'התנוונות מקולרית תלויית-גיל' (ניוון כתמי כתוצאה מהזדקנות), או AMD, היא אחד הגורמים המבילים לאיבוד ראייה אצל אנשים מבוגרים, והסיכון של אדם לסבול מהמצב עשוי להיות תלוי בחלקו בתזונה.
כאשר מדובר בפחמימות - איכות עשויה להיות חשובה יותר מאשר כמות, כך קובע מחקר חדש.
החוקרים ניתחו נתונים מתת-קבוצה של משתתפות ב'מחקר לבריאות אחיות'(NHS) שלקחו חלק בתוכנית תזונה וראייה. הם בחנו את הכמות הכוללת של פחמימות שנצרכה במשך 10 שנים ואת ה'אינדקס הגליקמי התזונתי'(GI), שהוא אמת המידה לאיכות הפחמימות הכוללת בתזונה (האינדקס הגליקמי פותח בעיקר עבור חולי סכרת על-מנת למדוד את המהירות שבה הופכות הפחמימות במזון לגלוקוז ונכנסות אל מחזור הדם).
GI קשור לאיבוד ראייה
נשים שהתזונה שלהן הראתה אינדקס גליקמי גבוה יחסית, היו בסיכון גבוה יותר לפתח סימנים של התנוונות מקולרית תלויית גיל כאשר הושוו לנשים שצרכו תזונה עם אינדקס גליקמי נמוך.
צריכה גבוהה של פחמימות, עם זאת, לא העלתה באופן משמעותי את גורם הסיכון ל- AMD.
במילים אחרות, סוגי הפחמימות שנצרכו היו חשובים יותר מאשר הכמות המוחלטת. תזונה עם אינדקס גליקמי גבוה היא כזו העשירה במזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה (כמו לחם לבן), המומרים במהירות רבה יותר לסוכר בדם מאשר מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך (כמו קטניות).
החוקרים בדקו את עיניהן של יותר מ- 500 נשים בין הגילאים 53-73, כשהם מחפשים אחר שינויים המרמזים על התחלה של AMD. הם ניתחו גם את התזונה של המשתתפות, כפי שתוארה בשאלונים שמולאו באופן תקופתי במהלך תקופה של 10 שנים לפני בדיקת העיניים.
סיכון כמעט כפול
אינדקס גליקמי תזונתי עשוי להיות גורם סיכון עצמאי שניתן לשינוי להתחלת AMD. הסבירות לחריגות אופיינית של AMD בבדיקת עיניים יותר משהוכפלה אצל נשים שצרכו תזונה שהיתה בעלת האינדקס הגליקמי הגבוה ביותר, ללא קשר לגורמים אחרים החשודים כבר בהעלאת הסיכון ל- AMD, כמו גיל, לחץ דם גבוה, עישון סיגריות והשמנה.
AMD בראש וראשונה, ובאופן בלתי הפיך, משפיעה על מרכז הראייה החיוני לפעילויות רבות, כמו קריאה ונהיגה. המחלה נגרמת מהרס הדרגתי של תאים הרגישים לאור באזור של רשתית העין הנקרא 'מקולה', או כתם.
קודם למחקר הנוכחי, הקשר בין AMD לפחמימות תזונתיות לא הוערך. כעת מעוניינים המדענים לחקור את תפקיד הגלוקוז במחלות הקשורות להזדקנות כמו AMD, מאחר שהראיות מראות כי בעיות בחילוף חומרים של גלוקוז, כמו בסוכרת, עלולות לגרום לנזק לרקמות רגישות ולגרום למחלה.
הסברים אחרים
החוקרים הדגישו, כי אינם יכולים לומר בהתבסס על הנתונים של המחקר נוכחי, האם תזונה עם אינדקס גליקמי גבוה או לא גורמת ל-AMD, וכי ישנם הסברים אחרים אפשריים לקשר. ייתכן, שתזונה עם אינדקס גליקמי גבוה היא סמן לתזונה הכללית או לדפוסי סגנון חיים המעלים את הסיכון לפתח AMD. תזונה עשירה במזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה כמו לחם לבן וצ'יפס היא תזונה עם אינדקס גליקמי גבוה יותר מאשר כזו המבוססת על מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך, כמו קטניות ובטטות.
החוקרים זהירים בפרשנות הנתונים, אך מאמינים כי מחקר נוסף חיוני מאחר והוא עשוי לגלות כי זו אכן הדרך שתסייע במניעה או עיכוב של התחלת מחלות קשות אלו.