|
מסקנות לא ברורות [צילום: AP]
|
|
|
|
|
|
רמות גבוהות של ויטמין D בדם נמצאו קשורות לסיכון נמוך יותר לסרטן המעי הגס, למרות שלא ברור אם צריכה גבוהה של הוויטמין יכולה למעשה למנוע את המחלה.
למרות זאת, הממצאים הם "מזון למחשבה": מדענים גילו כי אלו עם הרמות הגבוהות ביותר של ויטמין D בדם היו בסיכון נמוך ב-40% לפתח את סרטן המעי הגס בהשוואה לאלו עם הרמות הנמוכות ביותר.
המחקר, שפורסם במהדורה המקוונת של BMJ, מבוסס על מחקר שכלל למעלה מ-520,000 אנשים מ-10 מדינות במערב אירופה. משתתפי המחקר סיפקו דגימות דם ומילאו שאלונים בנושא תזונה וסגנון חיים בין השנים 1992 ל-1998. לאחר מכן הם היו תחת מעקב מספר שנים נוספות.
במהלך תקופת המעקב, 1,248 מביניהם אובחנו עם סרטן המעי הגס. משתתפים אלו הושוו לקבוצה דומה של 1,248 משתתפים שלא אובחנו עם המחלה.
החוקרים הזהירו כי עדיין לא ברור אם ישנם סיכונים מצריכת כמויות גבוהות של ויטמין D, שניתן להשיג כתוספות. לא ידוע גם אם יש צורך בתוספות אם ניתן להגיע לרמות מסוימות בעזרת שינויים בתזונה, ברמות ההתעמלות ובחשיפה מתונה לאור השמש.
עורכי המחקר ציינו כי ההמלצות הקיימות כיום לגבי מניעת סרטן המעי הגס כוללות התעמלות, הימנעות מעישון, הורדה במשקל, הורדת שומן הבטן, הגבלת צריכת האלכוהול והגבלת צריכת בשר אדום ובשר מעובד.