|   15:07:40
  נמרוד לירם  
פובליציסט מראה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
עו"ד גיל קראוס דורג ב-DUNS100 כאחד המשרדים הבולטים בביטוח לאומי
קבוצת ירדן
כל מה שרצית לדעת על שירותי אינסטלציה

השלום עם מצרים - השאלות שלא שואלים

האם הסכמי קמפ-דיוויד אכן מבטיחים לנו הגנה טובה יותר מאשר הטריטוריה של חצי האי סיני? מדאיג לדעת כמה מעט ניתנה הדעת על כך לפני חתימת ההסכמים או לאחריה
08/11/2008  |   נמרוד לירם   |   מאמרים   |   ישראלי-ערבי   |   תגובות
הסכמים גרועים כנר לרגלינו. השלום עם מצרים [צילום: לע"מ]

הנשיא האמריקני ג'ימי קרטר, הוגה השלום עם מצרים, לא נותן לנו היום כל זכות על ותרנותנו המפליגה דאז. נהפוך הוא - הוא עויין לנו באופן אישי ואקטיבי. אך אנו רצים כמוכי אמוק להסכמים הרי-ויתור נוספים, כשהסכמים גרועים שעליהם חתמנו בעבר הם נר לרגלינו

בתחילת שנות ה-80, לאחר חתימת הסכמי קמפ-דיוויד, השתתפה אוגדת המילואים שבה שירתתי בפינוי מִתקן צבאי בעומק סיני ובמסירתו לצבא המצרי. היינו כעשרים קצינים ונגדים. החוויה הסתיימה בטקס ובארוחה חגיגית שלוּותה בחיוכים, לחיצת ידיים לבבית עם קצינים מצרים וגילויי אחווה. לאחר מכן שמנו פעמינו ארצה באוטובוס, בואכה אל-עריש. אלא שהמסע בקטע הדרך שהיה בשליטה מצרית, במקום שיימשך כשעה, ארך כמעט שש שעות. "התבשלנו" באוטובוס שחצה עשרות מחסומים חמושים של המצרים. אלה עיכבו אותנו לאורך כל הנתיב, כשהם מכוונים אל רכב ההסעה שלנו חצובות מקלעים - הרגשה בלתי נעימה, במיוחד בהתחשב בכך שזה עתה שבנו מטקס שכולו שלום, פינוי ופיוס.

באחד המחסומים עלה לאוטובוס סרג'נט מצרי רקוב שיניים וחמוש בקלצ'ניקוב. הוא דרש כי נפקיד בידיו את כלי הנשק שלנו, שיוחזרו לנו, לדבריו, בגבול התחום שבשליטת המצרים. במושב הראשון באוטובוס ישב מפקדנו, קצין בדרגת סא"ל. בתגובה מיידית לדרישת הסמל המצרי, הוא הכניס מחסנית לנשק ודרך אותו. כך עשינו אחריו כולנו, כאיש אחד, במקהלת שִׁקשוק מתכת משכנעת ביותר. החייל המצרי שחום העור החוויר כסיד והתנדף מיד. המפקד דיווח לחפ"ק במכשיר הקשר, וכך המשכנו את הנסיעה באווירה קשה ומאיימת עד לקווי צה"ל. לי היה זה המפגש הראשון עם השלום המצרי, ומאירוע בלתי נעים זה הסקתי כי גם אם מניחים שכוונתם של המצרים אינה רעה ביסודה, תפיסתם את המונח "שלום בין מצרים לישראל" - שונה בתכלית מזו שלנו.

בחצי היובל שחלף מאז, הלעיט אותנו כל מקור אפשרי - צבאי, תקשורתי, מדיני או אקדמי - בקביעה כי מתכונת "שלום קר" זו עדיפה מלחימה שמחירה ידוע לנו. אין לפסול קביעה זו על הסף, אך יש לבדוק אותה היטב, במיוחד לאור מהותו של הסכם השלום עליו חתמנו עם מצרים ויישומו בשטח במשך כמעט שלושה עשורים.


לאן נעלם העיקרון הסאדאתי?

בעת ניהול המשא-ומתן על הסכמי קמפ-דיוויד, אמר הנשיא סאדאת בלהט: "אף יהודי על אדמה ערבית קדושה" (יש לתת את הדעת על כך שסאדאת אמר, והתכוון, ליהודי בכלל, לא לישראלי). מבחינתו, דבקות בעיקרון זה הייתה לסלע קיומו של ההסכם. ניסיון ישראלי להשאיר חלק מסיני בידינו, או לחילופין, השארת התיישבות ישראלית בשטח שיימסר למצרים - ניגף מפני עיקרון מצרי זה. והרי פינוי ההתיישבות בסיני והעיר ימית, על-פי הסכם זה, יצר תקדימים המעוררים בעיות לא פשוטות: לראשונה מאז החלה ההתיישבות היהודית בארץ-ישראל הסכים ממשל ישראלי לגירוש יהודים מבתיהם ולהחרבתם. מעשה זה מתנגש עם אושיות ההשקפה של הציונות, ובמיוחד זו המעשית, שעל פיה ההתיישבות היא שקובעת את מפת הארץ, ובמקום בו קיים ישוב יהודי - שם גם תהיה גם הגנה יהודית.

כשישב באופוזיציה בתקופת ממשלת מנחם בגין, אמר יצחק רבין כי הוא הצטער על המחיר הנמוך שקיבלה ממשלת בגין מן האמריקנים תמורת הנסיגה המוחלטת מסיני. אולם למרות אמירתו כי להבדיל מבגין, הסתייג מנסיגה מכל סיני ומהורדת היישובים בסיני, תמך רבין בהסכם השלום עם מצרים (על-פי "פנקס שירות", האוטוביוגרפיה של יצחק רבין, פרק 6).

מהתנהלותו של רבין כראש ממשלה בתקופת הסכמי אוסלו, ניתן להסיק את המסקנה הכואבת, שוויתורו הג'נטלמני של בגין הִקשה מאוחר יותר על תנאי הפתיחה של משא-ומתן עם כל שכנינו. גם כיום וגם בעתיד יקשה עלינו לשאת ולתת עימם על פחות ממה שנתן בגין לסאדאת. על כך מסכימים בפה מלא ממשיכי דרכו הפוליטית (כלומר, דרך אוסלו) של רבין היום, ולדבר יש כמובן משמעות אסטרטגית.

באחד מביקורי בחצי האי סיני בשנות ה-90, פגשתי צעירה, תיירת מרוסיה שבילתה בשארם-א-שייח'. בעת שהמתנו, איש לטיסתו, בנמל התעופה של שארם, היא אמרה בהיתול: "עשיתם כאן את עיסקת המאה. נתתם את כל זה (והצביעה בידה לעבר מרחבי סיני הנשקפים מחלונות המסוף), וקיבלתם את רצועת עזה על מיליון תושביה". גם אורחת לרגע, שאינה בקיאה מדי ברזי המדינאות המקומית, זיהתה במדויק את האבסורד.

כשמדובר במיליון פלשתינים בעזה, נעלם העיקרון הסאדאתי בדבר נוכחות יהודית על "אדמה קדושה". מבלי להסס, השליכם, עם אדמתם הקדושה, לחיקו של בגין - למרות העובדה שלמצרים הייתה אחריות מלאה עליהם מתוקף היותם תחת שלטון מצרי עד למלחמת ששת הימים. פרטי הסכם השלום בין ישראל למצרים אף מסירים מעל מצרים את האחריות לפעילות הטרור שמקורה בעזה. וכך למעשה, חתמנו על הסכם שבו במקרה הטוב נוכל להודות למצרים על חסדיהם, אם הם מונעים, באי-רצון בולט, חלק מזערי מהברחות הנשק לרצועה מסיני. מצרים אינה זקוקה להפר הסכמים כדי להביא אותנו למצב של נחיתות טקטית. ההסכם עמה עושה זאת היטב, כפי שעולה מהמתרחש בגבול עזה וסיני היום.

בקמפ-דיוויד עמדו המצרים על כך שזכויותיו של העם הפלשתיני יעוגנו בהסכם - נושא שעמד אחר-כך ביסודו של המשא-ומתן עם יאסר ערפאת, מנהיגות אש"ף-תוניס והפרטנרים האירופים והאמריקנים. והרי ישראל אינה יכולה להפר הסכמים בינלאומיים, קל וחומר כאלה שאמריקה ואירופה היו שושבינות להם. כך סללו הסכמי השלום עם מצרים את מסכת הצרות שהבאנו על עצמנו בהסכימנו מראש באותו זמן לקביעה שלפלשתינים "זכויות לגיטימיות" בארץ ישראל המערבית. משמעותן של זכויות אלה נתונה כמובן לפרשנות, אך במקרה הטוב, העולם רואה בהן הסכמה ישראלית למדינה פלשתינית בחלקים גדולים נוספים של ארץ ישראל המערבית. וכך, מתעוררת השאלה מה היה ההיגיון בהכללת הנושא הזה במסגרת הסכמי השלום עם מצרים. עצם מתן מעמד של עם לפלשתינים - עם בעל זכויות "לגיטימיות" - הוא טעות אסטרטגית קשה.

בשנים שלאחר מלחמת ששת הימים שרר בצבא, ובמיוחד בחיל האוויר, קונסנזוס בנוגע לשאלת העומק האסטרטגי הדרוש לנו להגנתנו. דובר על קו אל-עריש-דהב כמינימום שממנו אסור ומסוכן לסגת. וראו זה פלא: לאחר ביקור סאדאת בירושלים התהפך אותו קונסנזוס. חלק גדול מאותם קצינים ממש, שקודם "התעקשו" על קו אל-עריש-דהב כקו האדום לנסיגה, תמכו לפתע בנסיגה מלאה מכל סיני. למרות התנאים הטכנולוגיים שהשתנו לרעתנו והאיבה כלפינו שגברה בעקבות מלחמת 1973, בחרו קצינים אלה ביישור קו עם הממשלה הנסוגה ולא הִססו לשנות את הערכותיהם הביטחוניות, כדי להתאימן לקו השולט.


האם תהיה מצרים כאירן?

האם השלום עם מצרים אכן מבטיח לנו הגנה טובה יותר מאשר טריטוריה? האם החיסכון בפריסת צבא בסיני וההתייחסות לחזית הדרום כבעלת סיכון מופחת, שקולים לוויתור על אזור ספיגה והיערכות אדיר מימדים? האם ניתוח עלות-תועלת בעל אופק רחב יותר היה מצדד בוויתור בלתי חוזר על כמות נפט גדולה, גז טבעי, אוצרות טבע ונכסי תיירות? התשובות לשאלות אלה אינן חד-משמעיות, אך מדאיג לדעת כמה מעט נתנו את הדעת עליהן לפני חתימת ההסכם או לאחריה.

בתמורה להסכמי השלום, קיבלו המצרים ציוד צבאי אמריקני ברמה שיש בידי צה"ל. כן זכו יחידות הצבא המצרי לאימון באקדמיות הצבאיות בארה"ב. וכך, כיום יש להעמיד את עלויות ההכנה של צה"ל להתמודדות עם אלה מול עלות אחזקתו של צה"ל בסיני ולחשב את הדברים באופן ריאלי. ספק אם חשבון כזה נעשה על פני ציר הזמן, שהרי אין זה סוד כי הממשל והצבא המצריים רואים במלחמה עם ישראל ובהכנה אליה יעד עיקרי.

ספק אם ניתוח רציני, שקול ומציאותי של ההחלטה לפנות את סיני תמורת הסכם, בדומה להחלטות אחרות דוגמת הקמת קו בר-לב, החתימה על הסכמי אוסלו, הנסיגה מדרום-לבנון וההינתקות - היה מצדיק את קבלתה.

אומנם ניתן לטעון כי הסכם השלום עם מצרים נותן לנו חזית דרומית שקטה מזה כ-28 שנים, אך לשם השוואה - גם הגבול עם סוריה שקט באותה מידה, וללא הסכם. ההיקש בין תמיכת סוריה בחיזבאללה לבין התעצמות הטרור בעזה מתחת לאפם של המצרים וללא מניעה מצידם - הוא לגיטימי ונכון. סוריה ומצרים מסוכנות לנו במידה דומה. בלחץ האיסלאמיסטי שבתוכה, עלולה מצרים אף לאבד את יציבותה ולהקצין, כפי שקרה באירן. במקרה כזה יצטמק ערכו האסטרטגי של השלום עימה באופן מדאיג. כבר כיום הפך חצי האי סיני לכַּן שיגור של הטרור האיסלאמי הבינלאומי. הנפגעת הפוטנציאלית הראשונה היא כמובן-ישראל. לאחרונה ממחישים גילויים של מעורבות מצרים ומוחמד בסיוני (שגרירה לשעבר בישראל) בתִזמור האינתיפאדה, כמו גם התגברות אש הטרור של החמאס והקמת בסיסי אימון שלו בסיני, את הבעייתיות המתמשכת זו של "השלום הקר" עימה.

עלינו להסתכל על המצב נכוחה ולא לחיות באשליה של "שלום עם הערבים" כמנטרה. לא נקבל כל "נקודות זכות" מאמריקה או אירופה על חתימת הסכמים שאינם טובים לנו. התפיסה כי מעמדנו הבינלאומי ישתפר אם נציית לתכתיבים של מדינות זרות הוכחה שוב ושוב כחסרת בסיס. לראייה, הנשיא האמריקני ג'ימי קרטר, הוגה "השלום הגדול" עם מצרים ובין המרוויחים העיקריים ממנו (מבחינת היוקרה), לא נותן לנו היום כל זכות על ותרנותנו המפליגה דאז. נהפוך הוא - הוא עויין לנו באופן אישי ואקטיבי. זהו אחד הלקחים שיש ללמוד מהשגיאות האסטרטגיות הגסות של חתימת הסכם השלום עם מצרים. אך להוותנו, נראה כי לקח זה אינו נלמד: אנו רצים כמוכי אמוק להסכמים הרי-ויתור עם הפלשתינים ועם סוריה, כשהסכמים גרועים שעליהם חתמנו בעבר הם נר לרגלינו. אלה לא רק מיוחצנים עתה כדי להטעות, אלא יוצרים אשליה שגוררת אותנו למחויבות מסוכנת ביותר.

ד"ר נמרוד לירם הוא כירופרקט, איש סגל במחלקה האורתופדית ביה"ח "הדסה".
תאריך:  08/11/2008   |   עודכן:  08/11/2008
נמרוד לירם
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
השלום עם מצרים - השאלות שלא שואלים
תגובות  [ 16 ] מוצגות   [ 16 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
נה
8/11/08 13:48
2
ימין אמיתי
8/11/08 14:04
 
נה
8/11/08 17:03
3
אאאא
8/11/08 18:52
4
בן הארץ
8/11/08 20:30
 
קוזק
9/11/08 07:16
5
מצרי
8/11/08 20:56
 
מיכל מירושלים
8/11/08 21:52
 
מצרי
8/11/08 22:38
 
גברת ליברמן
9/11/08 12:24
 
תושב הצפון
8/11/08 23:04
 
מצרי
9/11/08 10:40
 
תושב הצפון
9/11/08 13:04
 
קוזק
9/11/08 14:17
6
שפורסם כאן, ושמו:
9/11/08 12:50
7
זכי
12/11/08 09:43
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
לאחרונה הופיעה ידיעה מעניינת בקשר לפרשה אמריקנית-רוסית מן העבר, שיש בתגובות עליה כדי ללמד גם עלינו. מורטון סובל, היחיד שעדיין בחיים מבין הנאשמים במשפט המפורסם של ריגול האטום שנערך בשנות החמישים של המאה שעברה, הודה לראשונה בראיון פומבי, כי הוא ובני הזוג יוליוס ואתל רוזנברג אכן ריגלו למען הסובייטים. ואמנם, ילדיהם של הרוזנברגים, שהתמידו לאורך שנים במערכה ציבורית שנועדה להוכיח כי הוריהם הוצאו להורג על לא עוול בכפם, נאלצו לראשונה להסכים עם העובדה, שאביהם היה מרגל סובייטי.
08/11/2008  |  עדו נתניהו  |   מאמרים
תמכתי דווקא בהילרי בפריימריז, בעיקר משום שעקבתי אחר התבטאויותיה והחלטותיה לאורך שנים. היא מאנשי שלומנו. למרות הבטחות הבחירות של בעלה, הקלינטונים לא באמת יישמו משנתם החברתית, יחד עם טוני בלייר וגרהרד שרודר גזלו דה-פאקטו מהשמאל את האג'נדה הכלכלית-חברתית. "שוחרי הדמוקרטיה" מכנים זאת "תרבות המחטף". חברותה הארוכה של הילרי במילייה העסקי-פוליטי-תקשורתי וצייתנותה לאופנה כפי שאנו תופשים אותה, ולרוח התקופה, העלו דמעות בעיני לא פעם - לא נאומו של אובמה.
08/11/2008  |  אלון מרום  |   מאמרים
בקרב הציבור רווחת ההנחה כי משתלם לגור ליד ראש העירייה. התושבים מאמינים כי בסביבת ביתו של הפקיד הבכיר המדרכות נקיות תמיד, הפחים מפונים פעמיים ביום, השמש זורחת גם בחורף והדשא ירוק יותר.
08/11/2008  |  גיא ליברמן   |   מאמרים
למען האמת ההיסטורית, אני חייב להדגיש בפתח דברי שיש לזקוף לזכותו של יו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, את הדחיפה המשמעותית שהוא נתן לפני כמה חודשים להסתלקותו של חברו לשעבר, ראש הממשלה אהוד אולמרט, מהשלטון. האולטימטום שהוא הגיש לאולמרט כתנאי להשארות מפלגתו בקואליציה, דחק את אולמרט לדרך שאין לה מוצא וסלל את הדרך לציפי לבני לרשת אותו בראשות קדימה. בארסנל העשיר של אולמרט עמוס התעלולים, פעלולים, תרגילים, תחמונים, מניפולציות וספינים - לא נמצאה הפעם דרך היחלצות וגורלו נחרץ.
08/11/2008  |  אריה אבנרי  |   מאמרים
האח הגדול, כולה תוכנית ריאלטי חשבתם. אז טעיתם. נדמה שלאן שאני לא הולך כולם מדברים על הבל ההבלים הזה. זה מוחדר לציבור לראש במכוני הכושר ובכל מקום שיש בו טלוויזיה,
07/11/2008  |  אייל גולדמן  |   מאמרים
רשימות נוספות   /   ישראלי-ערבי  /  מי ומי    / 
רשימות נוספות   /   העולם הערבי  /  מי ומי    / 
מזכ"ל בל"ד ייחקר על ברכות לשחרור קונטאר  /  רותי אברהם
עתירה: להשיב לאלתר מדוע לא יופסק המו"מ  /  איציק וולף
אולמרט הציע נסיגה מלאה בגולן  /  איציק וולף
האמת על הכיבוש  /  שרן נהראל
ללמוד מהערבים  /  עמית ברק
דמוגרפיה וגיאוגרפיה בארץ ישראל  /  יונה לוי גרוסמן
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
איתמר לוין
איתמר לוין
בקיאות מרשימה, תשומת לב לכל פרט, אנושיות שופעת ומחשבה רחבה - כל אלו מאפיינים את טיפולה של אורלי מור-אל בתיקי חדלות פרעון. לצד זאת, שוב ניכרת הבעיה של ניהול מו"מ כאן ועכשיו
דן מרגלית
דן מרגלית
ברמה המעשית לשנים הקרובות יכלה ישראל להגיע ליעדה האסטרטגי גם במהלך המלחמה הרעה הזאת אילו הסכים ביבי להעביר את השליטה ברצועת עזה למנהלה פלשתינית הכוללת גם את הרשות הפלשתינית
דרור אידר
דרור אידר
יום השואה השנה מעורב עם מאורעות ה-7 באוקטובר    הלקח הראשון שתמיד שיננו היה "לא עוד שואה"    חשוב בימים אלה להזכיר את הלקח הנוסף: "לא עוד גלות"
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il