|
חיים שמחים יניבו יותר [צילום: דפנה יוריסטה ורן סולומון, משרד החקלאות]
|
|
|
|
טעים לכם השניצל? שתיחנקו
|
חגית כהן
|
כלבוטק חשפה את עומק הגהינם שעוברות החיות עד שהן משתטחות על הצלחת * איפה אבירי המוסר גרוסמן ועוז? מדוע שותק גדעון לוי? הפכנו לאומה עם לב של אזבסט
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
חוקרים החלו באחרונה בתוכנית מחקר חדשה הבאה לוודא כי חיות המשק יחיו חיים מאושרים יותר - אפילו אם גורלן נועד למיתה ולאכילה על-ידי בני אדם.
המטרה של המחקר נועדה לשפר את רווחת החיות היכן שאפשר, מסרו החוקרים, אך היתרונות אמורים להיות מתועלים גם בחזרה אל בני האדם. חיות שמחות יותר הן יצרניות יותר, טוענים חלק מהמדענים. אפילו במותן, למשל, פרות שהיו שמחות יותר הן בעלות בשר טעים יותר לחיך.
במחקר שפורסם ב-10 בספטמבר בגיליון הרשת של הjournal Psychoneuroendocrinology, למשל, דיווחו המדענים מהמחקר הנוכחי כי פיתחו טכניקה המסוגלת להעריך נקודת ראות "פסימית" אצל כבשים. החיות אומנו ללמוד כי דלי מתקרב מהווה אירוע חיובי או שלילי - פרס בדמות מזון, או הופעתו של כלב רועים במיקומו של הדלי. מאוחר יותר, הדליים הונחו במקומות נוספים, "מעורפלים" יותר; הכבשים הוערכו על-פי רמת בטחונן העצמי בכל הנוגע לרצון להתקרב לדלי.
"האתגר הוא להשיג תובנה - בדרך מדעית מחמירה - לאופן בו פועל מוחן של חיות", מסרה אחת החוקרות המשתתפות במחקר, קרולין לי. "השיטות המסורתיות כוללות מתמקדות בדרך כלל בכימות של מדדים ביולוגיים כגון לחץ - דרך בדיקות דם המראות את השינוי בפיזיולוגיה או במערכות החיסוניות של החיות".
החוקרת הוסיפה כי "המחקרים המסורתיים על התנהגות חיות באו להראות גם מצבים נפשיים בולטים למדי, כגון כאב או אי-נוחות, או העדפה של מזונות מסוימים". עם זאת, לדברי החוקרת, כל המחקרים הללו הם מוגבלים במבניהם.
"יש הכרה בינלאומית בכך, שעלולה לכמת לא רק את העלות הביולוגית אלא גם את העלות הנפשית של החיות בהן נעשה שימוש להפקת מזון וסיבים", סיכמה החוקרת. "הדבר דורש שימוש בשיטות חדשות להערכת רווחתן של החיות בסביבתן הטבעית בחווה".
עם זאת, עבור החוקרים המשתתפים במחקר, הרחבת רווחת החיות מהווה גורם מדרבן עבורן רק עד לנקודה מסוימת.
החוקר דרו פרגוסון מסר כי בשר מפרות שאינן שמחות הוא "כהה, קשה ויבש למראה, עם מרקם קשיח", זאת בגלל רמות החומציות הנמוכות שבו. "הוא גם בעל חיי מדף קצרים יותר בגלל שהדבר מהווה מצע גידול נוח יותר לחיידקים".