|   15:07:40
דלג
  יוסף שפירא  
מבקר המדינה מבקר המדינה
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה

תורה ומשפט

טוהר המידות ואבק שוחד

למבקר המדינה נתונה הסמכות לקבוע מהי פגיעה בטוהר המידות בשירות הציבורי, וחובתו להקפיד על קיומן של נורמות אלו. המשפט העברי מעניק הנחיות רבות חשיבות לצורך קביעות אלו
20/03/2015  |   יוסף שפירא   |   מאמרים   |   מבקר המדינה   |   תגובות
זהירותו של משה

והייתם נקיים מה' ומישראל
בעידן דהאידנא, אשר ניתן לאפיינה בהגדרתו של הסופר-הפדגוג האנגלי ארתור בסטור, כ"תקופה ללא אמות מידה", יש להוסיף ערכים כשקיפות ודוגמה אישית. לנגד עיני מבקר המדינה צריכה לעמוד הדרישה משלוחי הציבור ועובדי הציבור להיות עמוד האש ההולך לפני המחנה, בבחינת "והייתם נקיים מה' ומישראל", ומתוך כך לגזור את הערכים והנורמות שמנחים את הביקורת

הדוגמאות של שמואל ואמימר
דוגמאות נוספות הובאו בתלמוד, שם מסופר על שמואל שפסל את עצמו מלדון בעניינו של אדם שסייע לו לצאת מהמעבורת ולעלות לגדת הנהר, על אמימר שפסל את עצמו מלדון בעניינו של בעל דין אשר תוך כדי הדיון הסיר מעל ראשו נוצה שנחתה על ראשו, ועוד

לקבוע בעצמו
"לא נותר למבקר המדינה אלא לקבוע בעצמו, ממקרה למקרה, מה דורש טוהר המידות, ומה מהווה פגיעה בו. קביעותיו אלה אסור שתהיינה שרירותיות, שכן במילוי תפקידים ציבוריים במשטר דמוקרטי אין מקום לשרירות. יוצא, שמבקר המדינה אומנם הוא הקובע, אבל קביעתו צריכה להתקבל על הדעת - אם לא על דעת הכל, לפחות על זו של חלק גדול מן הציבור - ואם לא כדעה אפשרית יחידה, לפחות כאחרת הסבירה מאוד"

מבקר המדינה מופקד בין היתר על סוגיות בתחום טוהר המידות וביתר דיוק: לוודא שאין פגיעה בטוהר המידות בפעולות הרשות. הבנת מהותו של המונח "טוהר המידות", אשר הוא לכאורה תחום הנושק לתחום הפלילי - תחום שאינו בסמכותו של מבקר המדינה - אינה פשוטה.

לכל פרשנות אשר ניתנת למונח זה, ישנה השלכה לשאלת קו ההפרדה שבין סמכויותיו של מבקר המדינה לבין סמכויות רשויות אכיפת החוק. ודוק: אבחנה זו נדרשת על-מנת לאפשר לביקורת לממש את הוראות החוק, הואיל וכאשר במסגרת ביצוע הביקורת מתגלה ממצא אשר מעלה חשש למעשה פלילי, מועברת הסמכות לחקור מעשה זה לידי היועץ המשפטי לממשלה.

על-מנת לברר את מהות הדברים, ניתן להיעזר באבחנה שבין עבירות שקבועות בדין הפלילי העוסקות בפגיעה בסדרי השלטון והמשפט לבין הפגיעה בטוהר המידות.

עבירת השוחד כוללת שלושה יסודות עובדתיים מצטברים - היותו של מקבל השוחד עובד ציבור; קיומה של טובת הנאה מוחשית או לא מוחשית למקבל; ושטובת ההנאה ניתנת/מתקבלת בקשר עם פעולה שקשורה בתפקידו של עובד הציבור. מובן שבנוסף ליסודות עובדתיים אלו יש צורך בהתקיימות היסוד הנפשי, כפי שנדרש בכל עבירה פלילית.

בנוסף לעבירות השוחד, ישנן עבירות קבלת דבר במרמה והפרת האמונים. כך גם ישנם מקורות נורמטיביים נוספים הקובעים איסורים של קבלת טובת הנאה, בין היתר בחוק שירות הציבור (מתנות), בחוק שירות המדינה (משמעת), בתקנון שירות המדינה (התקשי"ר), בכללי האתיקה של עובדי המדינה, בפסיקת בית הדין למשמעת ובתי המשפט ועוד.


מוסרי, לא פלילי


יוצא אפוא, כי על-אף שהדין הפלילי לא הגדיר באופן חד מהם גבולותיו, הרי שבמסגרת ההלכות הפסוקות של בתי המשפט נקבעו גדרים בהירים הניתנים ליישום במרבית המקרים ללא קושי רב. בניגוד לכך, הקושי בהצבת גבולות ברורים ובהירים לתחום טוהר המידות, תואר בשפתו העשירה של מבקר המדינה ד"ר יצחק נבנצל במאמרו "משמעותו של 'טוהר המידות' בחוק מבקר המדינה" בשנת 1977:

"הוראות חוק מבקר המדינה הדנות בטוהר המידות נודעת להן אפוא חשיבות יתרה, ומשום כך מתמיהה ביותר בעובדה, שדווקא בעניין זה קיימת לכאורה סתירה בחוק: הוא מחייב את מבקר המדינה לפרט בדוחות שלו כל פגיעה של הגופים המבוקרים בטוהר המידות, אולם אינו מגדיר בשום מקום פגיעה בטוהר המידות מהי (וכפי שצוין, גם אין אפשרות להסתמך על הגדרה כזאת מכל מקום אחר). אף כי יש למושגים 'טוהר המידות' ופגיעה בו משמעות כללית כאמור, הרי בכל זאת אין לומר, כי הם כל כולם מובנים מאליהם. וכיוון שהשימוש בהם הוא רב עוצמה, היה הדבר לכאורה מחייב דרגה גבוהה של בהירות.

"לא נותר למבקר המדינה אלא לקבוע בעצמו, ממקרה למקרה, מה דורש טוהר המידות, ומה מהווה פגיעה בו. קביעותיו אלה אסור שתהיינה שרירותיות, שכן במילוי תפקידים ציבוריים במשטר דמוקרטי אין מקום לשרירות. יוצא, שמבקר המדינה אומנם הוא הקובע, אבל קביעתו צריכה להתקבל על הדעת - אם לא על דעת הכל, לפחות על זו של חלק גדול מן הציבור - ואם לא כדעה אפשרית יחידה, לפחות כאחרת הסבירה מאוד.

"אין חוק דורש סייג זה, אבל דורש אותו עצם המעמד: מבקר המדינה, שדעתו, כפי שמתבטאת בקביעות אלה, תהיה במידה ניכרת בניגוד לדעתו של האדם הסביר, לא יוכל לצפות לכך, שהגופים המבוקרים יתחשבו בדעותיו ושהכנסת והציבור יתמכו בו, ובלי אלה לא תהיה ביקורתו מועילה".

טוהר המידות, לפי הבנתו של ד"ר נבנצל, הוא אמת מידה מוסרית, שאינה בגדר עבירה פלילית. על הגוף המבוקר לפעול בהתאם לאמת מידה זו. ערכים אשר נקבעו על-ידי ד"ר נבנצל כמנחים הם העדר שרירותיות, הגינות, הסכמה רחבה וכיו"ב.


אמת המידה משתנה


אלא, שבניגוד לאמה, שהינה מידת אורך ידועה וברורה, טוהר המידות הוא אמת מידה אשר משתנה עם הזמן, ומעת ועת על מבקר המדינה ליצוק בה תוכן התואם את רוח העידן. בעידן דהאידנא, אשר ניתן לאפיינה בהגדרתו של הסופר-הפדגוג האנגלי ארתור בסטור, כ"תקופה ללא אמות מידה", יש להוסיף ערכים כשקיפות ודוגמה אישית. לנגד עיני מבקר המדינה צריכה לעמוד הדרישה משלוחי הציבור ועובדי הציבור להיות עמוד האש ההולך לפני המחנה, בבחינת "והייתם נקיים מה' ומישראל" (במדבר ל"ב, כ"ב), ומתוך כך לגזור את הערכים והנורמות שמנחים את הביקורת.

אולם דווקא לאור עמימות זו, והיכולת של מבקר המדינה להוביל את קביעת הנורמות ולא רק לשפוט את יישומן בדיעבד, מוטלת אחריות כבדה ביותר על כתפיו. בדבריו עומד ד"ר נבנצל גם על הדיאלוג שמתקיים בין המעשה הפלילי לבין הפגיעה בטוהר במידות במישורים השונים. וכך הוא כותב:

"לגבי מעשים פליליים קיים הכלל במשפט העברי 'לא עונש אלא אם כן הזהיר' (יומא פ"א, ע"א; זבחים ק"ו, ע"ב) ובמשפט עמי המערב (Nulla poena sine Lege), אין עונשין אלא על-פי דין. הענשה פלילית נחשבת חמורה עד כדי כך, שאין גוזרים אותה על נאשם, אלא אם עבר על איסור, שהיה ברור ומפורש בעת המעשה. מבחינה זו הציון של פגיעה בטוהר המידות על-ידי גוף מבוקר דינו, אפוא פחות חמור מאשר דינו של עונש פלילי, שכן פגיעה בטוהר המידות אינה נקבעת רק לגבי מעשה, שהיה אסור במפורש מראש, כפי שהיא גם אינה באה מפי שופט בגמר הליך שיפוטי המוסדר בחוק.

"לעומת זה, מבחינה מוסרית, מעשה שהוא פגיעה בטוהר המידות אינו בהכרח קל יותר מכל עבירה פלילית. עצם המושג של 'פגיעה בטוהר המידות' מצביע על מעשה בזדון, שיש בו קלון מוסרי, ובו בזמן שיש מעשים פליליים רבים, הנעשים ללא זדון או שאין עימם קלון".

מבקרת המדינה לשעבר, השופטת מרים בן-פורת, ערכה הקבלה בין מבחן הפגיעה בטוהר המידות לבין המבחן של עבירה הפלילית "הפרת האמונים". בהתייחסה למונח טוהר המידות, בהשוואה לפרשנות שניתנה למושג "הפרת האמונים" בדין הפלילי, היא כתבה ש"בפנינו אפוא ביטוי עמום המאפשר לצקת בו תוכן בהתאם להשקפות החברתיות המשתנות שלעולם אינן קופאות על השמרים".

המשותף לגישות אלו ואחרות הוא, כי עמימותו של המושג "טוהר המידות הביאה לכך" שלתפקידו של מבקר המדינה נוצק תוכן ייחודי, כפרשן מוסרי וכמתווה דרך מוסרית. משכך, כאמור, גם הוטלה על כתפיו אחריות מוסרית כבדה.


מייצור לביצור


במאמרה "חמישים שנות טוהר המידות בחוק מבקר המדינה - המצב הנורמטיבי - מייצור לביצור", טבעה היועצת המשפטית למבקר המדינה, עו"ד נורית ישראלי, את המונח "מייצור לביצור" בהקשר של חובת מבקר המדינה לוודא שאין פגיעה בטוהר המידות. משמעותו של מונח זה היא, שלאחר שנים רבות בהן יצק מבקר המדינה תוכן למונח "טוהר המידות", עתה עליו לעסוק, במקביל להמשך ייצור נורמות עדכניות, גם בביצורן של הנורמות שנקבעו לאורך השנים ולוודא שאין שחיקה בתחום טוהר המידות.

אגב כך, מנתה עו"ד ישראלי מספר תחומים בהם תחילה יצר מבקר המדינה נורמה מוסרית, ובמהלך השנים מרבית נורמות אלו נקבעו כאיסורים בחקיקה ראשית או בחקיקת משנה. בין היתר מנתה עו"ד ישראלי את סוגיית העסקת קרובי משפחה ומקורבים (נפוטיזם) והשימוש לרעה בכוח המשרה, אשר הכינוי שהוצמד לכך הוא "תופעת הדלת המסתובבת" או "צינון". נושאים נוספים שנמנו הם המינויים הפוליטיים, הגילוי הנאות, יצירת רושם מוטעה, שיקולים זרים, משוא פנים, קשרי ההון והשלטון ומתן טובות הנאה לאישי ציבור.

בהקשר זה ראוי לזכור גם את תרומתו החשובה של בית המשפט העליון בקיבוע התפיסה הציבורית ביחס לעובדי הציבור. הנשיא אהרן ברק, בפסק דין אייזנברג נ' שר הבינוי והשיכון (בג"ץ 6163/92). הנחיל את התפיסה, כי עובד הציבור הוא נאמנו של הציבור וכי "אין לו משלו ולא כלום".


משה ובנות צלפחד


את המונח "טוהר המידות" בדין הישראלי ניתן להשוות למונח "אבק השוחד" במשפט העברי, שהוא כל מעשה אשר עלול להטות את ליבו של הדיין, אף שאין בו שום מתת.

על דרך זו אף מבארים חכמי המוסר את השאלה, מדוע הביא משה רבינו את שאלתן של בנות צלפחד לפני הקב"ה ולא השיב בעצמו. על-פי ביאורם, כאשר ציינו בנות צלפחד, כי "אבינו מת במדבר והוא לא היה בתוך העדה הנועדים על ה' בעדת קרח", משה חשש שמא יש כאן איזה ניסיון "לשחד" אותו שצלפחד לא נמנה על מתנגדיו, ועל כן מיד "ויקרב משה את משפטן לפני ה'". גם אבק שוחד זה בצורה דקה ועדינה עלולה להשפיע על החלטתו, ועל כן פסל את עצמו מלדון והעביר את השאלה לפני ה'.

דוגמאות נוספות הובאו בתלמוד (כתובות ק"ה, ע"ב) שם מסופר על שמואל שפסל את עצמו מלדון בעניינו של אדם שסייע לו לצאת מהמעבורת ולעלות לגדת הנהר, על אמימר שפסל את עצמו מלדון בעניינו של בעל דין אשר תוך כדי הדיון הסיר מעל ראשו נוצה שנחתה על ראשו, ועוד.

ביחס לדוגמאות אלו מציין הרב אביגדור נבנצל (בנו של מבקר המדינה המנוח), בשיחה לפרשת חקת: "יש להוסיף, שלאחר שהתורה פסלה את השוחד, יש מקום גם לחכמים לקבוע על דברים מסוימים שלא נאסרו מן התורה משום שוחד, שהם אבק שוחד האסור מדבריהם, כי לאחר שישנה מציאות של טומאת שוחד בעולם, שוב יש מקום להחמיר גם לפנים משורת הדין ולעשות סייג לתורה, כמו במצוות אחרות".

עולה אפוא, כי לצד נורמות שנקבעו בדין הפלילי, אשר נבחנות לאחר מעשה, ניתנה בידי מבקר המדינה הסמכות, החוקית והמוסרית, לקבוע נורמות התנהגות חדשות, הנגזרות מערכי היסוד מחד-גיסא ומרוח העידן והאתגרים המתחדשים מעת לעת מאידך-גיסא. נורמות אלו מהוות את אמת המידה המוסרית המצופה מעובדי הציבור ושליחיו, ופגיעה בהן מהווה פגיעה בטוהר המידות בשירות הציבורי.

הכותב הוא מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור.
המאמר פורסם במקור בגיליון 4 של "שו"ת ועוד" – עלון המשפט העברי של ועד מחוז תל אביב בלשכת עורכי הדין, פברואר 2015.
תאריך:  20/03/2015   |   עודכן:  22/03/2015
יוסף שפירא
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
טוהר המידות ואבק שוחד
תגובות  [ 5 ] מוצגות   [ 5 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
רק שאלה קטנה
20/03/15 13:46
2
חרד
20/03/15 16:51
3
ממלכה אפלה -מדאיג
20/03/15 23:38
4
באופן גורף ומדאיג
20/03/15 23:50
5
למבקר המדינה
21/03/15 02:32
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  מבקר המדינה
"הגנתי אישית על עובדת קופת חולים כללית, שהקופה פגעה בה כי העזה להתלונן במשרדי" - סיפר (יום ו', 13.3.15) מבקר המדינה, עו"ד יוסף שפירא, בהרצאה בתל אביב. הוא פירט: "העובדת התלוננה, וקופת חולים העבירה אותה לחדרון של 2 מטר על 2 מטר, ללא חלונות, בתפקיד זוטר. היא התלוננה בפני. זימנתי אותה לשיחה אישית, התקשרתי לעופר עיני, אז מזכיר ההסתדרות, ודרשתי להסדיר את העניין. לאחר שבוע הועברה למשרד מרווח בתפקיד טוב. אחת לחודש אני מתקשר, כדי לוודא שלא פוגעים בה!".
13/03/2015  |  אלעזר לוין  |   חדשות
"התחלנו בעריכת ביקורת על הקרן הקיימת, ובחדשים הקרובים נפרסם עליה דוח" - הודיע (יום ו', 13.3.15) מבקר המדינה, עו"ד יוסף שפירא. הוא הרצה במועדון המסחרי והתעשייתי בתל אביב. עוד הודיע, כי בקרוב יפרסם דוח על בית החולים "הדסה" בירושלים. "יש להחיל את הביקורת גם על הסוכנות היהודית וקרן היסוד". כך אמר שפירא.
13/03/2015  |  אלעזר לוין  |   חדשות
מבקר המדינה, עו"ד יוסף שפירא, ירצה הבוקר (יום ו', 13.3.15), בפני חברי המועדון המסחרי והתעשייתי בתל אביב. סביר שיקדיש חלק מדבריו למשבר הנדל"ן, ולדוח בעניין זה שפרסם לפני כשבועיים. אלא שהדוח, כפי שכבר הודגש ב-News1, חלקי. הוא מתרכז בנושאי קרקעות וקצב האישור של תוכניות בנייה. הדוח מתעלם משורת בעיות ומחדלים, באחריות משרדי ממשלה, שהביאו לפיגור בבניית דירות, להצע לא מספיק מול ביקוש גובר, ולהאמרת מחירים. News1 מפרסם כאן את תמצית הפרק שהיה צריך להיכתב, ולא נכתב.
13/03/2015  |  אלעזר לוין  |   כתבות
חיפשתי בגוגל על "משבר הדיור" במדינות אחרות. לא הקלדתי שמות של מדינות כמו קובה, ונצואלה או וייטנאם, אלא של מדינות מערביות "נאורות" - סוציאל-דמוקרטיות ו"חברתיות" למופת, שהשדולה החברתית אצלנו חולמת להידמות להן, מדינות שחוקקו, כבר לפני עשרות שנים, חוקי דיור סוציאליים "מתקדמים", שאצלנו טרם הגיעו אפילו לקריאה טרומית בכנסת.
06/03/2015  |  מוטי היינריך  |   מאמרים
בעקבות דוח המבקר על משבר הדיור עולה וצפה מחדש השאלה מה היא אחריות הדרג המדיני פוליטי והיכן האחריות של הפקידות המבצעת. דוח המבקר חטא בכך שלא ציין את הגבול בין זו לזו ולא טרח להציג היכן נכשלה הפקידות המבצעת.
02/03/2015  |  שמעון זיו  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רון בריימן
רון בריימן
יש לעודד השתתפות של ארצות הברית ושל "העולם הנאור" בחיסול בפועל של הפצצה האירנית המאיימת על העולם כולו, לרבות על הצ'מברליינים האירופיים, ולא רק על ישראל
אלי אלון
אלי אלון
תלמה חתומה על שירים רבים שהפכו לקלסיקות בתרבות הישראלית ונמנית עם יוצרי פס הקול המוכר והאהוב על רבים מילדי ישראל בעבר ובהווה
יורם אטינגר
יורם אטינגר
הפקת לקחי 7 באוקטובר מחייבת להימנע ממדיניות של תגובה, הכלה ומתקפות נקודתיות, ולנקוט במלחמת-מנע ומתקפות מערכתיות ולא רק נקודתיות
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il