|   15:07:40
דלג
  אפרים ענבר  
נשיא מכון ירושלים מכון ירושלים
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
קבוצת ירדן
כל מה שרציתם לדעת על קנביס רפואי

מה לעשות בנושא הפלשתיני?

כדי להתגבר על האינרציה של חשיבה שאבד עליה כלח יהיה צורך שארצות-הברית תתנתק גם היא מהחכמה המקובלת במערכת הבינלאומית. הדבר מחייב מאמצים מצד ישראל לשכנע את קהילת מדיניות החוץ האמריקנית בעקרות של נוסחת שתי המדינות לשני העמים, ובצורך לבחון דרכים חדשות להתמודד עם כישלון התנועה הלאומית הפלשתינית
03/07/2007  |   אפרים ענבר   |   מאמרים   |   ישראלי-פלשתיני   |   תגובות

השתלטות החמאס על עזה היא התפתחות חשובה, אך היא אינה משנה בצורה בסיסית את האתגר מולו ניצבת ישראל. כבר קודם אפשר היה לפקפק באפשרות המימוש של הנוסחה השלטת "שתי מדינות לשני עמים" ובסיכוי למציאת פתרון לסכסוך בעתיד הקרוב. הדיבורים על ההזדמנות הגדולה שנקרתה לפנינו ועל הצורך לחזק את מחמוד עבאס (אבו-מאזן) הזויים שכן אין שום סיכוי שהוא יהפוך למנהיג חזק אשר יציל את הפלשתינים מהמשך ההידרדרות במורד ה"מדינה כושלת" שהקימו. לכן, המאבק המזוין הפלשתיני בישראל ימשך. הדבר היחיד שישראל יכולה לעשות הוא צמצום נזקים במסגרת של אסטרטגיה לניהול סכסוך ולנסות להרוויח זמן לאפשר צמיחת אופציות אחרות.

האסטרטגיה הרצויה


עכשיו הולך ומתברר כי ההסדר על בסיס הפרדיגמה של שתי מדינות לשני עמים אינו בר-השגה, בגלל חוסר יכולתה של התנועה הלאומית הפלשתינית להשלים עם פשרה היסטורית עם התנועה הציונית, ובגלל כישלונה להקים ולקיים מדינה בעלת כושר חיוּת. הפיצול במערכת הפלשתינית לאחר כיבוש עזה על-ידי החמאס רק מחזק את המגמות השליליות בקרב הפלשתינים. ישראל תיאלץ להמשיך לחיות עם ההשלכות השליליות של הלאומנות ושל ההקצנה האיסלאמית בקרב הפלשתינים.

גם עם הכוונות הטובות ביותר ועם נדיבות טריטוריאלית רבה, אין דבר שישראל יכולה לעשות על-מנת לקדם מדינה פלשתינית המוכנה להתקיים לצדה בשלום בעתיד הקרוב. היכולת של ישראל ושל הקהילה הבינלאומית להשפיע על האופן בו מנהלים הפלשתינים את ענייניהם היא אפסית. גם גורמים חזקים ממנה אינם מסוגלים לעצב מחדש את החברות המזרח תיכוניות.

לרוע המזל, לא לכל סכסוך מתמשך יש פתרון מיידי מן המוכן. בהעדר צד המוכן לעשות את הפשרות הדרושות להשגת הסכם לאחר משא-ומתן, האסטרטגיה הנאותה עבור ישראל היא ניהול הסכסוך ולא בזבוז אנרגיות כדי לפתור אותו. תמצית מהותה של אסטרטגיה זו היא מזעור עלות הסכסוך המזוין ושמירה על חופש התמרון הפוליטי. למרכיב הצבאי באסטרטגיה יש מטרה צנועה: לפגוע ביכולת היריב להזיק למדינה היהודית. מטרת האסטרטגיה היא גם להרוויח זמן, מתוך תקווה שהעתיד אולי יציג חלופות טובות יותר. אסטרטגיית ניהול הסכסוך מצריכה סדרה של אמצעים צבאיים ודיפלומטיים משולבים היטב כדי להתמודד עם הטרור הפלשתיני, עם הלחצים מהזירה הבינלאומית ועם הצורך לשמור על לכידות חברתית בבית בעת סכסוך ממושך.

הרשות הפלשתינית היא "מדינה כושלת"


הרשות הפלשתינית של ערפאת התגלתה כ"מדינה כושלת", סוג של מדינות המאופיין בהעדר מונופול על השימוש בכוח, העדר חוק וסדר, חוסר יכולת לקיים אווירה משפטית שתקדם יוזמות כלכליות, מסחר והשקעות זרות, וקשיים במתן מענה לצרכים הבסיסיים של האוכלוסיה, בתחום הבריאות, החינוך ושירותים חברתיים אחרים. מחמוד עבאס (אבו-מאזן) ירש את תפקידו של ערפאת, ובינואר 2005 נבחר לעמוד בראש הרשות הפלשתינית. עבאס הבטיח לחולל רפורמה במנגנוני הביטחון ולאכוף חוק וסדר. אולם, בגלל חולשתו, צירף עבאס יסודות של המיליציות לגופי הביטחון הרשמיים. הוא לא הצליח לאחד את שירותי הביטחון או למנות קצינים חדשים ונאמנים.

למעשה, התהו ובוהו נמשך ללא הפוגה. אחרי נסיגת ישראל בקיץ 2005 החמיץ עבאס גם את ההזדמנות לאכוף חוק וסדר ברצועת עזה. אבו-מאזן הוא קנה רצוץ שאין להישען עליו. כבר עתה ברור שפניו לנסות להגיע להסכמות עם החמאס בעזה והוא אינו פועל למימוש עיקרון המונופול על שימוש בכוח באזורים שנותרו בשליטתו.


גם בעזה תחת שליטת החמאס ספק אם נראה ניסיון להשליט חוק וסדר. המבחן האמיתי של תנועת החמאס בעזה היא פרוק הנשק מארגון הג'יהאד האיסלאמי, ממספר חמולות מזוינות, ואיסוף הנשק הרב שבידי התושבים. ביצוע פעולות אלו יקבע בסופו של דבר אם תקום בעזה מדינה במובן המקובל של המילה.

התחזית היא המשך הסכסוך


מבחינתה של ישראל, חיזוק מעמדו של החמאס במערכת הפוליטית הפלשתינית פירושו, בראש ובראשונה, המשך הסכסוך. באופן בלתי נמנע ההשפעה הגוברת של האיסלאמיסטים תקשיח את עמדות הפלשתינים כלפי ישראל, ותקשה עוד יותר על השגת הסכם. מבחינה אידיאולוגית, החמאס מתנגד להכרה בישראל וגמר אומר להשמידה. אין כל סיבה להאמין שהאצלת סמכויות שלטוניות לאיסלאמיסטים קיצוניים תוביל למתינות ולהשלמה עם קיומה של ישראל. מדוע צריך החמאס להתמתן כשהוא בשלטון, כשהאידיאולוגיה שלו היא טעם קיומו?

משטר הטאליבאן והמשטר האירני לא התמתנו, וגם לא משטריהם של סדאם חוסיין ושל אסד. החמאס עדיין לא שינה מאומה מעמדתו כלפי ישראל. הצעת החמאס להנהיג הפסקת-אש (הודנא) ארוכת-טווח נועדה קודם כל להרוויח זמן, להדק את אחיזתו בשלטון, ולמנוע ניסיונות לערער את אחיזתו בעזה. התבחין האמיתי להערכת כוונות החמאס איננו מה שמנהיגיו אומרים לישראל ולמדינות המערב, אלא מה שהם מלמדים את ילדיהם על היהודים ועל מדינתם. אם החמאס יצליח להרחיב את שליטתו ליהודה ושומרון, הוא יקים גם שם משטר בדמותו של משטר הטאליבאן, המנוגד למסע של הפלשתינים לעבר המודרניזציה. בניית חמאסטן תגזור את דינם של הפלשתינים לפיגור, לעוני, ולגיוס קל של טרוריסטים קנאים. המסקנה הבלתי נמנעת היא כי "תהליך השלום" הסתיים לאחר שהחמאס זינק לעמדת בכורה במערכת הפוליטית הפלשתינית.

רבים ימשיכו לשלם מס שפתיים ל"תהליך השלום", אבל המאמצים לפתרון הדרגתי של הסכסוך, כגון "מפת הדרכים", או "מציאת אופק מדיני" ייכשלו כנראה בעתיד הקרוב. סיכויי ההצלחה של הניסיון לעקוף את ההדרגתיות המובנית ב"מפת הדרכים" ולשאת ולתת עם אבו-מאזן על הסכם מקיף, נמוכים עוד יותר, בגלל ההבדלים שאינם ניתנים לגישור בין דרישות שני הצדדים, ובגלל חוסר יכולתה של ההנהגה הפלשתינית ליישם הסדר שהושג במשא-ומתן. ל"מדינות כושלות" אין כתובת אסטרטגית שתוכל גם לשאת ולתת וגם לעמוד בהתחייבויותיה.

מעבר לפרדיגמה חדשה


רק התובנה כי הרשות הפלשתינית היא כישלון חרוץ תאפשר הופעת נוסחה חדשה, אשר תשים קץ לאשליות של מדיניות החוץ הישראלית שבמוקדה עמדה במהלך שני העשורים האחרונים "האופציה הפלשתינית". תוואי ההסדר היציב יותר שיחליף את "האופציה הפלשתינית" אולי כבר נמצאים במקומם. על אף חששותיהם, המצרים עשויים להגיע למסקנה כי חזרתם לשליטה ברצועת עזה, אם כי בעקיפין ולתקופה מוגבלת, תהיה רע חמור פחות מהופעתה של חמאסטן שם. אחרי הנסיגה החד-צדדית של ישראל (אוגוסט 2005), הנוכחות שלהם והשפעתם המוגבלת כבר מורגשים ברצועה.

בדומה לכך, הירדנים עשויים להחליט כי ישות פלשתינית ג'יהדיסטית בגדה המערבית מאיימת על מדינתם יותר מכדי להשאירה ללא טיפול. החייאת הרעיון של פדרציה עם הגדה המערבית, כשבית המלוכה ההאשמי ניצב ליד ההגה, אינו נעדר כוח משיכה בקרב הפלשתינים הצמאים לשקט וליציבות. למעשה, סקרים מראים שכמחצית מהפלשתינים מסכימים שיש לפרק את הרשות הפלשתינית.

יותר ויותר פלשתינים מפקפקים בבגרותם הפוליטית הנחוצה לבניית מדינה, דבר שיוצר פתיחות לכיוונים שאינם מבוססים על התנועה הלאומית הפלשתינית. כיוונה מחדש של רצועת עזה לעבר מצרים וחיבור מחדש של הגדה המערבית לממלכת ירדן, עשויים להפוך לדרך טובה יותר להתמודד עם התנועה הלאומנית הפלשתינית מאשר לתת לפלשתינים מדינה.

כדי להתגבר על האינרציה של חשיבה שאבד עליה כלח יהיה צורך שארצות-הברית תתנתק גם היא מהחכמה המקובלת במערכת הבינלאומית. הדבר מחייב מאמצים מצד ישראל לשכנע את קהילת מדיניות החוץ האמריקנית בעקרות של נוסחת שתי המדינות לשני העמים, ובצורך לבחון דרכים חדשות להתמודד עם כישלון התנועה הלאומית הפלשתינית.

נוסחה חדשה - מה שניתן אולי לכנות "הגישה האזורית" - לא תציע בהכרח פתרון שישים קץ לכל האלימות. חלק ניכר מהערפול בנוגע לריבונות ולגבולות אולי לא יתבטל, אבל שיתוף מדינות אחראיות, כגון ירדן ומצרים, הוא לפחות ניסיון מציאותי להתמודד עם תוצאותיהם של חלומות פוליטיים שאינם ניתנים למימוש. יתכן שאפשר לרתום אף את ערב הסעודית לחשיבה החדשה, לאחר שהפלשתינים התעלמו ממאמצי התיווך שהושקעו בהסכם מכה. אולי יש אפשרות לתעל את יוזמת השלום של הליגה הערבית לכיוון שמדינות ערב נוטלות אחראיות גדולה יותר לגורלם של ערביי השטחים.

בכל מקרה "האופציה הפלשתינית" היא חלום באספמיה ומתכון לחוסר יציבות אזורית.

מרכז בס"א.
אפרים ענבר הוא פרופ' למדע המדינה ומנהל מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן.
תאריך:  03/07/2007   |   עודכן:  03/07/2007
פרופ' אפרים ענבר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מה לעשות בנושא הפלשתיני?
תגובות  [ 5 ] מוצגות   [ 5 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
קורא ותיק
3/07/07 17:34
2
שאול אבידור
3/07/07 18:39
3
דורון ט
3/07/07 22:06
 
שאול אבידור
3/07/07 22:32
4
אבזם
6/07/07 12:18
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עברה שנה מאז מלחמת לבנון השנייה, עדיין הפצעים לא הוגלדו, המסקנות (אם ישנם) לא הופנמו והושמו, המדינה עדיין מדממת וכואבת, כאילו לא מעכלת את המחזות והמראות הקשות שנראו כאן, רק לפני שנה בסך הכול.
03/07/2007  |  עו"ד יצחק גאגולה  |   מאמרים
עפ"י נתוני חברת המחקר Cutter, המיוצגת בישראל על-ידי STKI, בשנים הקרובות צפויים מתכנני המוצרים והמערכות מבוססי המחשב לזנוח את ממשקי המשתמש המסורתיים ולאמץ מגוון צורות וגורמים חדשים. תהליך זה מונע על-ידי מגמות מתמשכות של מזעור וניידות המתווספים לעומס מידע הולך וגובר, קבוצות משתמשים מגוונות יותר ורתיעה כללית מממשקים לא-ידידותיים (או "עוינים").
03/07/2007  |  עינת שמעוני  |   מאמרים
בשעה טובה: הממשלה אמורה לדון בקרוב בהקמתו של מטה מקצועי חדש שיפעל מטעם משרד ראש הממשלה, ויהיה הגוף המרכז של מערך ההסברה הישראלי. לאחר שהנושא היה מתוכנן לעלות לדיון ביום ראשון, 1 ביולי, הוא ירד ברגע האחרון מסדר יומה של ישיבת הממשלה.
03/07/2007  |  יוסי עבדי  |   מאמרים
קומץ קוראי הנאמנים ובני משפחתי סובלים מרה מנטייתי המוזרה לעסוק בצל"שים ובעיטורים, שלא/מעניק צה"ל ללוחמיו. לפני יותר משנה, עתרתי עם חברי ל"פורום לאזרוח תחקירי קרבות ולקחי מלחמה" לבג"צ, כדי שארכיון צה"ל יחשוף בפנינו את תיקי ועדת העיטורים אחרי מלחמת יום הכיפורים.
03/07/2007  |  אביתר בן-צדף  |   מאמרים
כשאנו רואים הפגנות המוניות נגד החלטה לא להגיש כתב אישום בסעיף שאין מספיק ראיות משפטיות כדי להרשיע, אנחנו חייבים לבחון מה קרה לנו כחברה, שחלקים חשובים בה מתלבטים אם מותר או אסור לאכול חזיר אבל לא מהססת לטרוף בני אדם. חיים. בלי ראיות. בלי בסיס משפטי. בלי תשתית עובדתית המוכיחה את אשמתו מעל לכל ספק סביר.
03/07/2007  |  אריק באך  |   מאמרים
רשימות נוספות   /   ישראלי-פלשתיני  /  מי ומי  
"העסקה הירדנית - תרמית של אולמרט"  /  רותי אברהם
השב"כ: "החמאס הקים מפקדה בי-ם"  /  ניר יהב
מצרים: בקרוב יחודש המו"מ לשחרור שליט  /  יהונתן דחוח-הלוי
יאיר לפיד החלף דיסקט  /  גורי גרוסמן
באומץ, בפרגמטיזם, בנדיבות  /  ענבל בר-און
אהבת הפתח  /  ד"ר יובל ברנדשטטר
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
יורם אטינגר
יורם אטינגר
הפקת לקחי 7 באוקטובר מחייבת להימנע ממדיניות של תגובה, הכלה ומתקפות נקודתיות, ולנקוט במלחמת-מנע ומתקפות מערכתיות ולא רק נקודתיות
ירון פרידמן
ירון פרידמן
הדיווחים בעולם כולו על אודות המלחמה בעזה מעדכנים ללא הרף את מספר ההרוגים הפלשתינים בעזה. נראה כי יש סוג של קונצנזוס לגבי המספרים. אך מהי רמת מהימנותם?
דן מרגלית
דן מרגלית
אנשי ושוטרי איתמר בן-גביר שורפים את חווארה, עוקרים מטעי זיתים ומביאים על ישראל את האסון שכל הקהילה הבינלאומית, ובוודאי בית הדין הבינלאומי בהאג, נגדנו
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il