|
טרם נבדק בניסויים בבני אדם [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
צריכה מרובה של פרוקטוז - סוכר הנמצא במגוון רחב של מזונות - מעוגיות, דרך ממתקים, ועד למשקאות מוגזים - עלולה לחסום את ההורמון לפטין השולט בתיאבון, למנוע ממנו לבצע את עבודתו, וכך להעלות את הסיכון להשמנה. אלו ממצאי מחקר חדש שנעשה בחולדות.
סבילות ללפטין נמצאה קשורה כבר לפני זמן רב להשמנה, ומספר מחקרים הראו כי צריכת יתר של פרוקטוז עשויה להיות גורם חשוב במגיפת ההשמנה בארצות הברית. המחקר החדש הוא הראשון שגילה קשר בין פרוקטוז לעמידות ללפטין.
החוקרים גילו כי חולדות הפכו עמידות ללפטין לאחר שקיבלו תזונה עשירה בפרוקטוז למשך ששה חודשים. למרות שלא נראו סימנים ברורים להופעתה של העמידות ללפטין, החולדות שהוזנו בתזונה עשירה בפרוקטוז העלו במשקל במידה משמעותית לעומת חולדות שמעולם לא קיבלו פרוקטוז, כששתי הקבוצות קיבלו תזונה עתירת שומן.
ממצאי המחקר פורסמו ב" American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology".
הדרך להשמנה
עמידות ללפטין היא מצב הגורם להשמנה בחולדות כשהוא משולב עם תזונה עתירת שומן. הממצאים המפתיעים היו כי העלייה בכמות הפרוקטוז בתזונה ללא עלייה במספר הקלוריות, גרמה לעמידות ללפטין, ומאוחר יותר הרעה את מצב ההשמנה כששולבה עם תזונה עתירת שומן.
החוקרים הסבירו כי הפרוקטוז חוסם את פעולת הלפטין כפי הנראה על-ידי מניעת כניסתו למוח.
במידה וממצאים דומים יתגלו בניסויים בבני אדם, ייתכן ותהיה לכך חשיבות בהיבט של תזונה עשירה בפרוקטוז, אך רק במקרים בהם התזונה מכילה מספר רב של קלוריות.