|
רק לקבוצות הסיכון [צילום: AP]
|
|
|
|
1 המבורגר, 2 צ'יפס וסטטינים?
|
יפעת גדות
|
מדענים מלונדון העריכו כי הירידה בסיכון למחלות לב בעקבות השימוש בסטטינים יכולה לבטל את העלייה בסיכון מאכילת צ'יזבורגרים ושתיית מילקשייק * לדבריהם, רצוי שהתרופות המורידות את הסיכון יהיו נגישות בדיוק כמו הקלות בה תבלינים לא בריאים נגישים (כמו מלח וקטשופ) וניתנים בחינם
|
לרשימה המלאה
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
אנשים בריאים אינם מפיקים שום תועלת משימוש בתרופות להורדת הכולסטרול, זוהי המסקנה העולה מסקירה של מחקרים קודמים בנושא.
הדוח, שפורסם ב-The Cochrane Library, קובע את המסקנה כי סטטינים מורידים את שיעור מקרי המוות, אך עם זאת קובע גם כי אין ראיות התומכות ומצדיקות את השימוש בהם בקרב אנשים בסיכון נמוך לפתח מחלות לב.
מיליוני בני אדם בעולם כולו משתמשים בסטטינים, המורידים את הסיכון להתקפי לב ולשבץ על-ידי הורדת רמות הכולסטרול בדם, אך ישנם מומחים הטוענים כי היתרונות בשימוש בסטטינים בקרב אנשים בריאים עדיין לא ברורים.
הסטטינים זמינים הן תחת מרשם והן במינונים נמוכים ללא מרשם.
המכון הלאומי לבריאות ולמצוינות קלינית (ארגון לאומי עצמאי בריטי שאחראי למתן הנחיות לאומיות לקידום בריאות טובה, מניעת מחלות וטיפול בהן) ממליץ על שימוש בסטטינים לאנשים שהסיכוי שלהם לפתח מחלת לב וכלי דם בתוך 10 שנים גבוה ב-20%.
מחקרים קודמים הראו כי סטטינים יכולים להועיל לאנשים בריאים, אך התרופות נמצאו קשורות גם לטווח של תופעות לוואי כולל לבעיות בכבד, לאי ספיקת כליות ולחולשת שרירים.
המחקר הנוכחי, שסקר עדויות מ-14 ניסויים, הראה כי אין מספיק ראיות לכך שהסטטינים יעילים לאנשים שאינם בקבוצות סיכון. הסקירה מדגישה את הליקויים החשובים שבמידע על ההשפעות הסטטינים על אנשים ללא היסטוריה קודמת של מחלות לב וכלי דם, ואת העובדה שהחלטות לגבי מרשם סטטינים לקבוצות אלו צריכות להעשות בזהירות.
הסקירה המערכתית הראתה, לדברי מומחים רבים, את מה שכבר היה ידוע והוא כי לסטטינים יש יתרונות רבים לאנשים הסובלים ממחלות לב וכלי דם, או לאלו שבסיכון גבוה, מאחר שהם עוזרים להוריד את הסיכון למחלות לב כולל להתקפי לב, אך עדיין לא ברור אם סטטינים מספקים יתרון אמיתי לאנשים ללא מחלות אלו ולאלו הנמצאים בסיכון נמוך לפתח אותן.