|
לאורז הבסמטי ריח וטעם עדין לצד ערכים תזונתיים [צילום: דן לב-יח"צ]
|
|
|
|
|
|
|
|
ישנם מספר זנים של אורז בסמטי ולעיתים קשה מאד להבחין בהם, דבר אשר מביא לערוב ולמהילה של זנים. על-מנת לפתור בעיה זו, קיימת בדיקה הדומה לבדיקת דנ"א. | |
|
|
|
|
האורז הבשמתי, הפך להיות לאחד הטרנדים העכשוויים במטבח הישראלי. המוצר אשר היה בעבר לנחלת המבינים בלבד ולאלה שידם הייתה משגת, הפך בשנתיים
האחרונות, למוצר נדרש, מבוקש ובמחיר סביר יחסית. האורז הבסמטי, גדל בהודו ובפקיסטן, למרגלות הרי ההימלאיה, לאורז זה ניחוח וטעם ארומאטיים במיוחד והיה ידוע בעבר כאוכל של הקיסרים. אורז בסמטי הוא אורז גדל באופן בלעדי בתחום העליון של שפלת Gangetic, משני צידי הגבול.
הוא גדל בגבהים יחסית גבוהים מיוחד בריחו העדין, גרגיריו המוארכים, אשר אין להם נטייה להדבק. האורז זמין בשני סוגים: לבן וחום. אורז בסמטי מלא נחשב בהודו לאורז המשובח והטעים ביותר. טעמו עשיר, אגוזי ודומה יותר לטעם של אורז לבן מבין כל האורזים המלאים. האורז הבסמטי המלא מעניק ארומה וטעם עדינים ומיוחדים ויחד עם זה גם אוצר תזונתי של ממש: סיבים תזונתיים, וויטמינים (בעיקר ממשפחת B), אשלגן ועוד. במתכונים רבים העושים שימוש באורז בסמטי לבן ניתן בהחלט להשתמש באורז בסמטי מלא במקום (יש רק להוסיף יותר מים מאשר מצוין במתכון המקורי).
המלכה של הריח
בשפה ההינדית, בסמטי פירושו "המלכה של הריח".על-פי האיורוודה, בסמטי הוא saatvic או טהור, ולכן, מועיל לגוף וקל לעיכול. זה נחשב תרופה מצוינת לאיזון vata (חילוף חומרים) וגם פיתות (הפקת אנרגיה). ישנם מספר זנים של אורז בסמטי, אשר לעיתים קשה מאד להבחין בהם, דבר אשר מביא לערוב ולמהילה של זנים. על-מנת לפתור בעיה זו, קיימת בדיקה הדומה לבדיקת דנ"א כדי להגן על האינטרסים של הצרכנים והמסחר, PCR assay המבוסס-דומה לטביעת אצבע אצל בני אדם מאפשר זיהוי של ושאינם בסמטי. מותרת מהילה שלה הוא בין 1% ומעלה עם שיעור שגיאה של ± 1.5%.
מן הראוי שיבואנים אכן יציגו תעודה זו או ירשמו אותה על גבי האריזה, משהוא כמו "תעודות טוהר" המבוססת על בדיקות דנ"א עבור משלוחי בסמטי ואורז שלהם לפני כעשור האורז הבסמטי, היה במוקד מתיחות וכמעט לתקרית דיפלומטית בין ממשלת הודו לארה"ב, בעקבות פיתוח והנדסה גנטית של אורז אשר החברה המפתחת Rice Tec האמריקנית קראה לו אורז בסמטי. בסופה של הפרשה חל איסור לקרוא לזנים בשם זה וכן הוגבל הפיתוח ל-3 זנים בלבד, אשר אינם מהווים תחרות לזנים אשר גדלים בהודו.
למעשה ניתנה הגנה "גיאוגרפית" לאורז הבסמטי, אשר בגלל תכונותיו ובשל האיכויות התזונתיות שלו, הולך וכובש לו מקום של כבוד, כבכיר האורזים העולם. האורז הבסמטי הוא בעל ערך גליקמי שנע בין 56-69 ולכן מתאים גם לחולי סוכרת, נוסף על היותו כמו שאר האורזים ללא גלוטן.
הודו היא יצרנית האורז (כל הזנים) השנייה בגודלה בעולם, כ-120 מיליון טונות בשנה, מזה כ-95 מיליון טונות לצריכה עצמית ורק כ-25 מיליון ליצוא (בסמטי ולא בסמטי). מחיר ק"ג אורז בסמטי נע בין 2 דולר לק"ג לאיכות המובחרת ביותר עד לכ-1.1 דולר לאיכות הרגילה. השוני נובע בזנים ובאחוזי השבר. להודו פוטנציאל לייצא כמויות אורז בסמטי גדולות הרבה יותר מרמות של 15 מיליון טונות ומעל 2 מיליארד דולר בשנה. כ-60% מיצוא הבסמטי מופנה לערב הסעודית, 15% לבריטניה, 10% לכווית 10% לארה"ב 5% השאר.
כמו כל דבר מומלץ לקנות גם מוצר זה, מיבואן מוכר, אשר נראה שאצלו רמת הביטחון לגבי טיב הסחורה יהיה גבוה יותר.