סקירה חדשה מראה כי חומצות שומן אומגה-3 הנמצאות בדגים מסויימים לא רק שיכולות למנוע מחלות קרדיווסקולריות (של הלב וכלי הדם) אלא אולי אפילו לעזור ולטפל בהן.
עורכי המחקר, מ-Ochsner Clinic שבניו-אורלינס, ציינו כי למרות שאנשים רבים יודעים כי חומצות שומן אומגה-3 הן דבר טוב, הם עדיין מתייחסים אליהן רק כמזונות מזינים או בריאים, ואינם מבינים כי קיימת כמות עצומה של מידע ממחקרים מקיפים שמצביעה על כך שהן לא רק גורמים מניעתיים אלא גם מסייעות בטיפול במספר מצבים, כמו פרפור פרוזדורי, התקף לב, טרשת עורקים ואי-ספיקת לב.
הדוח, שפורסם בגיליון אוגוסט של העיתון של הקולג' האמריקני לקרדיולוגיה, מצטט מספר ניסויים שכללו קרוב ל-40,000 משתתפים, והראו יתרונות לחומצות שומן אומגה 3 במניעה בסיסית של מחלות קרדיווסקולריות, בטיפול לאחר התקף לב, ולאחרונה, בקרב חולים שסבלו מאי-ספיקת לב.
היתרונות של חומצות שומן אומגה-3 ידועים זמן כה רב עד כי לא תמיד מבחינים במחקרים כאלו, הדגישו החוקרים, המאמינים כי לא תמיד קיימת מודעות למה שנעשה בתחום.
כבר בשנת 2002, איגוד הלב האמריקני פרסם הצהרה מדעית התומכת בצריכת חומצות שומן אומגה-3, מדגים או מתוספות. האיגוד המליץ על כמויות ספציפיות של חומצות שומן אומגה-3 בכל יום לאנשים באופן כללי, ועל צריכה גדולה יותר לאנשים הסובלים מחלות לב. לאוכלוסיה הכללית, ההמלצה היא לצרוך 500 מיליגרם ביום, ולאנשים הסובלים ממחלות לב, 800 או 1,000 מיליגרם ביום. החוקרים הדגישו כי מדובר בסוג נכון של דגים, שהוא המינים השומניים המכילים כמות רבה של חומצות שומן אומגה-3, כמו טרוטה, רדפיש וסלמון.
כדאי לדעת כי לרוב האנשים לא נדרש מאמץ גדול כדי לצרוך את הכמות המומלצת, משום ש-500 מיליגרם ביום הם שתי ארוחות של דגים שומניים בשבוע. למרות זאת, רוב האנשים בוחרים לאכול דגים לא שומניים, לטגן אותם, וכך לפגוע ביתרונות הבריאותיים שלהם.
הסקירה גילתה גם מספר מחקרים שליליים, כולל אחד שלא גילה יתרונות מחומצות שומן אומגה-3 בקרב אנשים שעברו התקפי לב. אך מדובר היה במחקר קטן יחסית וקצר (שנה), והחולים שבמחקר קיבלו כבר טיפול תרופתי אינטנסיבי כולל קלופידוגרל למניעת קרישי דם, סטטינים להורדת הכולסטרול וחוסמי ביתא ומדכאי ACE.
מול המחקר הספציפי הזה ישנם מחקרים מקיפים רבים שנכללו בסקירה וראיות אפידמיולוגיות המראות כי שיעור המחלות הקרדיווסקולריות בקרב אוכלוסיות כמו אסייאתים ואסקימוסים, שהתזונה שלהם עשירה בשמן דגים, נמוך.
התמונה אינה שלמה, ציינו החוקרים בדוח. יש עדיין צורך במחקרים שיקבעו את היתרונות היחסיים של DHA ו-EPA, שרשרת חומצות השומן שבמשפחת אומגה-3, ובכל מקרה איגוד הלב האמריקני מייעץ להשתמש בתוספות אומגה-3 רק לאחר התייעצות עם הרופא, מאחר שכמות גדולה מדי עלולה לגרום לדימום יתר אצל אנשים מסויימים.
מחקר אחר שנמצא בשלבי גיוס יבדוק את היכולת של חומצות השומן אומגה-3 למנוע לא רק מחלות קרדיווסקולריות אלא גם סרטן. החוקרים מגייסים בימים אלו 10,000 גברים בגילאי 60 ויותר ו-10,000 נשים בגילאי 65 ויותר. החוקרים יבדקו לא רק את השפעות חומצות שומן אומגה-3 אלא גם של ויטמין D. מדובר, לדבריהם, בחומרים מזינים מבטיחים למניעת מחלות קרדיווסקולריות, סרטן ומחלות כרוניות אחרות. במסגרת הניסוי, שיימשך חמש שנים, רבע מהמשתתפים יקבלו הן ויטמין D והן חומצות שומן אומגה-3, רבע מהם יקבלו רק את הוויטמין, רבע רק חומצות שומן ורבע יקבלו פלצבו (תרופת דמה שאינה מכילה חומר רפואי אך מבחינה פסיכולוגית משפיעה כתרופה).