חוסר ברזל, גם במידה מתונה, עלול להפריע לזיכרון וללמידה בקרב נשים - אך תוספות ברזל עשויות לפתור בבעיות אלו, כך עולה ממחקר חדש.
ברזל חיוני להעברת החמצן לתאים בכל הגוף, וחוסר ברזל ידוע כמצב הפוגע בהתפתחות המוח והתפתחות הלמידה אצל תינוקות וילדים. אך מתברר כי נשים בגיל הפוריות נמצאות גם הן בסיכון גבוה לחוסר במאגרי ברזל, וההשפעות הקוגנטיביות האפשריות של המצב פחות ידועות באוכלוסיה זו.
במחקר החדש, חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה גילו כי נשים שסבלו אפילו מחוסר מתון של ברזל, כלומר, לא חמור מספיק בכדי להיות תחת הקטגוריה של 'אנמיה' - הגיעו לתוצאות נמוכות יותר במבחנים של זיכרון, ריכוז ולמידה לעומת נשים עם רמות ברזל מספיקות. אלו שסבלו מאנמיה הגיעו לתוצאות הגרועות ביותר.
לאחר ארבעה חודשים של תוספות ברזל, נשים שהיו חסרות את המינרל הראו שיפור בחדות החושים המנטלית. אלו שחוו עלייה משמעותית בפרוטאין המצביע על מאגרי הברזל - פריטין, שיפרו גם את ביצועי המבחנים פי 5 עד 7.
לדברי החוקרים, מדובר בנתונים משמעותיים מאחר שהם מראים כי נורמליזציה של מצב הברזל משפיעה על התפקוד המנטלי בנשים בריאות. בנוסף, הממצאים מראים כי השפעות חוסר הברזל אינן מוגבלות להתפתחות המוח בלבד. יתירה מכך, הם מעמידים במבחן את האמונה כי חוסר ברזל לא גורם לבעיות עד שהוא מגיע למצב של אנמיה.
המחקר כלל 113 נשים בגילאים 18 עד 35 שעברו מבחנים סטנדרטים של זיכרון, ריכוז ולמידה. עם תחילת המחקר בדיקות דם הראו כי ל-42 נשים היו רמות ברזל מספיקות, בעוד שהשאר סבלו מחוסר בברזל או מאנמיה.
לאחר מכן חולקו הנשים באופן אקראי, כך שחלק מהן קיבלו תוספות ברזל וחלק גלולות לא פעילות למשך 16 שבועות לפני שעברו שוב את המבחנים הקוגנטיביים. בקרב הנשים שסבלו בתחילת המחקר מחוסר בברזל, אלו שמאגרי הברזל שלהן עלו במידה משמעותית הראו שיפור גדול הרבה יותר בתוצאות המבחנים.
לדברי החוקרים, תוצאות המחקר מצביעות על הצורך לזיהוי טוב יותר של אנשים הנמצאים בסיכון לבעיות קוגנטיביות כתוצאה מחוסר בברזל.
מבין הנשים, אלו שהיו בהריון או סבלו ממחזור חודשי כבד היו בין אלו שהיו בסיכון הגבוה ביותר לחוסר בברזל אם לא קיבלו מספיק ברזל ממזון או תוספות.
צריכת הברזל המומלצת לנשים בגילאים 19 עד 50 היא 18 מיליגרם ליום, ו-27 מיליגרם במהלך ההריון. מקורות תזונתיים לברזל כוללים בשר, עוף, קטניות, תרד ודגנים מועשרים. יש לציין כי ברזל מהחי נספג טוב יותר מזה שמקורו בצומח.