עיבוד מינימלי של פירות - חיתוך, אריזה וקירור - אינו משפיע על התכולה התזונתית גם לאחר תשעה ימים, כך עולה ממחקר בינלאומי שיוכל לקדם אכילה בריאה בסולם זמן מוגבל.
חיתוך פירות החושף את החלק הפנימי של הפרי לחמצן ואור, מה שעשוי להביא לפגיעה מהירה הן במראה הפיזי של הפרי והן בתכולה התזונתית, מצביע על קושי בשימור הטריות של חתיכות הפרי.
עניין גובר של הצרכנים והיצרנים ב'פירות טריים חתוכים' ממשיכה לעודד ביצוע מחקרים בנושא הארכת ההיבטים התזונתיים והתחושתיים של הפירות. המחקר החדש, של חוקרים מספרד וארצות הברית הראה כי התכולה התזונתית של פירות שעובדו באופן מינימלי, לא משתנה למעשה לאחר תשעה ימים של אחסון.
הפירות - עכברי מעבדה
החוקרים השתמשו באננס, מנגו, מלון, אבטיח, תותים וקיווי. מחצית מכל פרי נחתכה לפרוסות, נשטפה במים מטוהרים, יובשה ונארזה במעין כונכיות, לא סטריליות, ואוחסנה ב- 5 מעלות צלזיוס. המחצית השניה של כל פרי הושארה שלמה ואוחסנה גם היא בחמש מעלות צלזיוס.
לאחר תשעה ימים, מדדו המדענים את רמות החומרים נוגדי החמצון בכל אחד מדגימות הפרי, כולל ויטמין C, קרוטינואיד (פיגמנט אדום או צהוב המצוי בצמחים ובע"ח) ופנוליקים.
בניגוד לציפיות, היה ברור כי לעיבוד מינימלי כמעט ולא היתה השפעה על המרכיבים העיקריים נוגדי החמצון. השינויים בחומרים נוגדי חמצון תזונתיים שנצפו במהלך תשעת הימים בחמש מעלות צלזיוס לא השפיעו באופן משמעותי על האיכות התזונתית של הפירות החתוכים.
הירידה בכמות ויטמין C לאחר שישה ימים היתה פחות מ- 5% בחתיכות התותים, מנגו ואבטיח, בהשוואה לפירות השלמים. האננס איבד כ- 10% מתכולת ויטמין C, ואילו פירות הקיווי החתוכים איבדו 12%, והמלון 25%.
הירידה בכמות הקרוטינואיד היתה גבוהה יותר באננס (25%), אך לא נראתה כלל בחתיכות הקיווי והאבטיח. תכולת הפנוליקים שבפירות לא אבדה באף אחד מהפירות החתוכים.
לדעת לבחור בפירות הנכונים
החוקרים ציינו כי יצרנים ומעבדים של פירות טריים חתוכים חייבים לדעת אלו פירות טובים ביותר לעיבוד ולבחור אותם כשהם לוקחים בחשבון לא רק את מראה הפרי אלא גם גם את התכולה התזונתית שלו.
עדיין נדרש מחקר נוסף שיחקור את ההשפעות על התכולה התזונתית של פירות, כשמדובר במארזים מיוחדים וכימיקלים המוספים במטרה לעכב את השחרתם של הפירות.