|   15:07:40
דלג
  ענבל בר-און  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
כתיבת המומחים
כל מה שצריך לדעת על הפסקת הריון
כתיבת המומחים
המדריך המלא להלבנת שיניים

ילד שנולד עם מומים קשים לא יפוצה

בבית החולים זיו בצפת נערך מעקב הריון לאם האם עודכנה במצוקה העוברית אך הוטעתה באשר לסיכויי העובר להוולד בריא הילד נולד עם מומים קשים תביעת הילד והוריו כלפי בית החולים נדחתה
25/06/2010  |   ענבל בר-און   |   פסיקה   |   תגובות
הולדה בעוולה? [AP]

המאבק שלה למשפט (א)
ענבל בר-און
רינת ברוך למדה משפטים ובקרוב תסיים את התמחותה * באמצעות ההפכותה לעורכת דין היא מתקנת את העוול שנעשה לה ולאחרים שכמותה * היא נאבקת על זכויותיהם של בעלי מוגבלויות לשוויון בתעסוקה ובחברה
לרשימה המלאה

הפיצוי על תסמונת שלא אובחנה בזמן: 1.5 מיליון
ענבל בר-און
זהו הפיצוי שנפסק לעזבון המנוח אשר נולד עם תסמונת נדירה אשר יכולה הייתה להיות מאובחנת בשבוע ה-22 להריון אלמלא התרשלות קופת החולים * "המנוח חי חיים של סבל ויסורים עד לפטירתו בגיל חמש וחצי"
לרשימה המלאה

התביעה הוגשה בשיהוי, נטל ההוכחה חזר לתובעים
ענבל בר-און
יולדת הגישה בחלוף 24 שנה תביעה בגין הולדה בעוולה * בית המשפט פסק כי חרף המצאותה בתקופת ההתיישנות, היא נקטה שיהוי רב * לא די בשיהוי זה בכדי להוביל לדחיית התביעה, אך כן די בו בכדי 'למחול' לשירותי בריאות כללית על עצם אובדן המסמכים
לרשימה המלאה

"ההורים הועמדו בפני דילמה קורעת לב, אך מול חובתם של הרופאים להציע ולהציג בפניהם את שתי האפשרויות, הייתה זו זכותם וחובתם של ההורים להחליט, ויש להצר על כך שהגורל אינה להם ולמערער. למערער יש שם שנתנו לו אביו ואמו, אך לא לכל נזק יש שם במשפט, ובמקרה דנן, נזקו של המערער נותר יתום". כך קבע (יום ד', 26.05.10) שופט בית המשפט העליון יצחק עמית, בערעור שהגישו הוריו של ילד שנולד עם מומים קשים, על קביעת בית המשפט המחוזי כי בית החולים זיו בצפת אינו חב בחבות נזיקית בגין מומים אלו, משום שלא הטעה את ההורים.

לטענת ההורים, רופאי בית החולים זיו בצפת נמנעו מלמסור להם, כאשר נתגלה פיגור בהתפתחות העובר במהלך ההריון, כי יש סיכוי של 25% בלבד כי ילדם יוולד בלא מומים, וזאת אם יבחרו באופציה של ניתוח קיסרי. לטענתם, נמסר להם מידע שגוי כי ישנו סיכוי של כ 50% כי ילדם יוולד בריא ועל כן בחרו באופצית הניתוח הקיסרי.

ההורים גורסים כי לו ידעו כי הסיכוי כי הילוד יוולד ללא מומים עומד על 25% לא היו בוחרים באופציה של ניתוח קיסרי והיו בוחרים באופציה של המנעות מפעולה רפואית, אשר הייתה מובילה למותו של העובר ברחם אימו.

בית המשפט המחוזי דחה טענה זו, וקבע כי חרף העובדה שההורים הוטעו באשר לסיכויי העובר להוולד בריא - לא מתקיים קשר סיבתי בין מה שנמסר להם לבין החלטתם לבצע, בסופו של יום את הניתוח הקיסרי.

השופט יצחק עמית מבית המשפט העליון אימץ את מסקנת בית המשפט המחוזי ומצא כי גם אם ההורים הוטעו לחשוב שסיכויי הילד להוולד בריא עומדים על כ-50% ולא על 25%, מתנתק הקשר הסיבתי בין החלטתם לבין המידע השגוי שקיבלו ועל כן אין לחייב את בית החולים זיו בצפת בפיצויים.

עובדות המקרה

המערער, קטין יליד 19.10.95, נולד בניתוח קיסרי במשקל 633 גרם, כשהוא נזקק להחייאה ולמתן חמצן, הוא אושפז במחלקת טיפול נמרץ ילודים ושהה בבית החולים למעלה מארבעה חודשים בשל פגות קשה. נכותו של המערער עומדת על 100% לצמיתות – הוא לוקה בפיגור שכלי קשה ופיגור פסיכומוטורי, לא מסוגל לדבר וללכת בכוחות עצמו, לא שולט על הסוגרים, מזונו כולל אוכל נוזלי בלבד והוא תלוי ויהא תלוי כל ימי חייו בעזרת הזולת.

הוריו של המערער עלו לארץ מאוקראינה בחודש אפריל 1995, כחצי שינה לפני הלידה. אמו של המערער הייתה במעקב הריון במרפאת נשים של שירותי בריאות כללית בקרית שמונה. בשלב מסויים של ההריון אובחן בבדיקת אולטרסאונד כי גיל ההריון לא תואם את גודל העובר. האם הופנתה ביום 17.10.95 לבית החולים "רבקה זיו" בצפת, אשר שייך למדינת ישראל, שם בוצע לאם אולטרסאונד נוסף ובבדיקה נמצא פיגור בגדילה תוך רחמית I(UGR – Intra Uterine Growth)). גודל העובר תאם גיל 24-25 שבועות למרות שגיל ההריון היה 30 שבועות + 3 ימים, דהיינו, פיגור בגדילה של בין חמישה לשישה שבועות. בבדיקה נמצא מיעוט מי שפיר, מיעוט תנועות עובר והיעדר זרימה דיאסטולית בעורק טבורי.

נוכח תוצאות הבדיקה אושפזה האם בבית החולים והוצע לה לבצע בדיקה נוספת, לה סירבה מחשש שהבדיקה תגרום לזירוז הלידה. ביום 19.10.95 הובהר להורי המערער על ידי רופאי המחלקה בבית החולים כי אם לא יבוצע ניתוח קיסרי העובר ימות תוך זמן קצר ביותר ואם יבוצע ניתוח קיסרי יש 50% שיוולד בריא ללא מומים קשים. ההורים הסכימו ליילד את המערער בניתוח קיסרי, וכאמור, המערער נולד פג והוא סובל משורה של מומים קשים.

המערער הגיש באמצעות הוריו תביעה נגד שירותי בריאות כללית ונגד המשיבה בעילה של הולדה בעוולה (wrongful life).

עו"ד עודד בולרו, בא כוחו של הילד, גורס כי התנהלותה הרשלנית של קופת החולים באה לידי ביטוי בכך שהרופא שניהל את מעקב ההיריון לא השכיל להפנות את אמו במועד לבית החולים או לוועדת העל המאשרת הפסקת הריון, על אף שהבחין בכך בבדיקות האולטרא סאונד.

באשר לבית החולים רבקה זיו בצפת, אשר מצוי בשליטתה ובאחריותה של מדינת ישראל, טען המערער כי התנהלותו הרשלנית באה לידי ביטוי בכך שרופאיו לחצו על ההורים לבצע את הניתוח הקיסרי והטעו את ההורים באשר לסיכוייו להיוולד בריא, שאילולא כן, היה נותר ברחם אמו ולא בא לעולם במומיו הקשים.

בית המשפט המחוזי קבע כי לא הייתה התרשלות במהלך ההריון, וגם אם היה, לא היה קשר בינה לבין הנזק. כן פסק בית המשפט המחוזי כי הרופאים השאירו בידי ההורים את הברירה בין הותרת המערער ברחם, מה שהיה מביא למותו תוך זמן קצר, לבין ביצוע הניתוח הקיסרי בניסיון להצילו. ההחלטה לבצע את הניתוח הקיסרי להולדת המערער נעשתה על פי בחירת ההורים, לא עקב "שכנוע" והצגת "תמונה ורודה" על ידי הרופאים, אף לא בשל הנתונים שנמסרו להורי המערער על ידי הרופאים.

על כך הגישו המערער והוריו ערעור לבית המשפט העליון – אשר במהלכו – הגיעו להסדר פשרה עם שירותי בריאות כללית, כך שהנתבעת היחידה נותרה מדינת ישראל – באחריותה השילוחית כלפי בית החולים זיו בצפת.

טענות הצדדים

טענות המערער

  • בניגוד לקביעת בית המשפט המחוזי, רופאי בית החולים הפעילו על ההורים לבצע ניתוח קיסרי - ולראיה- ההורים עמדו בסירובם לביצוע הניתוח במשך יומיים ואך ורק ביום השלישי "נשברו" תחת לחץ הרופאים. טענתו המרכזית של המערער היא, שהחלטתם של ההורים לאפשר לרופאים ליילד את המערער בניתוח קיסרי, נבעה מהצגה מוטעית של נתונים שנמסרו להורים על ידי רופאי המשיבה. על פי קביעת בית המשפט המחוזי, חרף העובדה שלא נמסרו להורים נתונים סטטיסטיים מדויקים באשר לסיכויי הילד להוולד בריא, לא נתקיים קשר סיבתי בין כשל זה בהסבר לבין בחירתם ללדת את הילד. המערער חולק על קביעה זו וקובע כי לו נמסרו להורים נתונים סטטיסטיים מדויקים, הם לא היו מביאים את הילד לעולם.

קביעות בית המשפט

  • האם רופאי בית החולים זיו בצפת לחוצו על הורי המערער להסכים לניתוח קיסרי? - טענה זו נדחתה בידי בית המשפט המחוזי, אשר לפי ממצאיו, ההורים קיוו שההריון יסתיים בלידה תקינה ועל כן הסכימו לבצע את הניתוח הקיסרי, וסירבו לבצע את בדיקת ה OCT – בדיקה הבודקת את מידת החמצון כאינדיקציה לגבי המצוקה בה העובר שרוי, אך עלולה לזרז הלידה – ורק כשההריון עמד להגיע לקיצו- הבינו כי יש לקבל החלטה. אין זו דרכה של ערכאת הערעור להתערב בממצאים שבעובדה.

  • האם הורי הילד נתנו את הסכמתם מדעת לניתוח הקיסרי? - בית משפט קמא קבע, כממצא עובדתי, כי המידע שהוצג להורים על ידי הרופא הוא קיומם של 50% סיכוי שהעובר יהיה בריא לעומת 50% סיכוי שהעובר יסבול ממומים קשים. ואילו הנתונים הסטטיסטיים הנכונים הם, כי מתוך 50% העוברים שישרדו 50% יהיו בריאים ו-50% יסבלו ממומים קשים. דהיינו, סיכוי של 25% בלבד ללידה של ילד בריא. מכאן נובעת טענת המערער: לא הרי סיכון בשיעור של 50% כסיכון בשיעור של 75%, ואילולא הנתונים השגויים שהוצגו בפני הוריו, שהניעו אותם להסכים לביצוע ניתוח קיסרי, הוריו היו מחליטים להותירו ברחם למותו והוא לא היה נולד במומיו הרבים. הפסיקה קבעה כי יש למסור למטופל את אותו מידע אשר חיוני להכרעתו. השאלה מה הסיכון שלמרות הניתוח הקיסרי העובר לא ישרוד, לא הייתה השאלה הקרדינלית מבחינת ההורים, שהרי ללא ניתוח קיסרי לא היה ספק שהעובר ימות ברחם. הנתון שהיה חשוב מבחינת ההורים באותה נקודת זמן קשה בה היו שרויים הוא מה הסיכוי לילד בריא, והתשובה שקיבלו - 50% סיכוי - היא פשטנית, אך נכונה דווקא מנקודת מבטם. אין לומר כי ההורים הוטעו בכך שנמסר להם נתון שגוי לפיו יש 50% סיכון שהילד יוולד בעל מום במקום 75% סיכון שיוולד בעל מום. הנכון הוא, שאכן היה סיכון של 50% שהמערער יוולד עם מומים קשים אם יישאר בחיים. ודוק: כאשר ב"הולדה בעוולה" עסקינן, הרי לפחות על מי מקצת הדעות, הנזק בא לידי ביטוי בחייו של האדם במומו הקשה, בבחינת טוב היה אילולא נולדתי משנולדתי, ואילו המוות אינו מהווה "נזק" שכן הוא האופציה "המועדפת" על פני החיים. לכן, הנתון החשוב מבחינת ההורים היה שיעור הסיכוי של הילד החי להיוולד בריא או בעל מום. הנתון של 50% שנמסר להורים היה אפוא נתון נכון ומכאן שהרופאים לא הפרו את חובת הגילוי. ומזוית אחרת של קשר סיבתי: אם ההורים היו מקבלים את ההסבר הנכון, לשיטתם, הרי שהסיכון שייוולד להם ילד הסובל ממומים קשים הוא בשיעור של 25% בלבד. יוצא שעל פי ההסבר שקיבלו ההורים, הסיכון ל"נזק" – בדמות ילד הסובל ממומים קשים – הוא כפול מהסיכון להתרחשותו על סמך המידע הנכון והמדויק שלא הוצג להורים. אם הסכימו ההורים לקחת סיכון של 50% שייוולד להם ילד שיסבול ממומים קשים אם יסכימו לניתוח קיסרי, קל וחומר שהיו מסכימים לכך אם הסיכון להתרחשות ה"נזק" – בדמות חיים של סבל בשל מומים קשים – הוא בשיעור של 25% בלבד. סיכומו של דבר, שאין קשר סיבתי בין ההחלטה שקיבלו ההורים לבין ההסבר שניתן להם.

תוצאת ההליך

הערעור נדחה

פרטי ההליך

- בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
- בפני השופטים אליעזר רבלין, מרים נאור, יצחק עמית
- בשם המערער – עו"ד עודד בולרו
- בשם שירותי בריאות כללית – עו"ד אבשלום אלרום, עו"ד אסף אלרום
- בשם מדינת ישראל – עו"ד יצחק שפרבר

עא 143/08 בני חי קרצמן נ' שירותי בריאות כללית (ניתן: 26.05.10).
תאריך:  25/06/2010   |   עודכן:  25/06/2010
ענבל בר-און
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
ילד שנולד עם מומים קשים לא יפוצה
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
גורלסקי
27/06/10 04:48
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
פרשת 'פיצוי נמרץ' 2? בית משפט השלום נדרש להכריע (יום ה', 13.05.10) בסוגיה שעלתה כבר בפרשת 'פיצוי נמרץ'. להזכיר - בעניין פיצוי נמרץ, עתרה חברה אשר מספקת ללקוחותיה שירותי 'פיצוי סוציאלי' (בגין תאונות עבודה, תאונות דרכים וכדומה) כנגד הוספת כלל 11ב לכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין, אשר נועד לגדר את מקצוע עריכת הדין ולהגן עליו מפני מתחרים, וכן - לטענת הלשכה - להגן על ציבור הלקוחות ועל האתיקה המקצועית של עורכי הדין. כלל 11ב קובע כי בית המשפט לא ידרש לתביעת שכר טירחה של מי שאינו עורך דין ואשר הסיג את גבול המקצוע - על-ידי ביצוע פעולות אשר יוחדו לעורכי דין - כאשר הסעיף מונה שורה ארוכה מאד של פעולות, הכוללות את כל סוגי היצוג - כמעט - אל מול כל גוף ממסדי אפשרי - קצין התגמולים, מס הכנסה, המוסד לביטוח לאומי, רשם החברות, רשם העמותות, ועוד ועוד ועוד - קצרה היריעה מלהרחיב.
22/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
"היעלה על הדעת לטעון כי שותף במקרקעין יכול לכפות על שותף אחר החזקה ייחודית במקרקעין, תוך תשלום דמי שימוש שאינם מוסכמים?!" שאלה רטורית זו הועלתה (יום ד', 3.02.10) בידי שופט בית משפט השלום בתל אביב, ישי קורן, בתביעת פינוי אשר הגישה חברת אוטו-חן כנגד חברת 'קמור', לפינוי שטח מסחרי רחב ידיים אשר מצוי בבעלות של השתיים, ואשר מושכר על-ידי 'קמור' לצורך מכירת מכוניות במסגרת עסקיה.
21/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
"זהו מסוג אותם מקרים שאם תותר חשיפת הגולשים - לא נמצא אותם עוד במקומותינו שכן אם אדם יידע שזהותו תיחשף, הוא יימנע מחשיפת הפרטים מחשש שיבולע לו בעקבות כך". כך קבעה (יום ב', 15.12.09) שופטת בית משפט השלום בתל אביב, חדה וינבאום וולצקי, בבקשה שהגיש מכון התקנים לחשיפת זהותו של גולש, ככל הנראה עובד של המכון, אשר בעקבות פרסום ב-ynet על חריגות השכר במכון התקנים, כתב את התגובית הבאה:
21/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
נתחיל בחידה קטנה - בנוסח "חידות החיות". חידות רבות על חיות מתחילות בשאלה "מהו ירוק/קופץ/מסתובב/עם נקודות אדומות/אוזניים שמוטות" וכדומה, והמשיב צריך לנקוב בשמה של חיה הנושאת את התכונות האלו. באנלוגיה צורנית מ'חידות החיות' אשאל 'מהו סוג ההליך המשפטי אשר בו נפסקו בבית המשפט לתביעות קטנות כ 400 שקלים, בית המשפט המחוזי שדרג את הפיצוי לכדי 2500 שקלים, ובית המשפט העליון העלה את שיעור הפיצוי לסך של כ - 5,000 שקלים?' המבין במשפטים יתהה 'איזו מן חיה משפטית זאת', שכן הבקיא בתורת הפסיקה יודע כי לא בנקל, הליך אשר ראשיתו בבית הדין לתביעות קטנות, יסתיים בבית המשפט העליון. המלומדים בהרגלי הפסיקה של השופטים יודעים כי "לא בנקל תתקבל בקשת רשות ערעור בגלגול שלישי" (או בשפה פשוטה של בני אדם ולא של משפטנים - לעיתים נדירות בלבד ידון בית המשפט העליון בערעור שהוגש על פסק דין של בית המשפט המחוזי אשר בתורו היווה ערעור על פסק דינו של בית משפט השלום) - ולבטח לא כשההליך החל בבית הדין לתביעות קטנות.
21/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
"האפשרות כי קיים קשר בין בני הזוג, היא אפשרות קיימת. דחיית העתירה משמעה כי קשר זה לא יוכל לבוא לידי ביטוי בחיים משותפים בישראל". כך קבעה (יום ג', 11.5.10) שופטת בית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב, רות רונן, בבקשה שהגיש דוד רביע, להיתר כניסה של רעייתו הטרייה ממולדובה לארץ, וזאת בכדי שהשניים יוכלו להוכיח בפני הרשויות את כנות כוונותיהם.
20/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
דרור אידר
דרור אידר
גרורותיה של אירן מעסיקות אותנו, בעוד שהמשטר בטהרן מחכך ידיו בהנאה, כמעט ללא פגע, ועל הדרך ממשיך את תוכנית הגרעין בחסות המהומה
בעז שפירא
בעז שפירא
איזה מוח חולני יכול להעלות בדעתו לדאוג לתנאי הכליאה של המפלצות? איזה לב אטום ו/או ערל יכול להתעניין בגורלם של הראויים למות בייסורים כעונש על מעשיהם?
אלון קוחלני
אלון קוחלני
חוק חדש של ה-EU יחייב קציני הציות בחברות העושות שימוש ב-AI ולנהל סיכוני ציות העולים מרגולציה זו (The Artificial Intelligence Act)
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il