופה נשוא חוות הדעת, ואין צורך בתואר בסטטיסטיקה על-מנת להגיע למסקנה כי 76 מאמרים מתוך עשרות אלפים אינם יכולים להעיד על קיומה של מדיניות הסתה.

"(...) העובדה כי המומחה צירף רק 76 מאמרים, אשר, כפי שציינתי, לא כולם מהווים הסתה, מעוררת תחושת אי-נוחות ומביאה למסקנה שחוות הדעת איננה חוות דעת סטטיסטית, אלא איסוף אינפורמציה חלקי ביותר בנושא ספציפי והסקת מסקנות אישיות של המומחה, שאין להן תימוכין בחוות הדעת עצמה. ודוק: אין כל ספק בדבר קיומה הברור של הסתה כלפי ישראל וכלפי היהודים בתקשורת הפלשתינית, אולם לא הוכחה מדיניות של הסתה ברמת ההסתברות המשפטית הנדרשת".

לפי השופטת גנות, "חוות דעתו של המומחה מרכוס איננה עונה להגדרת 'חוות דעת'. המומחה מרכוס ציין בפתיח לחוות דעתו וכן בחקירתו בבית המשפט (...) כי עסק, למעשה, באיסוף חומרים אשר יתמכו בטענות התובעים בהתייחס לקיומה של מדיניות הסתה בתקשורת הפלשתינית, לרבות הסקת מסקנות בדבר קיומו הלכאורי של קשר סיבתי בין מדיניות ההסתה האמורה לבין הרצח של המנוח. איסוף חומרים זה וציטוטם אינו מהווה חוות דעת של מומחה, מה עוד שלא צורף תיעוד תקשורתי כלשהו התומך בטענה בדבר קיומו הלכאורי של קשר סיבתי בין ההסתה ובין הרצח, וכאשר למומחה מרכוס אין הידע והכלים הנדרשים לקביעת קשר סיבתי כזה.

"'חוות דעתו' של המומחה מרכוס מוטה מאוד וחסרה מאוד. אין בה התייחסות לכל אמצעי התקשורת הקיימים ברשות הפלשתינית, אלא לחלקם בלבד, ודווקא לחלקם הפחות משמעותי מבחינת אחוזי צריכתו - העיתון 'אל-חיאת אל-ג'דידה; היא מתעלמת לחלוטין מכתבות אשר אינן תומכות במסקנה הרצויה, כגון מאמרים הדוגלים בהידברות ובשלום; היא כוללת ציטוטי מאמרים שאין בהם הסתה, אלא השמעת דעות; היא מתעלמת מציטוט העיתונות הישראלית בכלי התקשורת הפלשתינים; והעיקר והחשוב מכל - היא מסתמכת על קומץ פרסומים בן 76 מאמרים, אשר לא כולם כוללים הסתה, וזאת מתוך עשרות אלפי פרסומים ומאמרים שפורסמו בתקשורת הפלשתינית במהלך 15 השנים שנבדקו, ולעניות דעתי לא ייתכן לבסס טענה בדבר קיומה של מדיניות הסתה על קומץ מאמרים זה, מה עוד שהמסקנה המתבקשת מההסתמכות על 76 מאמרים בלבד היא שעשרות אלפי המאמרים הנוספים שפורסמו בתקופה שנבדקה לא עסקו בהסתה".

בשל כך, ובשל סיבות אחרות, דחתה השופטת את טענות התובעים. "לא קל לי הדבר", ציינה. "סבלם הרב נגע ללבי, אסונם - קשה ונורא הוא. גרסתם באשר לזהות מרצחי פלוני ז"ל איננה מופרכת, אולם הם לא עמדו בנטלים המשפטיים המוטלים עליהם, ולא יצאו כדי חובת הוכחת טיעוניהם".

תאריך:  09/09/2013   |   עודכן:  09/09/2013
אורן פרסיקו
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אין צורך בתואר בסטטיסטיקה
תגובות  [ 6 ] מוצגות   [ 6 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
1א לנצח
10/09/13 00:26
2
סטטיסטיקאי
10/09/13 02:21
3
שאול א.
10/09/13 19:10
4
יהודי שרוצה לחיות
10/09/13 19:11
5
כבש44
10/09/13 19:14
6
אברהם מערב השומרו
11/09/13 07:20
פורום: העין השביעית כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ביום שישי ה-2 באוגוסט 2013, פרסמה מחלקת המדינה של ארצות הברית אזהרת מטיילים שלאחריה נסגרו, בצעד תקדימי, למעלה מעשרים שגרירויות. כצפוי, בעקבות ההתרעה האמריקנית הורו מדינות מערביות נוספות כמו בריטניה, צרפת וגרמניה, לסגור מתקני שגרירויות שונים. כמה ימים לאחר אזהרת המסע וסגירת השגרירויות, פורסם כי הסיבה להתרעה נבעה מניטור שיחה מרובת משתתפים שכללה נבחרת של מנהיגי ארגוני טרור, ובראשם מנהיג אל-קאעדה המרכזי, איימן אל-זוואהירי, עם מנהיגי ארגונים השותפים לו. בהדרגה נמסר מפי גורמי מודיעין אנונימיים, כי המידע המדובר נתפש ברשותו של בלדר אל-קאעדה, שהחזיק הקלטות מהשיחה המדוברת. חלק מהשיחות נמשכו כמה דקות ונועדו להעברה ברשת, והקלטה נוספת באורך שבע שעות של השיח בכללותו. באמצעות המעקב אחר הבלדר הצליחה ארצות הברית לגלות את השיח שככל הנראה התנהל במרחב קיברנטי המכונה לפרקים "הרשת העמוקה", "הרשת השחורה" או דארקנט.
09/09/2013  |  יותם רוזנר  |   כתבות
השבוע אנו נמצאים באחד השבועות היותר קשים מבחינה רגשית של השנה כיוון שאנחנו נמצאים בתקופת שיא הימים הנוראים שהוא יום הכיפורים.
09/09/2013  |  צילה שיר-אל  |   כתבות
המכון למדיניות נגד טרור (ICT) במרכז הבינתחומי הרצליה מציג את הדוח הראשון מטעמו במסגרת פרויקט המחקר המיועד להעריך את האיום של זליגת כלי הנשק הכימיים הנמצאים ברשות סוריה אל ארגוני טרור מקומיים, אזוריים ומעבר להם. הדוח כולל מידע על מצבם של כלי הנשק הכימיים בסוריה והשימוש בהם נכון לאמצע יוני 2013.
נדמה שספר השירים הזה הוא אודָה ארוכה לכביש שֵש. רוצה לומר, לְמה שהוא מעורר. אודָה שמתחילה בשיר שמספרו א' ומסתיימת בשיר שמספרו קכג', מה שמזכיר ספר אחר, ידוע ועתיק הרבה יותר.
09/09/2013  |  יוסף כהן אלרן  |   כתבות
קיימות מחלוקות רבות בקשר למנגנון פעולתו של המתילפנידאט (ריטלין) - המהווה מעל 90% מהמרשמים בארה"ב כיום, מאחר שיש המייחסים לו את יכולת הפעולה כשל מובילי הדופמין, אפקט דומה שיוצר הקוקאין, בזמן שאחרים חושבים שפעולתו מבוצעת על הסרוטונין (בעל תפקוד ראשי במצב של שינויי מצב רוח).
09/09/2013  |  ד"ר דניאל שוהם  |   כתבות
ידיעות איחוד  /  אורן פרסיקו
מקבלי ההחלטות  /  אורן פרסיקו
תכתיב לוד  /  אורן פרסיקו
בלי חיבוקים  /  רפי מן
מטרת-העל  /  אורן פרסיקו
חזון אחרית הימים  /  אורן פרסיקו
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
אלי אלון
אלי אלון
ב-7-8 באפריל 1980 בחג שביעי של פסח בוצע בקיבוץ משגב עם פיגוע מיקוח, שמטרתו הייתה שחרור מחבלים הכלואים בישראל    בפיגוע נרצחו 3 ישראלים ובהם חייל צה"ל ו-5 מחבלים חוסלו
צבי גיל
צבי גיל
"לקחי השואה חייבים להיות לקוד תרבותי של חינוך לערכים הומניים, לדמוקרטיה, לזכויות אדם, לסובלנות וסבלנות, ונגד גזענות ואידיאולוגיות טוטליטריות" - מתוך מנשר ניצולי השואה
איתמר לוין
איתמר לוין
ע"פ 336/61, אדולף אייכמן נגד היועץ המשפטי לממשלה. השופטים יצחק אולשן, שמעון אגרנט, משה זילברג, יואל זוסמן ואלפרד ויתקון. 29 במאי 1962
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il