שימוש בוויטמין E עלול להעלות במידה מסוימת את הסיכון לסוג מסוים של שבץ. כך מראה מחקר חדש. המחקר, שפורסם ב-The British Medical Journal, גילה כי בקרב 1,250 איש קיים סיכוי לשבץ מוחי מדמם אחד נוסף.
החוקרים, מצרפת, מגרמניה ומארצות הברית חקרו תשעה ניסויים רפואיים קודמים שכללו קרוב ל-119,000 איש. רמת הוויטמין E שהופכת למסוכנת עדיין לא ברורה. המחקר בוצע בבית הספר לרפואה הרווארד שבבוסטון.
שבץ מוחי מדמם הוא הסוג הפחות שכיח והוא מתרחש כשכלי דם פגיעים המספקים דם למוח נקרעים וגורמים לנזק מוחי. החוקרים גילו כי ויטמין E העלה את הסיכון לסוג זה של שבץ ב-22%.
המחקר גילה גם כי ויטמין E יכול למעשה להוריד את הסיכון לשבץ איסכמי - הסוג השכיח ביותר של השבץ - ב-10%. שבץ איסכמי מהווה 80% מכל מקרי השבץ ומתרחש כאשר קריש דם מונע מהדם להגיע אל המוח.
למרות זאת, הם הדגישו כי לשמירה על סגנון חיים בריא ועל לחץ דם נמוך ורמות כולסטרול נמוכות, יש השפעה גדולה הרבה יותר על הורדת הסיכון לשבץ איסכמי מאשר שימוש בוויטמין E.
למרות שאף אחד מהניסויים לא הראה כי שימוש בוויטמין E מעלה את הסיכון לסה"כ מקרי השבץ, ההבדל היה ניכר בשני סוגים אינדיבידואליים של שבץ.
המסקנה אליה הגיעו החוקרים היא שהירידה הנמוכה יחסית בסיכון לשבץ איסכמי והתוצאות החמורות יותר של השבץ המדמם, מצדיקות זהירות משימוש נרחב של ויטמין E.
מחקרים קודמים הראו כי שימוש בוויטמין E יכול להגן על הלב ממחלת לב כלילית, אך חלק מהם גם גילו כי הוויטמין יכול להעלות את הסיכון למוות אם נעשה שימוש במינונים גבוהים.
מומחים שהתייחסו למחקר ציינו כי המחקר חשוב משום שהוא מראה כי הסיכון לשבץ מוחי מדמם עלול לעלות במידה מסוימת כתוצאה משימוש ברמות גבוהות של ויטמין E, למרות שרמה גבוהה לא הוגדרה בבירור. עדיין נדרשים מחקרים נוספים שיגלו את המנגנון העומד מאחורי ההשפעה ואת הרמה בה הוויטמין הופך להיות מסוכן.
ההמלצות הן עדיין לשמור על סגנון חיים של תזונה מאוזנת, התעמלות על בסיס קבוע ומעקב אחר לחץ הדם, כל זאת כדי להוריד את הסיכון לשבץ.