|   15:07:40
  עמוס גורן  
עיתונאי וסופר מראה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
קריירה בינלאומית - מה היתרונות ולמי זה מתאים?
כתיבת המומחים
לימודי רפואה סינית 2024

עוד לא מאוחר להתכבד בחוקה

תרבות השלטון בכנסת ישראל דומה לזו של ועד קהילה יהודית. כדי לתקן את המשטר, על העם בישראל להחזיר לעצמו את הריבונות שנתן ב-1948 לאסיפה המכוננת
14/02/2009  |   עמוס גורן   |   מאמרים   |   בחירות לכנסת 18   |   תגובות
המתחיל במצוות הקמת מדינה אומרים לו "סיים את כתיבת החוקה" [צילום: לע"מ]

8 בנובמבר 1948 היה כנראה היום המאורגן ביותר בתולדות העם היהודי מאז יציאת מצרים. באותו יום היה כל העם היושב בציון ספון בביתו - בביתו ממש, כלומר כל איש בדירתו שלו. במדינה כולה שרר עוצר מלא במשך שבע שעות - לשם קיומו של מפקד האוכלוסין הראשון במדינה התינוקת, שהייתה אז בת קצת יותר מחצי שנה. אל כל בית בא פוקד של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, רשם את פרטיהם האישיים של בני הבית ונתן לכל אחד ספח עם מספר תעודת זהות. היה זה מספר בן שש ספרות, ובני המשפחה קיבלו מספרים עוקבים, כמו חיילים בבקו"ם שעוברים יחד את שרשרת החיול. הרחובות היו ריקים לגמרי, כמו בסרט מדע בדיוני, ללא נוכחות של משטרה או צבא. כולם שיתפו פעולה בנפש חפצה, משום שמטרת העוצר והרישום הייתה הרכבת רשימה של בעלי זכות הבחירה לאסיפה המכוננת, הגוף הנבחר המרומם, שעמד לכתוב את חוקת המדינה החדשה.

המדינה והחוקה באו לעולם כרוכות יחד, כנאמר במגילת העצמאות: "אנו קובעים שהחל מרגע סיום המנדט, הלילה, אור ליום שבת ו' אייר תש"ח 15 במאי 1948, ועד להקמת השלטונות הנבחרים והסדירים של המדינה בהתאם לחוקה שתיקבע על-ידי האסיפה המכוננת הנבחרת, לא יאוחר מ-1 באוקטובר 1948 - תפעל מועצת העם כמועצת מדינה זמנית ומוסד הביצוע שלה, מנהלת-העם, יהווה את הממשלה הזמנית של המדינה היהודית, אשר תיקרא בשם ישראל".

שם המדינה, עצמאותה, הנהגתה וחוקתה באו לעולם כרוכים יחדיו באותו משפט חגיגי עצמו. ואולם עד מהרה התברר שבעניין החוקה, האבות המייסדים שלנו, ברוחה של סבתא מפא"י הזכורה שלא לטוב, "הבטיחו, אך לא הבטיחו לקיים". מהלך המאורעות היה כזה: ביולי 1948 בחרה מועצת המדינה הזמנית ועדה מיוחדת להכנת הבחירות לאסיפה המכוננת. נקבע כי באסיפה יהיו 120 חברים וכי יהיו לה הסמכויות שהיו למועצת המדינה הזמנית, כלומר סמכויות טוטאליות.

ב-14 בפברואר 1949 התכנסו 120 מעניקי החוקה הישראלית בבניין המוסדות הלאומיים בירושלים לישיבה ראשונה. הציבור הנלהב שהגיע לרחוב המלך ג'ורג' לראותם בהיכנסם, חש את משק כנפי ההיסטוריה מעל ראשו ממש. חלפו רק יומיים ובישיבתה הרביעית, ב-16 בפברואר, אישרה האסיפה חוק מעבר, הקובע כי בית המחוקקים בישראל ייקרא "כנסת" וכי האסיפה המכוננת תיקרא "הכנסת הראשונה". הרבה יותר נוח היה להם להתיישב למשך כמה שנים על כיסאות פרלמנטריים מלטרוח יום ולילה ולהתאמץ לכתוב במהירות חוקה.

משל למה הדבר דומה? למשה רבנו היורד מהר סיני, לאחר כל הרעמים והברקים, הערפל והקולות הנראים לעין, ומודיע לציבור, שנִטהר ונתקדש כיאות, כי לוחות הברית - יוֹק, ובמקום זה הוא, כלומר משה, מתמנה למנכ"ל עמותת בני ישראל לשנים הקרובות ואילו אהרון ובניו מתמנים לסגניו. במקום תיאור מעמד הר סיני והמסע הפלאי במדבר, היינו מקבלים פרוטוקולים מישיבותיה המשמימות של העמותה ושל אין סוף גופים ביורוקרטיים שנגזרו ממנה.

המנהג לקיים מה שאומרים

הרגע הנכון להענקת חוקה, שבלעדיה לא ניתן לנהל את ענייני השלטון והמשטר (במיוחד של עם בעל נטייה לפיצול ולפיזור), הוא רגע לידתה או לידתה מחדש של אומה. כך בארה"ב, כך בצרפת וכך במערב גרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה. אומות העולם הן אולי פחות רוחניות מאיתנו, היהודים, אך יש להן (חוץ מלבריה"מ, מנוחתה בגנזי ההיסטוריה) מנהג לקיים את מה שהן אומרות (בגרמנית קוראים לזה gesagt-getan), וכשהן מצהירות שיש להן חוקה, הן גם פועלות לפיה. לכן בארה"ב, למשל, משביעים נשיא בכל ארבע שנים על אותן מדרגות קפיטול ביום קבוע ובשעה 12 בדיוק - תופעה אשר למולה עומדים הישראלים משתאים בעיניים ובפה פעורים.

ביומיים שאחרי הבחירות לכנסת ה-18 הייתה בכל מקום אווירת דכדוך. "השיטה לא עובדת", אמרו אנשים במקומות עבודה, במרכזי קניות, במתקני ספורט ובמקומות בילוי, "צריך לשנות את השיטה". אנשים היו מבולבלים משני נאומי הניצחון ששמעו בלילה, הם כאבו את חוסר השלטון שבו נתונה המדינה כבר חודשים ארוכים וידעו שזה יימשך. איש לא טרח לנתח מדוע המחלה הזאת אופיינית דווקא לנו ומדוע התנהלה מערכת הבחירות כאילו תקף עדיין החוק לבחירה ישירה של ראש הממשלה, ללא קשר של ממש להרכב הפרלמנט. באמצעי התקשורת הזכירו את הצורך בשינוי המשטר רק אגב אורחא, בעיקר בשעות שסביב פרסום תוצאות המדגם, אך מהר מאוד עברו שם ל"עסקים כרגיל" והתחילו לראיין כל פוליטיקאי מזדמן ולדוש בצירופים קואליציוניים. החכמולוגים חיטטו במתרחש במוחו העירני והצעיר מכפי גילו של הנשיא פרס, נוכח המצב המביך שנוצר. פרשן אחד, שר משפטים לשעבר שהייתה לו עכשיו עדנה ממורטטת והוא מוזמן תדיר לתקשורת על תקן של ילד טוב ומומחה כללי, הִרבה להשתמש במונח "חוקה". "החוקה שלנו", דקלם במתק שפתיים, "שהיא חוק יסוד הממשלה, מחייבת את הנשיא בתוך שמונה ימים מפרסום תוצאות הבחירות להטיל על אחד מחברי הכנסת להרכיב ממשלה". הוא רק שכח לספר שעמידותה של "החוקה" הזאת היא אפס ושהכנסת יכולה לשנות חוקי יסוד כלאחר יד מטעמים אופורטוניסטיים לחלוטין וכהד"ם (וכבר היו דברים מעולם).

אפשר להוציא את היהודים מן הגולה אל תוך מדינה ריבונית, אבל אי אפשר להוציא את תרבות השטעטל מן הפוליטיקה הישראלית

הפעם נחשף לעיני כל מה שיחידים אמרו כבר מזמן: לישראל אין תרבות שלטון של מדינה, אלא של ועד קהילה. בעבודתי ככתב בחוץ לארץ הזדמנתי בין השאר לישיבות של ועדי קהילות יהודיות ברחבי אירופה. הסגנון שם נראה לי משום מה מוכר, על אף שאני יליד הארץ ולא הכרתי יהודים לא-ישראלים רבים. ניסיתי להבין מהיכן אני מכיר את הסגנון הזה, עד שהבנתי: הכנסת. זוהי בדיוק האווירה בכנסת, שאותה הכרתי היטב מעבודתי ככתב פרלמנטרי.

הכנסת היא ועד הקהילה של יהודי ישראל (בתוספת כמה ערבים) ומהותה וסגנונה נגזרים ישירות מהמחטף ההוא של האסיפה המכוננת ב-1949. הכנסת היא הבעיה ולא חלק מהפתרון, ולכן הבחירות לכנסת והשקלא וטריא שאחריהן רק מחמירות את המצב בכל פעם.

השאלה היא: האם עוד אפשר לתקן את המשטר לאחר כמעט 61 שנים מהיוולד האומה שהייתה אמורה להיות ריבונית? הדבר עדיין אפשרי, אך רק אם העם יחזיר לעצמו את הריבונות, שנתן בשעתו לאסיפה המכוננת שהכזיבה, ויתחיל את העבודה החוקתית מחדש.

ב-24 באוקטובר 1996 כתב אלוף ((מיל.)) בני פלד, שהיה בשעתו מפקד חיל האוויר: "להערכתי, הסיכוי היחיד לשינוי יסודי בחיינו תלוי באפשרות שתקום תנועה עממית רחבה מספיק, שבאופן מוצהר מראש תפעל להדחת מערכת השלטון הקיימת ולקיום בחירות מחודשות לאסיפה מכוננת שנייה, כדי להגדיר סוף-סוף את עצמנו כמדינה ריבונית. מדינה שיש לה שטח שעליו היא רוצה להיות ריבון, שיש לה תשתית רעיונית בסיסית שתחייב את אלו שייבחרו אחר כך לנהל אותה ושיש בה הגדרה ברורה של הזכויות והחובות של אזרחיה ללא הבדל דת, מין או גזע" ("ימים של חשבון" מאת בני פלד, מודן, 2004, עמ' 510).

עמוס גורן הוא עיתונאי וסופר ירושלמי
תאריך:  14/02/2009   |   עודכן:  14/02/2009
עמוס גורן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
עוד לא מאוחר להתכבד בחוקה
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
הרשלה
15/02/09 13:25
2
מטאטא
15/02/09 16:21
3
מרק טווין
15/02/09 19:08
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
השבוע חל יום השנה השביעי לרצח בננו, כתב ה"וול סטריט ג'ורנל", דניאל פרל. אשתי רותי ואני תוהים: האם דני היה מאמין כי העולם של היום הוא אכן זה שהתהווה אחרי הטרגדיה שלו?
14/02/2009  |  ד"ר יהודה פרל  |   מאמרים
בינואר 2006, מעט לאחר ששרון נפל למשכב קבוע, צלחה על ראובן אדלר רוח הקודש. אם אלה הם רחשי הלב של הציבור כלפיו, תהה מן הסתם היועץ האסטרטגי של קדימה בינו לבין עצמו, מדוע לא לנצלם עד תום, להציב את שרון בראש רשימת קדימה לכנסת ולגרוף קופת מנדטים נאה, שלא נודעה כדוגמתה. היועץ - שהיטיב לשמור אמונים לבן (עמרי), לאב (אריק), אך יותר מכל לרוח הציניות - היה בסך-הכל תוצר אותנטי ומזוכך של מפלגה, שראשיה הפכו את האופורטוניזם לדגל ואת הכיסא הפרלמנטרי - לאידיאולוגיה נטולת פשרות.
14/02/2009  |  ד"ר שאול רוזנפלד  |   מאמרים
בבחירות הקודמות הדהים אותי מספר האנשים האינטליגנטיים שהצביעו עבור קדימה - אשר נחשבה אז מפלגת מרכז מובהקת - כדי להביא שינוי. זה היה מגוחך בעיני כמעט כמו הצבעה במערכת הבחירות שקדמה לה עבור מפלגת "שינוי", כדי להיות במרכז. הפיכת מיקום טופוגרפי לעניין אידיאולוגי היא סוגייה סוציולוגית מעניינת: כיצד ומדוע קרה שבחברה הנאורה הוחלף העולם הערכי בכישורי ניווט בינוניים? בעוד מכשירי ה-GPS צריכים נקודת התחלה ומטרה כדי לתפקד, מה ניתן לומר עלינו אם את נקודת ההתחלה - ההיסטוריה המשתמעת מעצם זהותנו הלאומית - טישטשנו לבלי הכר, ואם קבענו כמטרה, כלומר כאג'נדה לאומית בלעדית, להיות במרכז?
14/02/2009  |  ניבה פון וייזל  |   מאמרים
בשנת 1992 היו ל'מחנה אוסלו" 56 מנדטים. מפלגת העבודה בראשותו של יצחק רבין ומרצ בראשותה של שולמית אלוני הקימו רוב חוסם בעזרת חמישה חברי כנסת ערבים - ומכאן הכל זרם לעבר מעשה האיוולת הגדול ביותר בהיסטוריה המודרנית. מאחורי גבו של ראש הממשלה נפתחו אי-שם ביערות העד הנורווגיים שיחות עם נציגים של "הארגון לשחרור פלשתין", שבראשו עמד יאסר ערפאת, מי שידיו היו מגואלות בדמם של רבים - ובהם 11 ספורטאים חברי המשלחת הישראלית למשחקים האולימפיים במינכן בשנת 1972.
14/02/2009  |  ד"ר חיים משגב  |   מאמרים
למען הגילוי הנאות ייאמר מייד: מעולם לא הייתי חסידה של מישהי מהמפלגות הקטנות בארץ. בכל זאת, כתלמידו הנאמן של מדע המדינה, אני רואה חובה לעצמי להלחם על זכותה של כל מפלגה קטנה להשמיע את קולה, גם אם אינה לרוחי. במיוחד כאן, בישראל, שבה על כל יהודי יש שתי מפלגות.
14/02/2009  |  ראובן לייב  |   מאמרים
רשימות נוספות   /   בחירות לכנסת 18  /  מי ומי    / 
הרעיון של לבני: בחירות תוך חצי שנה  /  יואב יצחק
ניצן הורוביץ: מרצ צריכה להפוך כיוון  /  עידן יוסף
ניצני התפשרות בין שס לישראל ביתנו  /  עידן יוסף
נשיא על "הכוונת"  /  אריה אבנרי
הפעם - אדלר לא אחראי  /  עו"ד משה גולדבלט
אולי נעשה בחירות?  /  אוריאל בן-עמי
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דן מרגלית
דן מרגלית
יאיר גולן נבחר ברוב מכריע    כבר מזמן מפלגה זו לא קיבלה החלטה כה נבונה    קצין מעולה ומשכיל
אלון קוחלני
אלון קוחלני
על-רקע כתבי אישום ראשונים שהגישה ה-SEC בגין שימוש ב-AI, התבקשו קציני ציות לבחון את סיכוני הציות הכרוכים בכך
אלי אלון
אלי אלון
בכתב התביעה נאמר כי התובעת תמר ליפשיץ הוצאה יחד עם עוד שישה נערים ונערות מן המוסד "משום שיש להם דעות קומוניסטיות והם קשורים למפלגה הקומוניסטית"
לפנות את האשפה
שמואל רוזנר
גם אם גלנט ונתניהו מונעים ממניעים פוליטיים, ישראלים רבים תומכים בעמדותיהם החלוקות לגבי "היום שאחרי" בעזה    ייתכן שהשאלה מי צודק בנוגע לעזה תהיה נושא מרכזי בבחירות הבאות
עמנואל בן-סבו
עמנואל בן-סבו
הצעתי לחבק מטאפורית את אחת מהתצפיתניות, החיות המופיעות בסרט או אחת מהתצפיתניות שנרצחו בטבח שבת שמחת תורה    כמו הסרט המצונזר, זה מותיר את הזיכרון חי, ממשי, זיכרון של נגיעה, עם שם ומ...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il